Tarp Baltarusijos ir Lietuvos cirkuliuojat milijonams apetitas auga

„Praėjusiais metais Lietuvą aplankė 2 mln. 260 tūkst. Baltarusijos piliečių, o Baltarusiją aplankė 1 mln. 880 tūkst. Lietuvos piliečių. Siekiame plėtoti tolesnį turizmo procesą, kuris per pastaruosius 5-6 metus auga, kaip ir prekybos, paslaugų, investicijų rodikliai“, - sveikindamas renginio dalyvius kalbėjo Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas.

Nors politiniame gyvenime tarp Lietuvos ir Baltarusijos ne visuomet tvyro diplomatinės nuotaikos, abiejų šalių gyventojai aktyviai, poilsiauja, investuoja ir dirba šalyse kaimynėse.<br>M. Vidzbelis
Nors politiniame gyvenime tarp Lietuvos ir Baltarusijos ne visuomet tvyro diplomatinės nuotaikos, abiejų šalių gyventojai aktyviai, poilsiauja, investuoja ir dirba šalyse kaimynėse.<br>M. Vidzbelis
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 30, 2012, 9:53 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:14 PM

Baltarusijos turizmo plėtra ir didesnis paslaugų viešinimas puikiai pasitarnautų Lietuvos ir Baltarusijos ekonominiam ir kultūriniam suartėjimui. Tai pabrėžta pirmadienį Vilniuje įvykusiame Baltarusijos turizmo galimybių pristatymo renginyje.

Pasak V. Dražino, skeptiškas nuomones apie ES narės Lietuvos ir ES nepriklausančios Baltarusijos integraciją paneigia konkretūs skaičiai. „Lietuvos ir Baltarusijos prekybos apyvarta nuo 2006 m. padidėjo triskart - nuo 480 mln. JAV dolerių iki 1,5 mlrd. JAV dolerių šiais metais. Paslaugų sektoriuje apyvarta per tą patį laikotarpį nuo 150 mln. JAV dolerių išaugo iki 650 mln. JAV dolerių. Tiesioginės investicijos iš Lietuvos į Baltarusiją sudaro 150 mln. JAV dolerių, o Baltarusijos investicijos į Lietuvos ūkį - 100 mln. dolerių“, - vardijo ambasadorius.

Jo teigimu, Baltarusija labai suinteresuota didinti atvykstamąjį turizmą iš Lietuvos, juolab kad šalis gali pasigirti atgimstančio istorinio paveldo objektais ir sanatorinio turizmo bei aktyvaus poilsio paslaugomis. Tiesa, pripažįstama, kad Baltarusijoje dar trūksta aukštus standartus atitinkančio viešbučių ir viešojo maitinimo įstaigų miestuose bei prie greitkelių tinklo, tačiau stengiamasi tobulėti ir šioje srityje.

„Iš 60 Lietuvos savivaldybių net 58 turi bendradarbiavimo sutartis su Baltarusijos sritimis, taip pat ir turizmo sektoriuje. Antai Ukmergės rajonas savo gyventojams surengė daugiau kaip 70 kelionių į Baltarusiją. Taigi būtina dirbti didinant tokių mainų intensyvumą. Žinau, kad Lietuvos žmonės mielai norėtų praturtinti savo istorinių žinių bagažą keliaudami į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilis ir atgimstančius dvarus Baltarusijoje“, - kalbėjo V. Dražinas.

Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorė dr. Raimonda Balnienė sakė, kad iš Baltarusijos atvykstančių turistų skaičiumi ši šalis užima antrą vietą. „Minske kasmet pristatomos Lietuvos turizmo galimybės, mūsų sanatorijų ir SPA paslaugos. Labai gerai, kad ir baltarusiai pradėjo rengti turizmo pristatymus Lietuvoje, norėtųsi, kad jie taptų tradiciniai. Manome, kad lietuvius Baltarusijoje domintų miestų ir kultūrinis turizmas, sveikatos ir agroturizmas, o baltarusiai galėtų pasimokyti iš kai kurių Lietuvos kurortų patirties“, - kalbėjo R. Balnienė.

Baltarusijos turizmo galimybes, naujus turizmo objektus ir maršrutus Vilniuje pristatė kaimyninės šalies turizmo kompanijų, Nacionalinės turizmo agentūros, Baltarusijos sričių valdžios vadovai ir atstovai.

Renginyje ne kartą užsiminta, kad turizmo galimybes tarp abiejų šalių apsunkina kelionių vizų režimas. „Kelionių formalumų mažinimas, vizų režimo supaprastinimas - itin aktualu Lietuvai, į kurią atvyksta dideli Rusijos, Baltarusijos turistų srautai“, - Nikosijoje (Kipras) vykusiame 11-jame Europos turizmo forume pabrėžė Lietuvos ūkio viceministras Daumantas Lapinskas.

Bene pirmą kartą platesnį supažindinimą su kaimyninės šalies turizmo potencialu surengė Baltarusijos ambasada kartu su Baltarusijos sporto ir turizmo ministerijos Nacionaline turizmo agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.