Nepopuliarioms specialybėms - ypatingas finansavimas

Aukštąsias mokyklas Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) kviečia teikti paraiškas dėl tikslinio

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf

2012-11-22 12:49, atnaujinta 2018-03-15 05:30

„Valstybės ūkinei, socialinei ir kultūrinei plėtrai būtinos, bet tarp stojančiųjų nepopuliarios specialybės gali gauti išskirtinius studijų krepšelius. Tokį studijų krepšelį gavęs studentas mokysis nemokamai bei turės trejus metus atidirbti pagal įgytą specialybę, o darbdavys – prisidėti finansuojant būsimo darbuotojo studijas“, - pažymi ministerija.

Paraiškas dėl tikslinių studijų krepšelių universitetai ir kolegijos turi pateikti iki 2013 metų sausio 15 dienos. Tokį finansavimą aukštosios mokyklos gali gauti ne tik priimdamos studentus į pirmą kursą, bet ir jau studijuojančių už mokslą mokančių studentų studijų kainos daliai kompensuoti ir jų studijoms tęsti.

„Pernai įvestas tikslinis studijų finansavimas siekia spręsti dvi nepopuliarioms specialybėms būdingas problemas. Tai, kad gerus konkursinius balus surinkę stojantieji nesirenka kai kurių valstybei reikalingų specialybių ir kad baigusieji studijas nedirba pagal įgytą specialybę. Todėl tikslinis finansavimas numato trišalius aukštųjų mokyklų, darbdavių ir studentų įsipareigojimus, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. – Toks finansavimo būdas skatina aukštąsias mokyklas aktyviai bendradarbiauti su darbdaviais ruošiant valstybei reikalingus specialistus“ .

Studijų programos, kurioms skiriamas tikslinis finansavimas, gauna tam tikrą garantuotą studijų krepšelių skaičių. Stojančiuosius per bendrąjį priėmimą atsirenka pati aukštoji mokykla. Siekiant išlaikyti kokybės kartelę nustatytas priimamų į tikslines vietas stojančiųjų konkursinio balo slenkstis. Prastai besimokantis studentas tikslinio krepšelio neteks ir turės valstybei kompensuoti į jo studijas investuotas lėšas, taip pat kaip ir nevykdantis sutarties įsipareigojimų absolventas.

ŠMM duomenimis, 2012 metais aukštosioms mokykloms konkurso būdu iš viso paskirstyta 140 tikslinių studijų krepšelių. Didžiausias jų poreikis deklaruotas policininkų, žemės ūkio, visuomenės sveikatos, treniravimo sistemų ir gaisrinės saugos sektoriuose. Daugiausia tikslinių vietų skirta Aleksandro Stulginskio universitetui – 42, Mykolo Romerio universitetui – 41, Lietuvos sveikatos mokslų universitetui – 31. Įpareigojančias atidirbti tikslinio finansavimo sutartis sutiko pasirašyti 114 studentų: 68 pirmakursiai ir 46 aukštesnių kursų už mokslą mokėję studentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.