Už įvažiavimą į Palangą dar nereikės mokėti

Poilsiautojų apmokestinimo būdus pradėjusi svarstyti Palangos valdžia taip ir nespėjo įvesti įvažiavimo į kurortą rinkliavos kitą vasarą.

Palanga per vasarą iš įvažiavimo rinkliavos gautų apie 5 mln. litų pajamų.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Palanga per vasarą iš įvažiavimo rinkliavos gautų apie 5 mln. litų pajamų.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus ("Lietuvos rytas")

Dec 10, 2012, 8:24 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:22 PM

Antrus metus apie įvažiavimo apmokestinimą kalbanti Palangos savivaldybė vis vėluoja tai padaryti iki vasaros sezono.

Rugsėjo pabaigoje kurorto mero Šarūno Vaitkaus sudaryta darbo grupė pateikė savo išvadas apie galimus naujos rinkliavos rinkimo būdus.

Įvažiavimą į kurortą lengvuoju automobiliu pasiūlyta įkainoti 10 litų parai. Savaitei tokia rinkliava kainuotų 50 litų, mėnesiui – 150 litų.

Bet taip ir liko neatsakyta, kokiu būdu būtų renkama rinkliava, ją administruotų pati savivaldybė ar šią paslaugą tektų pirkti.

Įstatymai baudos nenumato

Pagrindinė problema – šalies teisės aktai nenumato administracinės baudos už rinkliavos nemokėjimą.

„Jei poilsiautojas nesumokėjęs rinkliavos savo mašina įvažiuotų į Palangą, mes galėtume prisiteisti tik nesumokėtą rinkliavą – 10 litų. Bylinėtis dėl tokios sumos savivaldybei kainuotų brangiau”, – teigė Š.Vaitkus.

Savivaldybės teisininkai pasiūlė rinkliavos mokėjimo prievolę įrašyti į miesto tvarkymo ir švaros taisykles, už kurių pažeidimą yra nustatyta administracinė bauda.

Tikimasi, kad gresianti 50 litų bauda atvykėlius privers sumokėti 10 litų rinkliavą.

Dabar Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje aiškinasi, ar toks savivaldybės taisyklių papildymas neprieštarautų teisės aktams.

Reikėtų pirkti įrangą

Problema atkristų, jei įvažiavimas į kurortą būtų reguliuojamas užkardais, kurie pakiltų tik sumokėjus pinigus.

Tačiau pabūgus galimų spūsčių tokį rinkliavos būdą darbo grupė atmetė. Taip pat siūloma sumontuoti automobilių valstybinių numerių nuskaitymo įrangą, kuri fiksuotų visas į kurortą įvažiuojančias mašinas.

Kontrolieriai, nuskaitę automobilio numerį, iš karto žinotų, ar jo savininkas yra sumokėjęs rinkliavą, ar ne.

Remiantis Kauno kelių tyrimo instituto apskaičiuotais transporto srautais, šią vasarą į Palangą ir Šventąją įvažiavo apie 700 tūkst. automobilių.

Manoma, kad per vasaros sezoną iš įvažiavimo rinkliavos galima gauti apie 5 mln. litų.

Miestas norėtų rinkliavos administravimą pavesti savivaldybės Rinkliavų tarnybai, tačiau beveik 2 mln. litų kainuotų reikalingos įrangos pirkimas. Be to, tarnybai reikėtų pirkti daugiau automobilių, išlaikyti papildomus darbuotojus.

Perkant administravimo paslaugą savivaldybės investicijų neprireiktų, tačiau neaišku, kokia dalis surinktų pinigų liktų savivaldybės biudžetui.

Svarsto didinti mokestį

Palangos savivaldybė dar neapsisprendė, kuri rinkliava naudingesnė. Apmokestinus įvažiavimą, pagalvės mokesčio tektų atsisakyti.

Nuo vasaros pradžios vienu litu poilsiautojų nakvynes apmokestinęs kurortas per šiuos metus gaus apie 600 tūkst. litų. Per visus metus tikimasi surinkti apie 700 tūkst. litų.

Tačiau Palangos politikai vis garsiau svarsto galimybę pasekti Druskininkų pavyzdžiu ir nakvynę apmokestinti 2 litais. Tuomet pajūrio kurortas iš pagalvės rinkliavos gautų apie pusantro milijono litų.

Kai kurie politikai abejoja, ar nupirkus įvažiavimo mokesčio administravimo paslaugą savivaldybė sulauktų daugiau pajamų.

Palangos valdžia pirmenybę atiduoda įvažiavimo rinkliavai. Taip tikimasi gauti daugiau pajamų ir sumažinti į kurortą vasarą įvažiuojantį transporto srautą.

Bet atrodo, kad kitų metų vasarą apmokestinti įvažiavimo Palanga vėl nespės, nes rinkliavos administravimo paslaugos ar reikalingos įrangos pirkimo konkursams net nepasiruošta.

Nespėja antrą kartą

Įvesti įvažiavimo rinkliavą Palangos savivaldybė buvo nusprendusi jau šią vasarą.

Šių metų biudžete iš įvažiavimo rinkliavos kurorto valdžia buvo net suplanavusi pusę milijono litų pajamų. Tačiau tik sausio mėnesį pradėję diskusijas, kaip tai padaryti, Palangos vadovai suprato, kad iki vasaros nespės įgyvendinti sumanymo.

Norėdama gauti biudžete numatytas pajamas savivaldybė buvo priversta įvažiavimo apmokestinimą skubiai keisti vadinamąja pagalvės rinkliava.

Prie įvažiavimo apmokestinimo klausimo Palangos valdžia grįžo tik pasibaigus vasarai, tačiau rudenį užgaišusi bergždžioms diskusijoms vėl sulaukė žiemos nieko nepadariusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.