Rusijos turtuolių sąrašo viršuje - valstybinių kompanijų vadovai

Rusijoje naudingiausia diriguoti valstybei priklausančioms kompanijoms. Toks įspūdis susidaro pažvelgus į metinius atlyginimus, kuriuos gauna jų generaliniai direktoriai ar kitaip tituluojami vadovai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas”)

Dec 3, 2012, 12:59 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:18 PM

Apie milijardą rublių (daugiau nei 86 mln. litų) per metus uždirba grupės „Vneštorgbank” valdybos pirmininkas Andrejus Kostinas. Tai – didžiausias oficialus aukščiausio lygio vadovo uždarbis Rusijoje.

Toliau rikiuojasi „Gazprom” valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris ir stambiausios naftos kompanijos „Rosneft” vadovas Igoris Sečinas, per metus uždirbantys po 25 milijonus JAV dolerių (dabartiniu kursu – 66,35 milijono litų).

Tokius duomenis apie turtingiausius Rusijos įmonių vadovus paskelbė rusiškoji „Forbes” versija lapkričio numeryje.

Įdomiausia, kad visi trys sąrašo lyderiai vadovauja bendrovėms, kurios visiškai priklauso valstybei arba ji turi kontrolinį akcijų paketą.

Iš 25 daugiausia uždirbančių Rusijos įmonių vadovų beveik trečdalis (8 asmenys) taip pat vadovauja bendrovėms, kuriose dominuoja valstybinis kapitalas.

Tai reiškia, jog šių žmonių atlyginimų dydį nustato direktorių tarybos, kurias paskiria vyriausybė.

„Forbes” įspėjo, jog reitingas sudarytas ištyrus 70 stambiausių rusų įmonių 2011 metų įplaukas, išskyrus bendroves, kurioms vadovauja privatūs asmenys, – „Lukoil”, „Severstal”, „Rusal”.

Be to Rusijoje, priešingai nei Europoje ir JAV, net biržoje kotiruojamos įmonės savo dokumentuose neatskleidžia vadovams mokamų sumų.

Todėl galutiniai uždarbiai buvo nustatyti analizuojant oficialias bendrovių ataskaitas, apklausus 10 autoritetingiausių aukščiausios grandies personalo atrankos konsultantų ir remiantis kitų šaltinių informacija.

Kol kas leidinys paneigimo sulaukė tik iš grupės „Vneštorgbank” – pareikšta, kad paskelbti aukščiausio lygio vadovų uždarbiai yra dešimteriopai didesni nei tikrieji.

Į tai „Forbes” atstovai Rusijoje atrėžė, kad šios bankų grupės vadovai didelę dalį atlygio gauna Kipre, kuriame „Vneštorgbank” turi antrinį „Russian Commercial Bank”.

Daugiau paneigimų žurnalas negavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.