Provincija - su kokybės ženklu

Gyvendamas ne didmiestyje gali kone pusvelčiui treniruotis pas Europos čempiones. Įsikūręs tolėliau nuo didmiesčio gali žaisti tenisą ir už tai mokėti vos dvidešimt litų, o taksi važinėti už kelis litus.

Televizijos laidų vedėja R.Kulvinskaitė neslepia, kad sugrįžusi į gimtąją Naująją Akmenę dažnai apsilanko dėvėtų drabužių parduotuvėse.<br>R. Danisevičius
Televizijos laidų vedėja R.Kulvinskaitė neslepia, kad sugrįžusi į gimtąją Naująją Akmenę dažnai apsilanko dėvėtų drabužių parduotuvėse.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

Nov 5, 2012, 8:07 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:58 PM

Nors manoma, kad gyvenimas provincijoje kur kas nykesnis nei didmiesčiuose, čia įsikūrę žmonės sako visai nepavydintys Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos gyventojams.

Gana dažnai paslaugų kokybės ir kainos santykis atokesnėse Lietuvos vietose kur kas patrauklesnis nei didmiesčiuose.

„Tik provincijoje gali įsigyti dizainerio Valentino suknelę už 10 litų”, – juokavo žurnalistė ir televizijos laidų vedėja Rimantė Kulvinskytė, dažnai užsukanti į gimtąją Naująją Akmenę.

Gerų žodžių provincijai negaili ir kiti žinomi žmonės.

Atotrūkis mažėja

Į Lietuvą įžengus Europos Sąjungos fondams, atotrūkis tarp mažųjų ir didžiųjų miestų palengva mažėja – atnaujinami rajonų centrai, renovuojami pastatai.

Atsinaujina ir savo veidą keičia mažieji Lietuvos miestai, daugeliu atvejų priklauso ir nuo vietos valdžios noro bei pastangų.

Tie, kurie pastaruoju metu užsuka į Jonavą, būna maloniai nustebinti. Nykaus miesto čia beveik nebelikę. Atnaujintas centras, nutiesti vieni geriausių Lietuvoje dviračių takai, nemažai renovuotų daugiabučių, sutvarkytos ir apšviestos Neries pakrantės.

Čia gyvenantys ir dirbantys žmonės gali mėgautis ne tik atsinaujinusia Jonava, bet ir pigesnėmis paslaugomis.

Pasak jonaviškės kosmetologės Ingos Macaitienės, neseniai pasiūliusios specialią organizmo valymo procedūrą, analogiška paslauga didmiesčiuose kainuoja apie 35 litus. Jonavoje vienas seansas atsieina 20 litų.

„Skiriasi ir manikiūro kainos. Jonavoje jis kainuoja 20 litų, o didesniame mieste – nuo 35 iki 60 litų.

Provincijoje kainos mažesnės dėl kelių priežasčių. Svarbiausia – žmonės čia mažiau uždirba, o norėdami išsilaikyti rinkoje specialistai turi teikti kokybiškas, tačiau pigesnes paslaugas”, – sakė I.Macaitienė.

Sportuoti – keliskart pigiau

Jonavos kūno rengybos klubo trenerės Sonata Štendelienė ir Sigita Lodaitė – buvusios žinomo kultūristo Sauliaus Misevičiaus mokinės, kelių Europos ir Lietuvos konkursų laimėtojos.

Abi moterys treniruoja jonaviškius kūno rengybos klube, o mėnesio treniruotė kartu su individualiai sudaryta programa kainuoja nuo 50 iki 70 litų. Tokia pati treniruotė didmiestyje kainuotų maždaug nuo 150 iki 200 litų.

Lietuvoje sparčiai populiarėja tenisas. Lyginti šio žaidimo kainas Vilniuje ir Jonavoje – tarsi gyvatę su kupranugariu.

Vilniaus teniso klube individuali vienos valandos treniruotė kainuoja 130 litų, Jonavoje teniso treneriai šią paslaugą teikia už dvidešimtinę. Atskirai mokėti už teniso aikštynų nuomą nereikia.

Pigesnės ir kitos sveikatingumo paslaugos. Greta Jonavos, prie Neries upės, įsikūręs sveikatingumo centras „Atgaiva tau” taip pat gundo mažomis kainomis – kelių dienų sveikatingumo programa su masažais, procedūromis, keliomis nakvynėmis su pusryčiais atsieina nuo 97 iki maždaug 120 litų.

O populiariuose didmiesčių sveikatingumo kompleksuose šios paslaugos kainuotų 300–500 litų.

Sveikatingumo komplekse siūloma ir paplaukioti baseine, o valanda tokio malonumo kainuoja tik 13 litų. Čia esančius teniso aikštynus galima išsinuomoti už 30–60 litų.

Pigu Jonavoje ir važiuoti taksi – visą miestą galima pervažiuoti už 4–5 litus. Kartais juokaujama, kad vietos taksistai per savaitę uždirba tiek, kiek vilniečiai, nuvežę vieną klientą iš Vilniaus oro uosto iki miesto centro.

Nemokami būreliai vaikams

Žurnalistė ir televizijos laidų vedėja R.Kulvinskytė, dažnai iš Vilniaus grįžtanti į tėvų namus Naujojoje Akmenėje, įžvelgia ir daugiau provincijos privalumų.

„Čia patogu gyventi jaunoms šeimoms, nes vaikų būreliai yra nemokami, nėra rūpesčių patekti į meno mokyklas.

