Paragauti narkotikų - į socialinį kanapių klubą

Liberaliųjų Nyderlandų pietuose neseniai uždrausta pardavinėti marihuaną užsieniečiams. Bet toks draudimas nė kiek nesustabdė kaimyninės Belgijos suktinių mėgėjų. Jie rado būdą, kaip apsirūpinti „žole”.

280 narių už abonementinį mokestį gauna po kanapės daigą, iš kurio gali užsiauginti apie 20 gramų marihuanos.<br>M. Patašius
280 narių už abonementinį mokestį gauna po kanapės daigą, iš kurio gali užsiauginti apie 20 gramų marihuanos.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė, („Rytai-vakarai”)

2012-11-04 00:01, atnaujinta 2018-03-15 17:11

Antverpene gyvenanti 40-metė Barbara buvo įpratusi keliauti į kaimyninę šalį ir lankyti savo pamėgtas „coffeeshop” – kavines, kur galima legaliai rūkyti ir apsirūpinti „žole”.

Tačiau, neseniai pietiniuose Nyderlandų miestuose uždraudus marihuaną pardavinėti užsieniečiams, Barbara rado kitą išeitį – ji tapo Antverpene veikiančio Socialinio kanapių klubo nare.

280 narių už abonementinį mokestį gauna po kanapės daigą, iš kurio gali užsiauginti apie 20 gramų marihuanos.

Rugsėjo pabaigoje išsidaliję trečią šiais metais derlių, klubo nariai jau ketvirtą kartą rinksis prieš pat Kalėdas.

Rado teisinę spragą

Barbara yra viena iš 17 kanapių augintojų, kurie vėliau krūmelius išdalija klubo nariams. Niekuo neišsiskiriančiame bute Antverpene vienoje virtuvės spintelių ji rodo 10 kanapių vazonėlių.

„Prieš tai jas laikiau lauke, bet atšalus orams turėjau sustatyti kur nors šilčiau”, – pasakoja nuo 17 metų „žolę” rūkyti pradėjusi keturiasdešimtmetė.

Jai rodant savo „sodinukus”, kitame kambaryje įsitaisę ant sofos televizorių žiūrėjo jos vyras ir duktė.

Marihuanos mėgėjų klubo koordinatorius Joope’as Oomenas tvirtina, kad draugiją pavyko įkurti pasinaudojus Belgijos įstatymų spragomis.

„Nors mūsų šalyje laikyti kanapes draudžiama, dėl mažesnio nei 3 gramų kiekio arba vieno kanapės augalo policija gali skirti tik baudą”, – teisinę sistemą aiškina belgas.

Tad svarbiausi draugijos principai – neviršyti leidžiamo lengvojo narkotiko kiekio ir jokiu būdu jo nepardavinėti kitiems.

Tokios žaidimo taisyklės daugelį tenkina, tad Socialinis kanapių klubas turi didelį pasisekimą – vien nuo gegužės mėnesio jį papildė 130 narių.

Teoriškai į klubą gali įstoti visi, išskyrus nepilnamečius.

Klientai – ir ligoniai

Dabar tarp šios draugijos narių yra ir studentų, ir darbininkų, ir verslininkų, ir advokatų, ir net pensininkų.

Be to, J.Oomenas teigia, kad draugijos nariai – ne tik svaigintis norintys marihuanos mėgėjai. Klubas sulaukė nemažai ligonių, pavyzdžiui, sergančiųjų onkologinėmis ligomis, dėmesio.

Koordinatorius tvirtina, kad kai kuriems ligoniams kanapės dūmas sumažina skausmus.

„Vienam mūsų narių – 80 metų, – šypsosi J.Oomenas. – Bet kiekvienas norintis tapti nariu turi asmeniškai susitikti su mūsų klubo valdyba.

Įvertiname jo patikimumą, nes nepateisiname nelegalios prekybos mūsų kanapėmis”, – taisykles aiškina 37 metus marihuaną rūkantis klubo koordinatorius.

Susitikę su kandidatu į Socialinį kanapių klubą jo nariai kartu sutraukia suktinę norėdami įvertinti lengvojo narkotiko poveikį naujam žmogui.

„Kaip ir alkoholis, kanapės ne visus veikia vienodai, todėl norime įvertinti galimas naujojo nario problemas”, – pasakoja J.Oomenas.

Klubo išardyti nepavyko

Kanapių klubo nariai tikina, kad draugiškai namų spintelėse ar rūsiuose užaugintas narkotikas yra geresnės kokybės, jo poveikis kiek silpnesnis, o svarbiausia – tokie svaigalai pigesni.

Nyderlanduose už gramą „žolės” reikėdavo išleisti 14 eurų, o dabar tas pats kiekis kainuoja perpus pigiau – 6 eurus.

„Juk aš neperku narkotikų gatvėje. Čia patys užauginame tai, ką vartojame.

Viskas natūralu. Mūsų užsiaugintoje žolėje nerasite jokių cheminių priedų ar sumalto stiklo”, – tikina Barbara.

Klubas kelis kartus per metus rengia „derliaus šventę”, kurios metu vis kiti nariai atsiima savo 20 gramų marihuanos krūmelį. Be jo, „žolės” mėgėjai gauna informacinį lankstinuką, kuriame surašyta informacija apie nepageidaujamą kanapių poveikį ir patarimai, kaip atsakingai jas vartoti.

Be to, besiplečianti organizacija mėgina daryti spaudimą įstatymų leidėjams. Klubo nariai prašo įstatymo, pagal kurį suaugę žmonės galėtų auginti kanapes asmeniniams tikslams.

Tiesa, Socialinį kanapių klubą Antverpene jau du kartus mėgino išardyti teisėsauga, tačiau teismas du kartus organizaciją išteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.