Pradeda platinti su žaliavų kainomis susietas obligacijas

SEB bankas pradeda platinti dvi naujas su žaliavų kainomis susietas obligacijų emisijas.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2012, 11:58 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:55 PM

Vienos emisijos obligacijos bus susietos su trijų žaliavų - „Brent“ naftos, nikelio ir medvilnės - kainomis. Kitos emisijos pelningumas priklausys tik nuo „Brent“ naftos kainos pokyčių. Naujos 3 metų trukmės obligacijos bus platinamos litais iki gruodžio 17 d.

SEB banko Finansų rinkų departamento direktorius Rolandas Sungaila pažymi, jog naujos obligacijos suteikia galimybę investuoti į pasaulio energetikos ir gamybos pramonėje naudojamas žaliavas, į kurias smulkiems investuotojams tiesiogiai investuoti yra gana sudėtinga.

„Nuosaikiai auganti pasaulio ekonomika, didėjanti žaliavų paklausa besivystančiose rinkose ir įtampa Vidurio Rytų regione turėtų daryti teigiamą įtaką žaliavų paklausai ir jų kainoms“, - sako R. Sungaila.

Su trijų žaliavų kainomis susietos obligacijos bus platinamos po 100 litų, jų nominalioji vertė - 100 litų.

„Šios obligacijos ypatingos tuo, kad investuotojui bus mokamos trys priemokos, jei kiekvienos žaliavos kaina konkrečiomis nustatytomis dienomis nebus mažesnė už pradinę jų kainą. Investuotojo gautina priemoka nepriklausys nuo to, kiek bus pakilusios žaliavų kainos, ir ji bus mokama kiekvienais obligacijų galiojimo metais, jei kiekvienos žaliavos kaina nustatytomis dienomis bus lygi arba didesnė už pradinę šių žaliavų kainą“, - aiškina SEB bankas.

Tikėtinas priemokos dydis - 3 proc. obligacijos nominaliosios vertės (3 litai), tačiau tikrasis priemokos dydis bus paskelbtas šių metų gruodžio 19 d.

Su „Brent“ naftos kaina susietos obligacijos bus platinamos po 110 litų, o jų nominalioji vertė - 100 litų. Tikėtina investavimo koeficiento reikšmė, rodanti, kokia „Brent“ naftos kainos teigiamo pokyčio dalis tenka obligacijos savininkui, yra 110 proc. Tikroji investavimo koeficiento reikšmė taip pat bus paskelbta gruodžio 19 d.

SEB ragina investuotojus atkreipti dėmesį, kad, investuodami į obligacijas, kurių įsigijimo kaina didesnė negu jų nominalioji vertė, jie rizikuoja papildomai investuotomis lėšomis - jei „Brent“ naftos kaina, su kuria susietos obligacijos, nepasikeis ar sumažės, obligacijų išpirkimo dieną investuotojams bus išmokėta tik nominalioji obligacijų vertė (100 litų).

SEB bankas yra su finansine priemone susietų obligacijų rinkos šalyje pradininkas. Nuo 2004 m. bankas yra išleidęs 304 su finansine priemone susietų ne nuosavybės vertybinių popierių emisijas, kurių nominalioji vertė - 1,223 mlrd. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.