Neregėto masto sukčiavimas sukrovė milijonus

JAV – neregėtas skandalas. Vieno rizikos kapitalo fondo darbuotojas sumokėjo už slaptą informaciją, kad galėtų pasipelnyti. Fondui jis uždirbo 276 mln. JAV dolerių, tačiau dabar gali sėsti į belangę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2012, 1:43 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:26 AM

Šią savaitę Floridoje suimtas „CR Intrinsic Investors” fondų valdytojas Mathew Martoma pretenduoja tapti vienu įžūliausių finansinių nusikaltėlių.

Anot JAV federalinio prokuroro Preeto Bhararos, jo sukčiavimo mastas pranoksta viską, kas buvo anksčiau.

Skandalo užuomazga – 2008 metai. M.Martoma, tuo metu dirbęs rizikos fondui, šio lėšas nukreipė į farmacijos bendrovių „Elan” ir „Wyeth” akcijas. Tačiau vėliau iš nešvariame sandėryje dalyvavusio gydytojo jis sužinojo, kad Alzheimerio ligai kuriamų vaistų išankstiniai tyrimai nepalankūs farmacininkams.

M.Martoma skubiai pardavė akcijas, kol šios žinios nebuvo paskelbtos viešai. Vėliau jų vertė smarkiai krito. Tačiau „CR Intrinsic Investors” suspėjo uždirbti 276 milijonus JAV dolerių.

Nebuvo pamirštas ir fondų valdytojas: už tokį apsukrumą jam tais metais buvo atseikėta nemenka premija – 9,4 mln. JAV dolerių. Tiesa, dabar jis gali netekti laisvės ir gauti milžinišką baudą.

Apie prastus vaistų tyrimų rezultatus fondų valdytojui pranešęs gydytojas už tai gavo deramą atlygį – 100 tūkst. JAV dolerių.

Tačiau jis sutiko būti liudytoju šioje byloje, todėl nebus baudžiamas.

Slapta informacija, pagrįsta prekyba akcijomis, yra uždrausta, nes tuomet skriaudžiami kiti investuotojai. Nepaisant to, per pastaruosius metus į viešumą iškilo daugelis tokių atvejų.

Kartu su M.Martomos vardu minimas ir žinomas finansų pasaulio veikėjas Stevenas Cohenas, vieno didžiausių rizikos kapitalo fondų SAC vadovas. M.Martoma dirbo būtent šio fondo antrinėje bendrovėje „CR Intrinsic Investors”.

Ieškinyje S.Cohenas neįvardijamas, tačiau leidinys „The Wall Street Journal” paskelbė jį kaip šeimininką, kuris palaimino M.Martomos sandėrius.

SAC darbuotojai jau buvo įsipainioję į kitus panašaus pobūdžio atvejus, bet iki šiol nėra įrodymų, kad S.Cohenas žinojo apie savo žmonių klystkelius.

JAV žurnalas „Forbes” turtingiausių pasaulio žmonių sąraše S.Cohenui skyrė 106-ąją vietą: jo turtas vertinamas 8,8 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.