Diplomas geriausiems Lietuvos darbdaviams - bevertis

Net ir įgytas prestižinio universiteto diplomas yra menkavertis, jei darbuotojas nedega noru siekti gerų rezultatų ir kilti karjeros laiptais. Taip teigia geriausio darbdavio rinkimuose laimėjusios bedrovės. Didžiausios vertybės patraukliausiems darbdaviams - motyvacija, sumanumas ir užsispyrimas. O dėl diplomo nerimauti neverta – jei reiks, darbdavys studijas apmokės pats. „Teko įdarbinti prestižiniame užsienio universitete mokslus baigusį darbuotoją, tačiau jo rezultatai buvo gerokai prastesni nei jį pakeitusio naujoko be prestižinio diplomo“, - teigė „Tele2“ viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas.  

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Nov 16, 2012, 11:05 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:35 AM

Pirmą kartą Lietuvoje surengtame tarptautiniame Geriausio darbdavio konkurse paaiškėjo šešios geriausios šalies bendrovės. Nugalėtojais tapo „Sanofi-aventis Lietuva“, „Lietuvos draudimas“, „Philip Morris Baltic“, farmacijos bendrovės „Roche Lietuva“, informacinių technologijų kompanija „Adform“, taip pat - telekomunikacijų bendrovė „Tele2“.   

Paskatinimas – mokslo finansavimas

Skatindama darbuotojų motyvaciją ir norą kilti karjeros laiptais farmacijos bendrovė „Sanofi-aventis Lietuva“ neretai apmoka studijas ar tobulinimosi kursus savo darbuotojams. Anot kompanijos atstovės Ingos Grigaitės, tokiu būdu auginamas lojalus darbuotojas, kuris kas kelerius metus užima vis aukštesnę poziciją bendrovėje. „Siekti karjeros aukštumų skatiname atvirai kalbėdamiesi su darbuotojais, viešai skelbdami nuveiktus darbus ir priežastis, kodėl vienas ar kitas darbuotojas aukštinamas pareigose“, - sakė I. Grigaitė.

Skirtingai nei kitose kompanijose, specifinių žinių reikalaujančioje medicinos srityje aukštasis išsilavinimas būtinas, tačiau aukštojo mokslo diplomas priimant kandidatą į darbą nėra pats svarbiausias. „Per darbo pokalbį didelį dėmesį skiriame į asmenines žmogaus savybes. Labai svarbu, kad žmogus degtų noru siekti savo tikslų ir dirbtų atsakingai“, - tikino įmonės atstovė. 60 proc. bendrovės „Sanofi-aventis Lietuva“ darbuotojų yra gydytojai.

Konkurse dalyvavusi informacinių technologijų bendrovės „Adform“ personalo skyriaus atstovė Lina Cėplienė pasakojo, kad priėmimo į darbą sąlygos priklauso nuo darbo pobūdžio, kurio pageidauja darbuotojas. „Jei žmogus pageidauja darbo technologinėje srityje – būtinas technologijų išmanymas bei kūrybiškas požiūris į darbą“, - sakė L. Cėplienė.

Anot jos, priėmimo į įmonę sąlygos lanksčios – bendrovėje darbo gauti gali ir žmonės, neturintys aukštojo išsilavinimo. „Aukštojo mokslo diplomas dar nieko nereiškia. Svarbu, kad darbo norintis žmogus turėtų darbo patirties ir įrodytų savo gebėjimus“, - teigė bendrovės atstovė.

Nuo padėjėjo - iki specialisto

Geriausio Lietuvos darbdavio pripažinimą pelniusios bendrovės „Lietuvos draudimas“ atstovė Ingrida Žaltauskaitė teigė, kad vykdant ne vienerius metus trunkantį pokyčių projektą, pasiekta, jog daugiau kaip du trečdaliai valdybos narių būtų darbuotojai, dirbę žemesnės kategorijos srityse.  

„Įvairiuose Lietuvos miestuose suteikiame galimybę dirbti žmonėms, kurie galbūt ir neturi draudimo specialisto kompetencijos, tačiau dega noru dirbti ir užsidirbti“, - sakė I. Žaltauskaitė. Bendrovė, įdarbinusi daugiau kaip šimtą nepatyrusių darbuotojų, iš jų užsiaugino 60 draudimo specialistų.

Bendrovės duomenimis, per 2011 metus didesnį ar mažesnį karjeros šuolį į viršų padarė 73 darbuotojai. Pasak I. Žaltauskaitės, skatindama dirbti bendrovė savo darbuotojams siūlo didesnį nei vidutinis rinkos atlygis pagal užimamas pareigas. Tačiau už tai iš darbuotojų reikalaujama idėjų, pozityvumo bei kokybiško ir laiku atlikto darbo.

Didesnė atsakomybė - mažiau biurokratijos   Turėdama mažiausią darbuotojų skaičių iš visų Lietuvoje esančių telekomunikacijų bendrovių „Tele2“ savo darbuotojus skatina užsidirbti daugiau nei kitose kompanijose. Anot bendrovės atstovo A. Baranausko, kiekvienas žmogus įmonėje gauna daugiau atsakomybės, tačiau tai suteikia didelę laisvę priimant sprendimus, tai leidžia tobulėti ir kilti bendrovės hierarchijoje vis į aukštesnę poziciją bei gauti didesnį atlygį. 

„Turėdami tik vieną finansų analitiką ar vieną privačių klientų aptarnavimo specialistą išvengiame biurokratijos požymių ir sprendimus galime įgyvendinti čia pat ir iš karto“, - sakė A. Baranauskas.

Jo manymu, dirbant telekomunikacijų srityje, profesinis išmanymas būtinas, tačiau darbuotojo profesionalumą garantuoja ne tik aukštojo mokslo diplomas. „Teko įdarbinti prestižiniame užsienio universitete mokslus baigusį darbuotoją, tačiau jo rezultatai buvo gerokai prastesni nei jį pakeitusio naujoko be diplomo“, - teigė A. Baranauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.