Be to, Vilniuje jauni tėvai gaišta laiką, kol savo atžalą nuveža į kokį nors būrelį. Provincijoje viskas yra šalia ir vaikas pats gali nueiti”, – apie atstumų skirtumus kalbėjo R.Kulvinskytė.

Grįžusi į Naująją Akmenę R.Kulvinskytė dažniausiai užsuka ir į dėvėtų drabužių parduotuves. Jose galima rasti originalių ir nebrangių drabužių.

Pirmiausia mažesniuose miestuose yra mažiau jaunimo ir stilingesnių žmonių, o didmiesčiuose geresni dėvėti drabužiai tiesiog išgraibstomi.

„Be to, kainos Naujojoje Akmenėje – žemesnės. Tarkim, kai Vilniuje gaunama nauja dėvėtų drabužių siunta, suknelės kainuoja ir po 60 litų.

O Naujojoje Akmenėje dizainerio Valentino suknelę gali gauti už 10 litų.

Kartais net pačios pardavėjos nežino, ką jos parduoda.

Manau, kad tokios dėvėtų drabužių parduotuvės panašios į populiariuosius sostinės butikus.

Skirtumas tas, kad drabužiai butikuose būna išlyginti”, – juokavo R.Kulvinskytė.

Linksmintis – į Rygą

Užtat televizijos laidų vedėja pastebėjo, kad mažėja skirtumas tarp maisto kainų kavinėse.

Anksčiau Naujojoje Akmenėje galėjai pavalgyti vos už kelis litus, o dabar kainos šoktelėjo ir ne ką nusileidžia dienos pietų kainai didmiesčio kavinėje.

Dar gyvendama Naujojoje Akmenėje R.Kulvinskytė lankydavosi ir įvairiuose kultūriniuose renginiuose – tiek populiarūs koncertai, tiek spektakliai neaplenkia provincijos salių, o bilietų kainos būna žemesnės.

R.Kulvinskytė pasakojo, kad gyvendama Naujojoje Akmenėje nesijautė įsikūrusi provincijoje. Su draugėmis išsinuomojusi autobusiuką mergina šaudavo linksmintis į už 100 kilometrų esančią Rygą.

Židinio meistrai – iš Kauno

Mažeikiuose įsikūręs dainininkas Romas Dambrauskas tikino, kad didmiesčio gyvenimo jam visai netrūksta.

„Jei man reikia kur nors nuvykti, iš namų išvažiuoju ne prieš pusvalandį, o prieš kokias septynias minutes.

Gyvenant atokesnėje Lietuvos vietoje netenka gaišti laiko automobilių spūstyse.

Tai labai didelis privalumas”, – sakė pašnekovas.

R.Dambrauskas tikino, kad Lietuva nėra didelė ir iš Mažeikių per kelias valandas gali nukakti ten, kur tau reikia.

Todėl po Lietuvos koncertų sales važinėjančio atlikėjo atstumai nebaugina.

Remontuodamas namus atlikėjas bemaž visus meistrus rado Mažeikiuose.

„Manau, kad šių paslaugų kainos taip pat yra mažesnės nei didžiuosiuose miestuose. Tik židiniui įrengti meistrų ieškojau ne Mažeikiuose, o Kaune”, – sakė muzikantas.

Apie didmiestį negalvoja

Televizijos laidų vedėjas ir dainininkas Arnas Švilpauskas kasryt filmuoti siužetų važiuoja ne iš didmiesčio, bet iš Josvainių – mažo miestelio Kėdainių rajone. Jaunas vaikinas sako net nesvarstantis kraustytis į didmiestį.

„Gyvenimas kaime yra kokybiškesnis nei dideliame mieste. Pirmiausia gyvenu gamtoje, turiu savą kiemą, savų daržovių, kurios yra ekologiškos.

Iš savo daržo išsirauti daržovę yra didžiulis malonumas, o ekologiškų pieno produktų galiu įsigyti iš kaimynės”, – tikino pašnekovas.

Tiesa, jei A.Švilpauskas nori įsigyti drabužių, jis dažniausiai važiuoja ne į gretimus Kėdainius, o į Kauną ar Vilnių.

Kol kas provincijoje aprangos ar avalynės pasirinkimas nėra didelis.

„Tačiau mane konsultuoja ne sostinės, o Kėdainių stilistė.

Batus siuva žinomas batų dizaineris Žanas Maslauskas, kuris taip pat gyvena ir kuria Kėdainiuose.

Originalius, kokybiškus ir vienetinius batus čia galima įsigyti tikrai pigiau nei didmiesčiuose”, – kalbėjo pašnekovas.

Pirmauja pagal ES paramą

Praėjusių metų duomenimis, daugiausia investicinės ES paramos (įskaitant paramą kaimo plėtrai) gavo ir panaudojo Druskininkai.

Čia vienam gyventojui tenka vidutiniškai net 4741 litas ES paramos. Antroje vietoje – Birštonas (4077 litai), trečioje – Trakų rajonas (3860 litų).

Vertinant gyvenimo kokybę, paprastai atsižvelgiama ir į tiesioginių užsienio investicijų pritraukimą. Pagal šį rodiklį pirmauja Mažeikiai (apie 47 tūkst. litų tiesioginių užsienio investicijų, tenkančių vienam gyventojui), po to – Vilnius, Kazlų Rūda, Klaipėdos rajonas ir Kėdainiai.

Dar viena svarbi aplinkybė – nekilnojamojo turto kainos. Bankų ekspertai skelbia, kad jaunoms šeimoms dėl aukštų būsto kainų sunkiausia įsikurti Vilniuje.

O atokesniuose Lietuvos miestuose trijų kambarių butą galima įsigyti už 60–100 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.