Prabangių butų nuomos kainas keičia ne šildymo sezonas

Prasidėjus šildymo sezonui, įprasta manyti, kad šildymo įkainiai koreguos būsto nuomos kainas. Nuomininkai tikisi ir derasi dėl mažesnio nuomos mokesčio, nes žiemą dar tenka pakloti nemenką sumą pinigų šildymo išlaidoms. Tačiau ne kiekvieno nuomojamo buto savininkas susiduria su situacija, kai kainas žiemą tenka mažinti. Prabangiai įrengtų ir brangių nuomojamų butų savininkai jaučiasi ramūs, nes jų turto nuomos kainai šildymo sąnaudos ir įkainiai įtakos neturi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2012, 5:19 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:25 PM

Remiantis nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt skelbimų statistika, šiuo metu apie 40 proc. butų nuomos pasiūlos sudaro būstas, kurio nuomos kaina mėnesiui siekia nuo 1500 Lt/mėn. Tokių pasiūlymų daugumą (netgi 88 proc. pasiūlos) sudaro butai, esantys Vilniuje, likęs kiek daugiau nei dešimtadalis butų, už kurių nuomą tikimasi gauti per 1500 Lt/mėn., siūloma Klaipėdoje, Palangoje, Kaune arba Šiauliuose.

Nekilnojamojo turto agentūros „Rebaltic“ brokerio Igno Vaitkunsko teigimu, prabangūs butai sostinėje su vienu miegamuoju kainuoja vidutiniškai nuo 1800 Lt/mėn., su dviem miegamaisiais – nuo 2500 Lt/mėn., su trimis miegamaisiais – nuo 3500 Lt/mėn.

Didžioji jų dalis yra naujuose namuose su ekonomišku visiškai autonominiu ar centriniu kolektoriniu šildymu, todėl šildymo kainos ar jų augimas įtakos būsto nuomos kainai neturi, nes jis sudaro tik nedidelę dalį bendros nuomos kainos. Jei butas yra senos statybos name, šalčiausiais mėnesiais kartais yra daromos nuolaidos nuomos kainai.

Butais, už kurių nuomą tektų mokėti po kelis tūkstančius litų per mėnesį, labiausiai domisi užsieniečiai, tačiau yra ir vietinių klientų, atvykstančių iš kitų miestų į sostinę ir pripažįstančių tik aukščiausio lygio apartamentus, teigia I. Vaitkunskas.

Pavieniai užsienio įmonių projektai ir laimėti konkursai pritraukia vis daugiau kvalifikuotų darbuotojų iš užsienio šalių, ir jie gali sau leisti išsinuomoti prabangų būstą Vilniaus Centre ar Senamiestyje. Projektams pasibaigus ir užsieniečiams išvykus, kurį laiką gali būti daugiau prabangių butų pasiūlos ir būtent tai, o ne šildymo sąnaudos, laikinai gali lemti butų nuomos kainų mažėjimą.

Nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt atstovės Viktorijos Steponavičiūtės teigimu, didžioji dalis prabangių butų yra nuomojami per tarpininkus, ne tiesiogiai iš savininkų: „Pastebime, kad portale pasitaiko tik vienas kitas skelbimas, kai savininkas pats nori išnuomoti būstą už kelių tūkstančių litų mėnesio mokestį. Matyt, savininkai įvertina, kad surasti nuomininkus tokiems objektams reikia turėti specifinių kontaktų, ir patiki šią užduotį specialistams. O ir užsieniečiai dažniausiai neieško būsto pasiūlymų skelbimuose patys, jie jau turi vietinės agentūros ar brokerio kontaktus ir kreipiasi į juos, kad sulauktų geriausių būsto pasiūlymų“.

Iš skelbimų statistikos matyti, kad prabangūs butai dažniausiai nuomojami centrinėse ir prestižinėse miestų vietose, neretai pro langus atsiveria įspūdingi miesto vaizdai, į kainą būna įskaičiuotos kelios stovėjimo vietos automobiliams, kai kurie butai būna įrengti per kelis aukštus, kai kurie – autentiški senoviniai, beveik visais atvejais apstatyti baldais ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.