„Pirklių klubas“: prabangi kokybė Vilniaus Centre

Vilniaus Gedimino prospekte, po daugelio metų atgijo vienas gražiausių sostinės pastatų. Ilgą laiką praeiviai galėjo tik spėlioti, kaip kadaise atrodė šiandien „Pirklių klubu“ vadinami rūmai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-26 09:00, atnaujinta 2018-03-15 03:27

Kruopštaus darbo ir solidžių investicijų reikalavęs projektas galiausiai atvėrė duris nuomininkams. A+ klasės verslo centras su restauruotomis konferencijų salėmis pagal įdiegtas modernias technologijas ir įrengimo lygį neturi analogų ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

Jau planavimo ir statybų etapuose buvo pritaikyta keli tvariajai statybų praktikai būdingi sprendimai. Pavyzdžiui, naujos pastato dalies statyboms buvo naudojama surenkamo metalo konstrukcijų pastato karkasui, kuri leido ne tik racionaliai panaudoti medžiagas, bet ir minimizuoti šios dalies statybų laiką. Didelė dalis statyboje naudotų medžiagų yra ekologiškos. Jos parinktos skiriant dėmesį ilgaamžiškumo kriterijui.

Projekto autorius architektas Alfredas Trimonis stengėsi maksimaliai išsaugoti pastato istorinę vertę, išlaikyti visus jam būdingus elementus. Atstatyta pastato bokštelį puošianti Atlanto skulptūra. Interjerą puošusi freska „Vilniaus miesto architektai“ perkelta į Energetikos muziejų. Rekonstruojant pastatą senos plytos permūrytos iš naujo. Seno pastato medinės sijos, kur tik galima, buvo atstatomos ir restauruojamos, o ne keičiamos naujomis.

„Pirklių klube“ naudojama kompiuterizuota pastato apšvietimo sistema. Šios sistemos dėka galima taupyti ar visai išjungti apšvietimą. Pavyzdžiui, naktimis pastatas apšviečiamas tik ribotą laiką. Dalyje patalpų sumontuoti judesio davikliai, LED ir elektrą taupantys šviestuvai. Pagrindinis patalpų šildymas ir vėsinimas naujoje pastato dalyje vykdomas per šildomas ar šaldomas lubas efektyviai ir komfortabiliai paskleidžiant šilumą ar vėsą visose patalpose. Dvigubo fasado dėka galima natūrali ventiliacija, kuri papildo mechaninę vėdinimo sistemą.

„Pirklių rūmų“ vidiniame kiemelyje yra įrengtas baseinėlis, kurio pagalba oras iš dalies drėkinamas. Pastate nėra karšto vandens įvado. Jis pašildomas momentiniais boileriais pagal individualius kiekvienos patalpos poreikius.

Greta Lukiškių aikštės esantys „Pirklių rūmai“ lengvai pasiekiami pėsčiomis, dviračiu ar viešuoju transportu. Įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

Ekspertų komentarai

Aurimas Maldūnas, verslo pastatų rinkos ekspertas Vertintas kriterijus: ekonomika

Džiugu Vilniuje matyti dar vieną kokybišką, išbaigtą, išsamiai apgalvotą projektą. Ypatingai malonu tai, jog verslininkai skyrė itin daug dėmesio pastato istorijai ir architektūros išsaugojimui bei suteikė galimybę tuo mėgautis miestiečiams.

Žvelgiant iš ekonominės perspektyvos, galima pastebėti, jog pastato atsipirkimo rodikliai nebus aukšti dėl ribotos paklausos tokiems biurams, didelio nenuomojamo ploto procento bei dėl itin aukštų standartų technologinių sprendimų ir solidžios prabangos. Tačiau kompanijos, pasirinkusios šį pastatą, neabejotinai didžiuosis įsikūrę viename kokybiškiausių Vilniaus pastatų.

