Nauja „Levi Strauss“ džinsų kolekcija – iš plastiko butelių

Kai Švedijoje geri kolą iš gerokai apibraižyto storo plastiko butelio ir tau paaiškina, kad jie čia superkami, plaunami ir naudojami dar kartą, supranti – kai kur pasaulyje ekologija nėra tik žodžiai bei riebus biudžeto kąsnis. Na, o dabar ir JAV džinsų siuvėjai nutarė, kad puikiai galima dėvėti ir išgertus „bambalius“. Nuo 2013 m. „Levi’s“ siūlys specialią džinsų kolekciją „Wast“. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2012, 11:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:59 PM

Džiugu, kad neyranti plastikinė tara – gerokai baisesnė šiukšlė už visas dvokiančias maisto atliekas kartu sudėjus – netrukus bus verčiama gražių spalvų drabužiais. O jei kam išgirdus apie plastiką drabužiuose pirmiausia prieš akis iškyla celofanu pajuodusias kojas apsivyniojęs benamis, skubame nuraminti – panaudotas plastikas sudarys tik 20 proc. audinio, tad dėl ekologijos šutinti tarpkojo nereikės.

Pristatydami projektą „Levi’s“ atstovai pasakojo, kad bendradarbiaudami su JAV atliekų perdirbimo sektoriaus atstovais sukūrė metodą, kaip iš rudų, žalių bei permatomų plastikinių butelių išgauti polietileno tereftalatą (PET) – tą pačią medžiagą, iš kurios daromi ir buteliai, ir sintetinio audinio pluoštas. Surūšiavus panaudotą tarą pagal spalvas, ji sumalama į smulkias granules, o iš jų vėliau ištempiamas poliesterio siūlas, šis iškart suvejamas su medvilnės siūlu, o po to įaudžiamas į medvilninį audinį.

Kadangi perdirbant plastikas atrenkamas pagal spalvas, džinsų audinys įgauna šiek tiek blizgantį dailių pustonių atspalvį, kuris priklauso nuo to, kokios spalvos buteliai buvo įausti į siūlą. Aišku, sumaišius viską, gautume tiesiog purvo spalvą, nors, kaip žinia, ir ji daug kur visai madinga.

Kadangi vienai porai džinsų bus sunaudoti 8 puslitriniai buteliukai, „Levi’s“ skaičiuoja, kad visai kolekcijai prireiks 3,5 mln. tokių butelių. Aišku, tai lašas jūroje – vien Lietuvoje per savaitę daugiau susikaupia. Na, bet Šiaurės Karolinoje (JAV valstija, kur stovi džinsus siūsianti gamykla) vis bus kiek švariau. O ir lietuviai, norintys bent šiek tiek prisidėti prie tokių atliekų pasaulyje mažinimo, dabar galės ne tik apie stiklinių kefyro butelių reinkarnaciją svajoti – „Levi’s“ šios kolekcijos džinsais žada prekiauti visame pasaulyje.

Mes, kaip tikri patriotai, aišku, rinksimės prekę lietuvišką... Iškart po to, kai kokia „Apranga“ pradės siūti trumpikes iš antifrizo kanistrų… O tuščius „bambalius“ galėtų naudoti „Tūtai“ – šaunu būtų į krepšinio ir alaus draugystę Lietuvoje įmaišyti šiek tiek ekologijos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.