Turgaus neparduoda beveik dešimtmetį

Iš savivaldybės privatizavimo fondo pinigai šiemet vėl per kraštus nebyra – štai Stoties turgus aštuonerius metus nesulaukia pirkėjų. Vis dėlto optimizmo suteikė spalį parduotos „Būsto valdos“ akcijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė, („Laikinoji sostinė“)

Nov 4, 2012, 12:01 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:14 PM

Iš šiemet vasario mėnesį planuotų 5 milijonų litų pavyko surinkti tik pusę. Tiesa, solidžia suma šį fondą neseniai papildė savivaldybės kontroliuojamos bendrovės „Būsto valda“ akcijų pardavimas.

Jeigu ne ši dviejų milijonų litų injekcija, privatizavimo fonde būtų vos daugiau kaip 400 tūkst. litų – pusė šios sumos atkeliavo dar iš 2011 metų.

Pernai per dešimt mėnesių, pardavus įvairius savivaldybės pastatus, miesto kišenėje žvangėjo net 6 milijonai litų.

Pavyko parduoti „Būsto valdą“

Daugiau kaip porą tūkstančių Kauno daugiabučių administruojančią „Būsto valdą“ spalio viduryje privatizavo bendrovė „Vitės valdos“.

Verslininkai į miesto biudžetą jau pervedė daugiau kaip 2 mln. litų.

Šios bendrovės privatizacija prasidėjo beveik prieš dvejus metus, tačiau į procesą pradėjo kištis Kauno politikai.

Savivaldybės ir „Vitės valdų“ nesutarimai buvo pasiekę teismą, ir tik šios vasaros pradžioje savivaldybės taryba nusprendė nutraukti ginčą ir įmonę perleisti.

Už „Būsto valdą“ gautus pinigus savivaldybė žada skirti švietimo reikmėms, skoloms sumokėti ir miesto tvarkdarių poreikiams.

Stoties turgus dar laukia

„Šie metai nebuvo patys blogiausi. Atėjus krizei buvo metų, kai surinkdavome vos kelias dešimtis tūkstančių litų“, – guodėsi savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius. Vis dėlto nerimo būta: mat per 9 šių metų mėnesius pardavus savivaldybės turtą gauta vos 220 tūkst. litų.

A.Laucius apgailestavo, kad vis dar nesiseka parduoti savivaldybės turimų 51 procento Stoties turgaus akcijų. Šį objektą nesėkmingai bandoma privatizuoti jau 8 metus.

Akcijas paskutinį kartą bandyta parduoti šių metų birželį. Tai buvo jau aštuntasis aukcionas. Tačiau pirkėjų taip ir neatsirado.

Pradinė aukcione skelbiama pardavimo kaina siekė daugiau kaip 7 mln. litų.

Ne vienus metus šio turgaus privatizavimas kėlė nerimą smulkiesiems verslininkams. Jie įtarė, kad, savivaldybei pardavus turimas akcijas, stambieji verslininkai gaus progą užvaldyti miesto centre esančią teritoriją, o po privatizacijos neliks jų darbo vietų.

Neužteko miestui tvarkyti

Daugiausia lėšų iš privatizavimo fondo šiemet buvo skirta miesto aplinkai tvarkyti bei sporto programai.

Vangus privatizavimas apkarpė išlaidas, skiriamas švietimui ir ugdymui. Šioms sritims pritrūko daugiau kaip 200 tūkst. litų.

Planuota, kad gatvių priežiūrai, miestui tvarkyti ir valyti, želdynams prižiūrėti šiemet bus skirta per 1,5 mln. litų. Gerus norus teko apkarpyti, nes pritrūko 400 tūkst. litų.

Skaudžiausia tai, kad neatsirado pinigų papildomam mieste esančių pėsčiųjų perėjų apšvietimui įrengti.

Šiam reikalui buvo planuota skirti 50 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.