Tadas Kastanauskas, ekologas

Vertintas kriterijus: ekologija

Labai vertinu projekto autorių pastangas maksimaliai išlaikyti istoriniu ir architektūros požiūriu išskirtinio prieškarinės Lietuvos statinio autentiškumą. Kruopščiai ir profesionaliai apgalvotos visos detalės. Originalios išskirtinės spalvos, grafiniai piešiniai, bareljefai bei Atlanto skulptūra. Pastato grožį išryškina taikliai parinktas apšvietimas naktį. Skoningai prijungta naujoji pastato dalis iš stiklo ir plieno labai gražiai priderinta prie neypatingai išvaizdaus dabartinio Užsienio reikalų ministerijos pastato. Manyčiau tai vienas gražiausių sprendimų mieste, sujungiančių modernią ir klasikinę pastatų dalis.

Statybų generaliniai rangovai turi įdiegtą ISO14001 aplinkos vadybos sistemos standartą. Vykdant darbus nebuvo naudojamos pavojingos ir aplinkai kenksmingos medžiagos. Ekologijos požiūriu svarbu, kad stengtasi panaudoti senojo pastato medžiagas. Pavyzdžiui, medinės sijos nekeistos, o tvirtintos. Be to, priešgaisrinei saugai užtikrinti surenkamas lietaus vanduo.

Pastate įrengta mechaninė ir natūrali ventiliacija. Dvigubas fasadas saugo nuo triukšmo. Naujosios pastato dalies perdangos yra, pagal poreikį, šildomos ar šaldomos – tokio sprendimo nerasite jokiame kitame pastate. Tai, jog yra tik šalto vandens įvadas, o vėliau vanduo pašildomas momentiniais boileriais, mano manymu, yra puikus sprendimas biurui.

Deja, LED apšvietimui nenaudojama saulės energija, tačiau jis yra maksimaliai taupus. Pastatas naudosis miesto šildymo sistema – tikriausiai todėl, kad kitų alternatyvų kol kas nėra. Senasis restauruotas pastatas greičiausiai atitiks A energinio naudingumo klasę, stiklinė dalis – B. Žavus ir šaunus projektas pačioje miesto širdyje.

Valdas Lukoševičius, energetikos ekspertas

Vertintas kriterijus: energinis efektyvumas

Pastatas tikriausiai naudos centralizuoto šilumos tiekimo sistemos energiją. Tokios energijos „žalumas“ priklausys nuo energijos iš atsinaujinančių išteklių dalies Vilniaus energijos balanse. Karšto vandens ruošimą elektriniais boileriais galima vertinti kaip trūkumą. Energetinio efektyvumo požiūriu tai neracionalu. Aukštos eksergijos energija verčiama į žematemperatūrį produktą. Be to, pirminiai elektros generavimo šaltiniai paprastai nėra atsinaujinantys. Mano vertinimu, objektas energetiniu požiūriu nėra išskirtinis.

Rita Glazer, komunikacijos ekspertė

Vertintas kriterijus: komunikacija ir darbas su bendruomenėmis

„Pirklių klubo“ projekte atkurtos istorinės pastato detalės sugrąžina į NT rinką tai, kas besivaikant laikinųjų vertybių ilgą laiką buvo paminta po kojomis ir pamiršta. Dėmesys išliekamajai vertei, tradicijoms bei istorijai yra skiriamasis viso projekto komunikacijos bruožas. „Pirklių klubas“ – lyg kultūros židinys turėtų apimti intelekto, kultūros ir verslo elito idėjas. Juk žodis „klubas“ nusako tiek turinį, tiek formą.

Klubas yra struktūra, skirta kurti ir plėtoti ilgalaikiu bendradarbiavimu grįstos verslo bendruomenės modelį. Jis gali vienyti bendraminčius, bendražygius ar verslo partnerius. Idėja jungia verslo bendruomenės lyderius bei jų tikslus.

Linkiu, kad verslo centro administratoriai bei savininkai taip pat itin gerai suprastų šią simbolinę, istorinę pastato reikšmę, tokią aktualią šiandienai. Tada puikiai seksis ne tik pritraukti verslo partnerius, bet atlikti dar didesnę ilgalaikę misiją, vertingą paveldą pasitelkiant ambicingiems šiandienos siekiams stiprinti. Manau, kad „Pirklių klubas“ būtų tinkama vieta strateginiams susitikimams. Pavyzdžiui, projektas „Lietuva 2020-2030“ turėtų tęsti pradėtus darbus būtent tokiame klube. Juk be toliaregiško verslo tiek Lietuva, tiek Lietuvos miestai neturi ateities.

www.ateitiesmiestai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.