Bauda barui už savadarbę trauktinę suerzino net teisingumo ministrą

Sostinėje esančio baro „Būsi trečias“ savininkai griebiasi už galvos, mat be jokio pamokančio įspėjimo gavo baudą už tai, kad pagal klientų pageidavimą degtinėje mirkė jų parinktas žoleles. Barui Vilniaus savivaldybė panaikino licenciją prekiauti alkoholiu, taip pat įstaigos vadovai turi sumokėti anksčiau teismo priteistą 5 tūkst. litų baudą. Socialiniame tinkle dėl tokios baudos pasišaipė net pats teisingumo ministras Remigijaus Šimašius, kuris šį sprendimą priėmusius valdininkus išvadino „žemiausio lygio mulkiais“.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 31, 2012, 2:56 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:28 PM

Baro savininkai tvirtina, kad bauda neproporcingai didelė – jie tiesiog klientų pageidavimu įmaišydavo prieskoninių žolelių į jų jau nusipirktus gėrimus ir laikydavo juos bare. Per Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento patikrinimą bare buvo tik keturi tokie buteliai – du iš jų pusiau nugerti.

Anot vieno iš baro „Būsi trečias“ savininkų Kristupo Daciaus, iš viso per metus buvo parduota 11-12 tokio gėrimo butelių. Klientai buvo vyresnio amžiaus žmonės, norėję bare turėti „savo“ trauktinės butelį. „Išskirtinis“ gėrimas būdavo padaromas iš degtinės „Zelionaja marka“ ir vietoje laikomų prieskoninių žolelių.  

„Tabako ir alkoholio kontrolės departamentas yra skirtas ne prižiūrėti, o bausti, - piktinosi K. Dacius. - Dar prieš pradėdami tokią veiklą, kurią nusižiūrėjome iš barų Anglijoje, paskambinome ir paklausėme, ar taip galima daryti. Atsakė, kad jei tai daroma su žmogaus jau nusipirktu gėrimu, pažeidimo nėra. Negalvojau, kad reikia dar raštiško leidimo.“

Labiausiai baro savininkus skaudina tai, kad nebuvo skirta jokio įspėjimo, nors jie pareigūnams viską atvirai parodė ir papasakojo. Atvirumo kaina - 5 tūkst. litų bauda ir licencijos atėmimas.

Kreipėsi į A. Zuoką ir ruošiasi teismų maratonui

K. Dacius tvirtino, kad kreipėsi ir į Vilniaus merą Artūrą Zuoką, ir planuoja susitikimą su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija – nepatenkinti savivaldybės poelgiu verslininkai čia įžvelgia net ir asmeninio keršto motyvų.

„Mūsų kaimynė yra savivaldybės tarybos narė, - sakė K. Dacius. - Ji nuolat mus skundžia dėl įvairių dalykų, taip ir šį kartą. O Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas tiesiog nori parodyti, kad dirba, kad jų skiriamos baudos renka pinigus.“

Šiuo metu „Būsi trečias“ dar veikia, nes oficialiai jokių dokumentų iš savivaldybės kol kas negauta. Jei dėl atimtos licencijos barui reikės atsikratyti ir vietoje verdamo alaus, kurio yra laikomos 6-8 tonos, verslininkai patirs „žvėriškus“ nuostolius.

„Jei turėsime išpilti savo alų, tuomet bus žvėriški nuostoliai. Jei taip nutiks, kreipsimės į teismą dėl žalos atlyginimo“, - tvirtino K. Dacius. Taip pat pašnekovas neatmetė galimybės, kad savo tiesą gali tekti įrodinėti tarptautiniame teisme.

Gėrimų ekspertas: „Tokia praktika taikoma jau nuo Archimedo laikų“

Stipriųjų gėrimų ir vyno žinovas Dominykas Velička stebėjosi tuo, kad licencija buvo atimta už, anot jo, visiškai legalią veiklą.

„Tokia praktika taikoma jau nuo Archimedo laikų, kai į vyną dėdavo įvairių žolių skoniui ar kvapui sustiprinti. Tai nėra kažkoks kriminalas, tai kaip kokteilių gamyba. Juk ir gaminant kokteilį gėrimas pakeičia savo skonį, spalvą“, - stebėjosi ekspertas.

Pašnekovas tvirtino, kad yra pasirengęs ginčytis ir ginti užsipultą barą.

„Jei žmogus nori, tegul jis įmaišo į alkoholį mėtą ar kad ir kokį krapą. Jei man patinka, kodėl negaliu to daryti? Jei atvirkščiai kažką darytų – į arbatą piltų spiritą, gal ir negerai būtų, bet juk dabar turima licencija alkoholio prekybai“, - sakė D. Velička.

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas R. Pranka: „Gal tuomet ir kokteilio negalima daryti?“

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka stebėjosi tokiu teismo ir savivaldybės sprendimu.

„Pats tik neseniai grįžau į Lietuvą ir asmeniškai nesigilinau, bet jei jie tvarkingai viską darė, tai pirma asociacija kyla tokia, kad gal tuomet ir kokteilio negalima daryti?

Jei žmonės jau buvo susimokėję už gėrimą ir paprašė pasaugoti, tai - ne nusikaltimas. Bandysime kreiptis į savivaldybę, kažką daryti. Pirma reikia pasišnekėti su baro atstovais“, - sakė R. Pranka.

Užkliuvo teisingumo ministrui

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento veikla buvo pastebėta ir teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus. Aktyviai socialiniuose tinkluose diskutuojantis politikas šį sprendimą priėmusius valdininkus išvadino „žemiausio lygio mulkiais“.

„Jei tiesa, tai aš garsiai ir aiškiai sakau, kad tie žmonės, kurie tą barą baudė ir uždarė, yra net ne talibai, o žemiausio lygio mulkiai. Kaip galima bandymą tarnauti vartotojams ir kūrybiškumą traktuoti kaip pažeidimą?

Ir jie mano, kad elgiasi teisėtai? Išsirašykit tada sau dvejetą ir eikit mokytis. Jei pažeidimas yra leisti klientui kažką su kažkuo sumaišyti, tai siųskit policiją pas mane, nes deklaruoju, kad legaliai pirktą alkoholį esu sumaišęs su legaliai savo kaime rinktais pelynais. Turiu tokio „nelegalaus“ alkoholio kokius 150 gramų“, - savo „Google+“ paskyroje šaipėsi teisingumo ministras.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.