Porceliano meistrų darbai - ant prezidentų pietų stalo

Menininkus Živilę Bardzilauskaitę-Bergins ir Jurį Berginsą į porą suvedė aistra porcelianui. Iš šios medžiagos jų sukurti įvairių formų bei dydžių indai puikuojasi ne tik ant pačių kūrėjų stalo, bet ir įtinka net karaliams bei prezidentams.

Keramikai Ž.Bardzilauskaitė-Bergins ir J.Berginsas valgo tik iš savo sukurtų balto angliško porceliano, vertinamo dėl prabangos ir tvirtumo, indų.<br>M. Patašius
Keramikai Ž.Bardzilauskaitė-Bergins ir J.Berginsas valgo tik iš savo sukurtų balto angliško porceliano, vertinamo dėl prabangos ir tvirtumo, indų.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Laikinoji sostinė“)

Nov 3, 2012, 8:52 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:30 PM

Berginsai įsikūrę erdviame name Kauno rajone, Ramučiuose. Po statiniu esantis pusrūsis skirtas jų kūrybinėms dirbtuvėms.

Jose kelią pradeda iš itin gražaus angliškojo porceliano masės abiejų menininkų gaminami indai, suvenyrai, paveikslai ir Ž.Bardzilauskaitės-Bergins dukros Domilės kuriami papuošalai.

Porceliano dekoravimo simpoziume Jūrmaloje (Latvija) susipažinę keramikai drauge jau beveik du dešimtmečius.

Valgo tik iš baltų lėkščių

Iš kokių indų valgo patys kūrėjai? Pakvietę į su valgomuoju sujungtą virtuvę, Berginsai rodo pačių kurtas įvairaus dydžio ir formų porcelianines lėkštes bei puodelius. Kitokių jie net neturi.

„Masinės gamybos indai yra šalti ir negyvi. Iš jų valgomas maistas praranda dalį skonio savybių“, – įsitikinusi Ž.Bardzilauskaitė–Bergins.

Moteris maistą patiekia vien tik baltos spalvos induose be menkiausių dekoracijų. Ji mano, kad tik baltuose induose atsiskleidžia visos patiekalų spalvos ir formos.

Ant keramikų šeimos stalo dažnai garuoja iš paukštienos, lietuviškų daržovių ir vaisių ruošti valgiai. Juos kauniečiai gardina ir puošia prie namų stovinčiame šiltnamyje bei keliose sukastose lysvėse auginamomis prieskoninėmis žolelėmis.

Dirbtuves įsirengė patys

„Pirmiausia įrengėme dirbtuves, o tik paskui pradėjome rūpintis kambariais“, – vedžiodami po nuosavas valdas rodė kūrėjai.

Dirbtuvėse – daugiausia iš Rygos kilusio, tačiau pakaunėje šaknis įleidusio J.Berginso rankomis pagaminta įranga. Ne vieną darbo procesui būtiną įrenginį vyras sukonstravo iš atitarnavusios buitinės technikos. Pavyzdžiui, porceliano glazūravimo įrenginys pagamintas iš senos skalbyklės.

Pora prisiminė, kaip pažinties pradžioje jie gyveno bute Šilainiuose, kur balkone buvo pasistatę degimo krosnį. Išdegtus indus ir kitus darbus glazūruoti jie veždavo į šalia Rygos esantį J.Berginso sodo namą. Tačiau šaltuoju metų laiku dirbti buvo labai sudėtinga, nes purškiama glazūra stingdavo ore.

Pastatę nuosavą namą ir jame įrengę kūrybos erdvę, menininkai gali nevaržomai įkūnyti visas savo idėjas.

Darbus graibsto muziejai

Rodydami per kelis dešimtmečius sukurtus darbus, kurie išliko daugybėje nuotraukų, katalogų ir tarptautinių žurnalų, Berginsai didžiuojasi, jog jų kūryba domina ne tik Europos, bet ir Australijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų keramikos parodų rengėjus.

Lietuvės ir latvio darbus eksponuoja garsiausi pasaulio meno muziejai.

Tarptautinei keramikų asamblėjai priklausančio J.Berginso kūriniai iš porceliano Faenzos keramikos muziejuje (Italija) buvo pristatyti kartu su garsių menininkų Pablo Picasso ir Peterio Voulkoso darbais.

Berginsų kurti autoriniai darbai dovanojami Latvijos ir Lietuvos prezidentams, Švedijos karaliui, aukštiems Islandijos ir kitų valstybių valdžios atstovams.

Karaliams kuria servizus

Parodoms ir muziejams keramikai kuria porceliano plokštes, paveikslus, skulptūras, J.Berginsas garsėja avangardiniais ir senąją baltiškąją keramiką propaguojančiais darbais.

Karaliai, prezidentai ir kiti garbingi asmenys dažniausiai turi progos įvertinti kauniečių kurtus porceliano indus.

„Įprastai sulaukiame pageidavimų sukurti puodelius ir lėkštutes. Tačiau aukštiems pareigūnams esame pagaminę net servizus“, – sakė trečiojo laipsnio „Santakos“ garbės ženklu už kūrybą ir keramikų parodų organizavimą apdovanota kaunietė.

Iš angliškojo porceliano sukurti nedekoruoti indai akį traukia peršviečiamu baltumu ir yra gana tvirti. Auksu ir spalvota glazūra dengti puodeliai, lėkštės, cukrinės, prieskoninės ar sviestinės pasižymi turtinga ornamentika, pačių Berginsų sukurta inkrustacine dekoravimo technika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.