Įprastas savaitgalis ir Visų Šventųjų diena vidury savaitės - gedulas prekybos centrams

Lapkričio 1-ąją, kaip ir kiekvienais metais, Visų šventųjų dienos žvakių šviesa ir šiluma apgaubs artimųjų amžinojo poilsio vietas, o žvarbi lapkričio pradžia taps jaukesnė - iš tolo mirgės visos šalies kapinės. Nors prieš pat Visų šventųjų dieną žmonės ima aktyviai pirkti šiai dienai skirtų reikmenų, vis tik ilgametė tradicija uždegti žvakę ant artimojo kapo šiemet didžiųjų prekybos centrų nedžiugins – ilgojo savaitgalio šiemet nebus, šventinė diena – savaitės viduryje, o ir orų prognozės spalio pabaigoje nieko gero prekybos centrams nežadėjo.

Nors spalio pabaigoje žmonės ima aktyviai ruoštis kapų lankymui, šiemet žvakių ir gėlių pardavimus smukdys prasti orai ir laisvas ketvirtadienis.<br>V. Balkūnas
Nors spalio pabaigoje žmonės ima aktyviai ruoštis kapų lankymui, šiemet žvakių ir gėlių pardavimus smukdys prasti orai ir laisvas ketvirtadienis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Nov 1, 2012, 6:37 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:58 PM

„Kiekvienais metais Vėlinių prekių pardavimas priklauso ir nuo oro sąlygų, ir nuo savaitės dienos. Jei susiklosto ilgasis savaitgalis - aktyviausias Vėlinių prekių pardavimas vyksta keletą dienų, jei ne - aktyviai perkama dieną prieš ir per Visų šventųjų dieną“, - sakė „Rimi“ prekybos tinklo Viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Nori ilgiausiai degančių ir su akcija

Pirkėjams vis svarbiau tampa ilgesnis žvakės degimo laikas. Puošdami artimųjų kapus jie nori, kad žvakių liepsna neužgestų kuo ilgiau. „Dar prieš keletą metų perkamiausios buvo pačios pigiausios žvakės, tačiau jau pernai pajutome, kad vis daugiau žmonių ieško ilgiau degančių žvakių“, - sakė Raminta.

Parduotuvių „Maxima“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė teigė, kad šiemet žvakių kainos siekia iki 20 litų. Tačiau klientai nepuola pirkti pačių brangiausių žvakių – jie renkasi kainos ir kokybės santykį, dažniausiai perka žvakes, kainuojančias nuo 2 iki 4 litų.

Anot parduotuvių tinklo „Iki“ atstovo Valdo Lopetos, jų parduotuvės klientai didelį dėmesį teikia žvakėms, parduodamoms akcijų kainomis. Aktyviai perkamos ir brangesnės, didesnės, ilgiau degančios žvakės. „Pastebėjome, kad populiaresnės žvakės stikliniuose induose – jos kur kas patvaresnės, ne taip blaškomos vėjo, labiau puošia kapą“, - pasakojo V. Lopeta.

Atlikto tyrimo duomenys atskleidė, kad populiariausios ir perkamiausios yra žvakės, degančios nuo 32 iki 60 valandų. Tuo tarpu pernai daugiausia parduota iki 4 ir 8 val. degančių žvakių.

Žvakių degimo laikas priklauso ir nuo jų sudėties, parafino kiekio, ir nuo oro sąlygų, taip pat - nuo vietos, kur pati žvakė stovi.

Vis populiaresnės tampa aukštos žvakidės - jose galima įstatyti įprastas pailgas žvakes, kurios gali būti keičiamos kitomis. Nuo jų neatsilieka ir stiklinės širdies formos žvakės.

Dirbtinės ar gyvos gėlės?

