Medicininių atliekų degintojai Kėdainiuose nėra laukiami

Į Kėdainių pramonės parką, kuris paskelbtas laisvąja ekonomine zona (LEZ), braunasi pavojingas medicinines atliekas utilizuoti pasirengusi įmonė. Tačiau vietos politikai stoja piestu.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Kasparičė („Lietuvos rytas“)

Nov 5, 2012, 9:14 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:55 PM

Verslininkų ketinimai išaiškėjo Kėdainių rajono tarybos posėdyje, kuriame panūdo pasisakyti Kauno technologijos universiteto profesorius Gintaras Denafas. Mokslininkas pranešė, kad Kėdainiuose planuoja įsikurti bendrovė „Farmacinių atliekų šalinimas”.

Ši įmonė turi pavojingų atliekų tvarkymo licenciją ir kol kas užsiima tiktai farmacijos atliekų surinkimu. Tačiau Kėdainiuose ji ketina utilizuoti medicinos ir farmacijos atliekas, tad siekia įsikurti LEZ.

Pristatė savo viziją

„Medicininių atliekų Lietuvoje per metus susidaro 1290 tonų. Joms utilizuoti statytume prancūzišką terminį įrenginį.

Per valandą jame būtų utilizuojama 250 kg medicininių ir farmacinių atliekų. Įrenginys veiktų iki 5,3 tūkst. valandų per metus”, – pasakojo G.Denafas.

Dūmams išvalyti būtų naudojamas ir specialus sorbentas, tad, pasak G.Denafo, į atmosferą išmetamų teršalų kiekiai būtų tik simboliniai.

Tačiau jis neslėpė, kad šie teršalai – patys pavojingiausi: sieros dioksidas, anglies monoksidas, azoto oksidai, chloro vandenilis, gyvsidabris, dioksinai.

Politikai sukilo

Mokslininko postringavimai įplieskė aistras. G.Denafui buvo priminta, kad ši utilizavimo įmonė nebuvo įsileista nė į vieną rajoną, o Šiauliuose utilizuojant atliekas buvo sugadinta stebėsenos kontrolės sistema.

„Vadinasi, galima daryti prielaidą, kad galima nulaužti net ir moderniausią kompiuterinę įrangą, užtikrinančią teršalų kontrolę, ir leisti mus nuodyti”, – rėžė rajono tarybos narys Stanislovas Blinstrubas.

Tarybos narys Juozas Gaidamavičius tikino nesuprantąs, kodėl medicininėms atliekoms šalinti norima pasirinkti Kėdainius, nes daugiausia tokių atliekų susidaro Kaune ir Vilniuje.

„Nereikia šnekėti, kad kas nors ką nors stumia.

Ta įmonė, kuri nori pradėti vykdyti veiklą, įvertino, kad Kėdainiuose yra pramonės zona, yra sklypai su įrengta infrastruktūra ir egzistuoja tam tikri papildomos taršos limitai.

Be to, čia jau sėkmingai įsikūręs krematoriumas. O už poveikio aplinkai vertinimą mokės pati įmonė”, – aiškino G.Denafas.

Ketina net bylinėtis

Kėdainių rajono savivaldybės meras Rimantas Diliūnas buvo priblokštas tokių verslininkų ketinimų.

Pasak jo, į savivaldybę bendrovė „Farmacinių atliekų šalinimas” dar nesikreipė dėl planuojamo atlikti poveikio aplinkai vertinimo, tačiau aplinkosaugos specialistai jau akylai stebi situaciją.

„Imsimės visų teisinių priemonių siekdami užkirsti kelią tokiai įmonei ateiti į Kėdainių rajoną.

Nemanau, kad tokia numatyta verslininkų veikla atitiks mūsų keliamus reikalavimus norintiems įsikurti pramonės parke, kuris paskelbtas laisvąja ekonomine zona”, – sakė rajono meras.

Kėdainių rajono savivaldybės vadovai neabejoja, kad rajono gyventojai taip pat nepritars tokios įmonės atėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.