Prekybos centro karas su restoranu - nei vandens, nei elektros

Išjungta elektra. Išjungtas vanduo. Bandymas naktį pakeisti nuomojamų patalpų spynas. Taip Panevėžio prekybos ir pramogų centro „Babilonas 1” administracija bandė atsikratyti šiose patalpose veikiančio restorano „Forto dvaras”.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas”)

Dec 11, 2012, 11:41 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:28 PM

Į prekybos ir pramogų centro administracijos nemalonę patekęs panevėžietis 51-ų Artūras Aleksiejus neabejoja, kad brutaliais būdais siekiama iš jo atimti septynerius metus kuriamą sėkmingą šeimos verslą.

„Tai – banditizmo laikus primenantys metodai. Tačiau teisiniu keliu aš savo verslą ginsiu iki galo”, – tvirtino bendrovės „Aukštaičių fortas” savininkas.

Jis yra įsigijęs franšizę iš „Forto” restoranų grupės ir yra jų subnuomininkas „Babilone 1”. A.Aleksiejaus bendrovei priklauso du restoranai – Panevėžyje veikiantis „Forto dvaras” ir Šiaulių „Fortas”.

Pareikalavo išsikraustyti

Lapkričio viduryje A.Aleksiejui ir jo samdomiems darbuotojams teko išgyventi neįtikėtiną „Babilono 1” administracijos spaudimą.

Šiam centrui atstovaujanti bendrovė „Mulga” pareikalavo, kad būtų nutraukta nuomos sutartis ir „Forto dvaras” būtų iškraustytas.

Į restorano interjerą bei kitokią įrangą investavęs verslininkas pasiūlė mokėti didesnę nuomos kainą. Tačiau „Mulga” nesutiko. Nenorinčiam išsikraustyti verslininkui buvo pagrasinta nutraukti elektros tiekimą.

Teisingumą vykdė slapta

Vieną lapkričio penktadienio rytą restorane dingo elektra. „Virėjos, triūsiančios prie verdančių puodų, akimirksniu atsidūrė tamsoje. Gerai, kad nė viena nenusidegino ar kitaip nesusižalojo”, – sakė A.Aleksiejus.

Jausdamas, jog tai ne paskutinis brutalus „Mulgos” žingsnis, A.Aleksiejus pasamdė dvi saugos tarnybas „Forto dvarui” saugoti. Keli vyrai buvo palikti budėti restorano viduje.

Verslininko nuojauta pasitvirtino. Antrą valandą nakties jis sulaukė apsaugininkų skambučio. Jie verslininkui pranešė, kad atėję darbininkai nori pakeisti restorano patalpų durų spynas.

Naktį į „Babiloną 1” atvykęs verslininkas rado tikrą sumaištį. Prie restorano būriavosi darbininkai su kopėčiomis, taip pat buvo ir „Mulgos” administratorė Jūratė Gaspariūnienė.

Ten buvo susirinkę ne tik saugos darbuotojų bei policijos pareigūnų, bet ir „Mulgos” iškviestas antstolis. Paprašytas parodyti teismo nutartį, leidžiančią atlikti tokius veiksmus, antstolis atsakė tik stebintis, kas vyksta.

„Nustebau ir sunerimau. Puikiai žinome, jog naktį teisingumo niekas nevykdo. Tapo neramu dėl savo šeimos ir vaikų. Savo paauglei dukrai uždraudžiau vienai vaikščioti po miestą”, – sunkų laiką prisiminė A.Aleksiejus.

Liko be šviesos ir vandens

Maža to, „Forto dvarui” buvo išjungtas ir vandens tiekimas. Šaldytuvuose laikyti produktai ėmė gesti. Reikėjo valyti patalpas ir išplauti nešvarius indus.

„Forto dvaro” darbuotojai bandė vandens atsinešti iš prekybos centre esančių viešųjų tualetų. Tačiau tai padaryti jiems uždraudė pastato apsaugos darbuotojai. Jie paaiškino, jog čia yra „Babilono 1” turtas.

„Žinau, kad kitų įmonių darbuotojams buvo uždrausta mums padėti. Verslininkai buvo įbauginti”, – sakė A.Aleksiejus.

Nors restoranas negalėjo dirbti, jo darbuotojai kasdien eidavo į darbą.

Ant neveikiančios maitinimo įstaigos durų kabojo užrašas, kad „Babilono 1” administracija mėgina susidoroti su sąžiningais nuomininkais.

Nori atimti verslą?

Verslininko teigimu, „Mulgos” atstovai „Babilono 1” valdytojams aiškino, neva „Forto dvaras” dirba nepelningai, todėl reikia nutraukti sutartį.

„Tai – visiška netiesa. Mūsų maitinimo įstaiga vienintelė išlaikė krizės sunkumus. Mes turime savo klientų. Per metus valstybei sumokėjome apie pusę milijono litų mokesčių”, – piktinosi A.Aleksiejus.

Verslininko nuomone, taip buvo bandoma iš jo atimti verslą. Per septynerius metus „Forto dvaras” įgijo nuolatinių lankytojų. Čia dažnai pietauja Panevėžyje verslą turintys užsieniečiai, savivaldybės atstovai atsiveža savo svečius.

„Kažkam kitam rūpėjo įsikurti šioje daugeliui restorano klientų pamėgtoje vietoje”, – įsitikinęs A.Aleksiejus. Verslininkas nežada pasiduoti ir savo teises toliau gins teismuose.

Jis kreipėsi į prokuratūrą ir policiją, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtų „Mulgos” veiksmų.

Be elektros ir vandens likęs ir savaitę nedirbęs restoranas patyrė šimtus tūkstančių litų nuostolių.

Šią sumą A.Aleksiejus rengiasi atgauti iš „Mulgos” teisme.

Skydas – konfidenciali nuomos sutartis

„Mulgos” atstovė J.Gaspariūnienė į „Lietuvos ryto” klausimą, ar veikia restoranas „Forto dvaras”, atsakė: „Šiandien dar veikia.”

Ji pasiūlė atsiųsti raštu išdėstytą bendrovės „Mulga” valdybos poziciją.

Gautame rašte teigiama: „Nuomotojas neketina atskleisti ar komentuoti kokių nors sąlygų, kurias yra tvirtinęs pasirašydamas sutartis su juridiniais asmenimis, veikiančiais prekybos centre „Babilonas 1”.

„Mulga” paklūsta sutartiniam konfidencialumo reikalavimui, taip pat nedaro nieko, kas prieštarautų sutartiniams įsipareigojimams.

Mes apgailestaujame, kad komercinis ginčas yra diskutuojamas viešai ir eskaluojamas bendrovės „Aukštaičių fortas”, su kuriuo „Mulga” niekuomet nėra sudariusi tiesioginės nuomos sutarties.

Ši vieša diskusija diskredituoja verslo partnerius ir nėra suderinama su bendrovės „Mulga” verslo etika.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.