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ atstovės spaudai Olgos Malaškevičienės, perkamiausių gėlių rūšis priklauso ir nuo oro sąlygų: „Pernai Visų šventųjų dieną buvo saulėtas oras, tad daugiausia parduota vazonėliuose augančių ar skintų gėlių.“

Oro sąlygų įtaką pardavimui pastebėjo ir prekybos centro „Rimi“ atstovė Raminta. „Pernai, kai buvo labai šiltas ruduo, augintojai vos spėjo vežti chrizantemas, šiemet - gyvų gėlių pirkimas stabtelėjo sulig pirmu sniegu“, - sakė ji.

Pastaruoju metu populiariausios – baltos chrizantemos. Šiemet jų kaina svyruoja nuo 3,99 iki 18,99 Lt (priklausomai nuo vazono dydžio) - jų nuperkama daugiausia. Neretai kapai puošiami įvairių spalvų našlaitėmis ir viržiais. „Akivaizdu, kad šiemet oras bus prastesnis - parduotuvėse bus paklausesnės dirbtinės gėlės“, - teigė O. Malaškevičienė.

Dirbtinės gėlės populiaresnės mažesniuose miesteliuose ar gyvenvietėse. Jas taip pat renkasi pirkėjai, kurie neturi galimybės dažniau aplankyti artimųjų kapų, taigi puošia juos ilgaamžėmis gėlėmis.

„Šiuo metu galima rinktis iš daugiau nei 20 rūšių chrizantemų. Nuo nedidelių ir įprastų iki karališkų, ryškių vienspalvių ir trispalvių smulkiažiedžių“, - teigė R. Stanaitytė-Česnulienė. Anot jos, beveik visos prekybos centruose esančios chrizantemos auginamos Lietuvoje.

Santūrūs lietuviai spalvotų kapų nemėgsta

Nors prekybos centrų lentynos lūžta nuo įvairiaspalvių chrizantemų, lietuviai lieka prieraišūs tik baltiems žiedams. „Apklausa parodė, kad pirkėjai mėgsta spalvotas chrizantemas, tačiau pastarosiomis artimųjų amžinojo poilsio vietų nepuošia“, - tvirtino Raminta.

Pasirodo, spalvotomis ir į vazonus susodintomis chrizantemomis lietuviai dabina namų balkonus ir terasas.

„Net jei pirkėjai renkasi dirbtines gėles, jos vis tiek būna baltos spalvos“, - teigė O. Malaškevičienė.

Tuo tarpu, pasak V. Lopetos, prekybos centre „Iki“ kapams papuošti gyvos chrizantemos perkamos alyviniais, baltais su žalsvu atspalviu žiedais. „Pastebėjome, kad šiemet į kapus vežamos ne tik spalvotų gėlių šakelės su daug žiedų – paklausūs yra ir pavieniai dideli gėlių žiedai ilgais kotais“, - sakė V. Lopeta.

Pirkėjai - ir senjorai, ir jaunuoliai

Dažniausiai žvakes ir kitus reikmenis kapų priežiūrai perka žmonės, kurie yra netekę artimųjų ir nori juos pagerbti uždegdami žvakutę ar sutvarkydami kapą.

„Pirkėjų amžius nėra apibrėžiamas. Bėgant metams žmogus netenka vis daugiau artimųjų, kuriuos nori prisiminti“, - pasakojo V. Lopeta.

Anot R. Stanaitienės-Česnulienės, lietuviai labai atsakingai žiūri į kapų tvarkymą. Amžinojo poilsio vietų priežiūra užsiima jau gerokai prieš Visus šventuosius. „Dažniausiai artimųjų kapus tvarko vyresnio amžiaus žmonės. Būtent jie teiraujasi ne tik gėlių ar žvakių, bet ir kapų substrato, įrankių žemei dirbti ar priemonių antkapiams valyti“, - sakė ji.

Anot jos, Visų šventųjų dieną žvakeles ir gėles aktyviai perka ir jauni, ir vyresni pirkėjai, neretai su vaikais, šeimomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.