Kapinių kare baltos vėliavos nematyti

20 tūkst. litų už hektarą arba kapinių Vainatrakyje nebus – tokią sąlygą iškėlė 30 ha žemės šalia planuojamų kapinių turintis Rimvydas Tvarijonas. Tačiau savivaldybė pasirašyti taikos sutarties neskuba.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė, „Lietuvos rytas“

Nov 3, 2012, 8:41 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:30 PM

Norėdama šalia jau išpirktų sklypų suformuoti sanitarinę kapinių apsaugos zoną, savivaldybė turėtų R. Tvarijonui sumokėti nemenką pinigų sumą. Sklypo savininkas teigia, kad 20 tūkst. už hektarą prašo ne šiaip sau, o norėdamas padengti dėl pakeisto žemės naudojimo būdo patirtus nuostolius, nes ta žemė daugiau niekam nebus tinkama.

„Nesuprantu, kodėl valdžia neskuba pasirašyti taikos sutarties su žemės savininkais. Kauniečiai ir toliau neturės kapinių, o laidoti teks į vandenį Ledos kapinėse“, – perspėjo savivaldybės įmonėje „Autrolis“ dirbantis R. Tvarijonas.

Politikai klausimo nesvarstė

Savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Ratkelio pavedimu rugpjūtį buvo sudaryta darbo grupė, kuri parengė taikos sutarties projektą. Jame rašoma, kad R. Tvarijonui iš viso reikėtų sumokėti 650 tūkst. litų.

Dar šešiems žemės savininkams tektų sumokėti 210 tūkst. litų. Gavę pinigus jie užtikrintų, kad ateityje neturės jokių pretenzijų ir netrukdys savivaldybei baigti kapinių rengimo procedūras.

Tačiau praėjusią savaitę politikai šį klausimą iš tarybos darbotvarkės išbraukė.

„Motyvų, kodėl išbraukė – nežinau. Darbo grupė turėjo pateikti savo siūlymą ir kainas – tą ir padarė. Manau, kad politikai greitu metu vis tiek sugrįš prie šio klausimo“, – aiškino darbo grupei vadovavęs savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Antanas Nesteckis.

Meras Andrius Kupčinskas teigė, kad ši taikos sutartis nėra palanki savivaldybei, o tarybos komitetams reikia daugiau laiko taikos sutarties detalėms išnagrinėti.

Prašo taikyti restituciją

Kauno rajono apylinkės teismas šių metų kovo pabaigoje panaikino detalųjį Vainatrakio kapinių planą, pagal kurį kapinės turėjo užimti 112 ha. Šis 2008 metais Kauno rajono savivaldybės tarybos patvirtintas planas neturėjo teisės galioti, nes prieštaravo 2007 metų pabaigoje priimtam įstatymui, pagal kurį kapinės negali būti didesnės kaip 40 ha.

Dėl sumažėjusio kapinių ploto liko nusivylę dalis savininkų, kurie tikėjosi pasipelnyti pardavę žemę valstybei. Tuo tarpu 2008 metų rugpjūtį už žemės ūkio paskirties sklypo hektarą trims savininkams buvo sumokėta Registrų centro nustatyta kaina – 48 tūkst. litų.

R.Tvarijono žemės atsidūrė už planuojamos kapinių ribos. Tačiau nupirkti iš jo žemės gali tekti formuojant sanitarinę kapinių apsaugos zoną, kuri aplink kapines turėtų driektis 300 metrų spinduliu ir apimtų 28 hektarus.

Šio savininko sutikimo esą reikės ir rengiant naują detalųjį planą.

Kauno apygardos administraciniam teismui R.Tvarijonas yra pateikęs apeliacinį skundą dėl restitucijos taikymo. Tačiau kol valdininkai kurpė taikos sutartį, teismas bylos nenagrinėjo.

Išleista 2,3 mln. litų

2008 metais paimant žemę visuomenės poreikiams iš Ramunės Binkevičienės buvo nupirkta 15,5 ha, iš Adelės Ravaitienės – 17,9 ha, iš Eugenijos Bieliauskaitės ir Algio Bieliausko – 5,2 ha.

Iš viso savivaldybė nupirko 38,7 ha, už juos sumokėjo 1,89 mln. litų. Tiesa, sklypai buvo įvertinti 2006 metais, o visuomenės poreikiams žemė perimta po dvejų metų. Niekas nepasivargino iš naujo peržiūrėti sklypų kainų, o sutartis su savininkais sudarytos vadovaujantis 2006 metų duomenimis.

Kapinių detalusis planas, techninis projektas miesto savivaldybei kainavo dar 400 tūkst. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.