Danų ginčo su Lietuva vertė - 100 mln. litų

Nuo 2006 metų apie 200 mln. litų investavusi Danijos kapitalo kiaulių auginimo bendrovė „Saerimner” iš Lietuvos ketina reikalauti 100 mln. litų.

Bendrovė „Saerimner” Lietuvoje su vietos bendruomenėmis konfliktuoja dėl kiaulių fermų skleidžiamų kvapų sumažinimo.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Bendrovė „Saerimner” Lietuvoje su vietos bendruomenėmis konfliktuoja dėl kiaulių fermų skleidžiamų kvapų sumažinimo.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2012, 7:09 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:38 PM

Kiaulininkystės bendrovė taip sieks susigrąžinti prarastas investicijas, jeigu jai per teismus nepavyktų gauti atnaujinto taršos leidimo.

Lietuvos Aukščiausiasis teismas kitą pirmadienį nagrinės „Saerimner” kasacinį skundą dėl bendrovei nepalankaus Kauno apygardos teismo sprendimo.

Jeigu teismas galutinai panaikins esamą integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą, o Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamentas neatnaujins leidimo išdavimo procedūros, „Saerimner” veikla bus laikoma nelegalia.

Bendrovė gali būti priversta stabdyti veiklą ir nutraukti investicijas. Tokiu atveju danai ketina prieš Lietuvą inicijuoti investicijų ginčą, kurio vertė būtų apie 100 mln. litų.

„Šis procesas susijęs su teisėtais investuotojų lūkesčiais ir teisiniu valstybės stabilumu.

Jis būtinas, jei valstybės institucija išduoda veiklos leidimą, įmonė investuoja, o po kelerių metų dėl privačių kelių žmonių interesų leidimas yra naikinamas”, – sakė „Saerimner” generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Marijampolės visuomenės sveikatos centras spalio mėnesį bendrovei nurodė, jog taršos leidimas niekaip negali būti išduodamas dėl kiaulių komplekso skleidžiamų kvapų.

„Saerimner” tikino, kad jos užsakymu bendrovės „Cowi” atliktos kvapų analizės rezultatai nesutapo su centro pateiktais duomenimis.

Apie galimą investicijų ginčą bendrovė jau informavo Vyriausybę, todėl ši vakar sprendė, kaip išsisukti iš galimos nepatogios padėties.

„Daug kas priklausys nuo Aukščiausiojo teismo – ar yra galimi sprendimai, kurie patenkintų tiek vietos gyventojus, tiek investuotoją”, – sakė laikinai ūkio ministro pareigas einantis Rimantas Žylius.

Vyriausybė pasiūlė atlikti vieno bendrovės kiaulių kompleksų skleidžiamų kvapų koncentracijos tyrimą.

Trukdo smarvė

Bendrovė „Saerimner” Lietuvoje su vietos bendruomenėmis konfliktuoja dėl kiaulių fermų skleidžiamų kvapų sumažinimo.

„Saerimner” priklauso 11 iš šalyje esančių 43 kiaulių kompleksų.

Danijos įmonė skelbė apie savo planus plėstis Rusijoje, nes Lietuvoje ilgai negavo leidimų, reikalingų kiaulėms auginti naujose fermose.

Mūsų šalyje plėstis ji gali tik įsigydama senas apleistas sovietines fermas arba perpirkdama jas iš kitų.

20 procentų Danijos įmonės akcijų valdo Pasaulio banko grupės institucija Tarptautinė finansų korporacija („International Finance Corporation”).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.