Šilutės Aplinkos tvarkymo pinigai – skoloms už konteinerius dengti

Šyšos upės vagai ir senvagei valyti bei Šilutės miesto miško parkų sutvarkymo projektams šiemet nepanaudotus tūkstančius litų vietos savivaldybė ruošiasi skirti daliai skolos už pernai vasarą mieste įrengtus pusiau požeminius komunalinių atliekų konteinerius padengti.

Už pernai vasarą Šilutėje įrengtus pusiau požeminius konteinerius Savivaldybė iki šiol skolinga daugiau kaip 600 tūkst. litų.
Už pernai vasarą Šilutėje įrengtus pusiau požeminius konteinerius Savivaldybė iki šiol skolinga daugiau kaip 600 tūkst. litų.
Daugiau nuotraukų (1)

Orestas Lidžius

Dec 11, 2012, 6:20 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:07 PM

Pakeitė programą

Šilutės rajono savivaldybės taryba gruodžio 13 dieną svarstys sprendimo projektą dėl Šilutės r. savivaldybės 2012 m. aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos pakeitimo. Jame pateiktos dvi lentelės – šios programos pajamų ir išlaidų, pridėtas trumpas aiškinamasis raštas, kuriame teigiama: „2012 metais į Šilutės rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo programą iš mokesčio už valstybinių išteklių naudojimą, buvo gauta daugiau lėšų nei planuota (101 tūkst. litų daugiau – red. pastaba). Iš viršplaninių lėšų planuojame apmokėti už Šilutės miesto požeminių buitinių atliekų konteinerių įrengimą (183 tūkst. Lt) ir padidinamos lėšos sveikatos apsaugai (20,2 tūkst. Lt). Padidinus Šilutės rajono savivaldybės specialiosios aplinkos apsaugos rėmimo programos pajamas bus galima apmokėti susikaupusią skolą už Šilutės miesto požeminių buitinių atliekų konteinerių įrengimą“.

Buvusiam Savivaldybės mero pavaduotojui Jonui Jauniui tai sukėlė įtarimų. Prieš tai minėtąjį sprendimo projektą palyginęs su Tarybos 2012 m. vasario 23 d. patvirtinta Savivaldybės šių metų aplinkos apsaugos rėmimo programa, jis pastebėjo, kad iš šios programos dingo du planuoti gamtosauginiai darbai: „Gamtosauginių Europos sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamų objektų finansavimas“ - planuota skirti 105 tūkst. litų ir „Šilutės miesto miško parkų sutvarkymo projekto parengimas“ - 40 tūkst. Lt.

Kodėl būtent šias aplinkos apsaugos rėmimo programos priemones buvo nuspręsta paaukoti dėl dalinio atsiskaitymo už Šilutėje prieš pusantrų metų įrengtas pusiau požeminių konteinerių aikšteles ir kokiais pinigais Savivaldybė žada sumokėti už juos likusią dalį – daugiau kaip 400 tūkst. litų?

Darbai keliasi į kitus metus

Savivaldybės administracijos direktoriaus teigimu, tie 105 tūkst. litų buvo suplanuoti Šyšos upės vagos ir senvagės valymo antro etapo darbų projekto bendrajam finansavimui. Tačiau, kadangi šio projekto įgyvendinimas nusikėlė į kitus metus, tai ir pinigai šiemet liko nepanaudoti.

„Kitąmet bus naujas biudžetas ir nauja Aplinkos apsaugos rėmimo programa, kurioje vėl bus numatyta pinigų Šyšos valymo darbų projektui finansuoti,“ – telefonu paaiškino R. Ambrozaitis.

Į antrąją šio klausimo dalį – apie atsisakymą rengti Šilutės miesto miško parkų sutvarkymo projektą, kuriam metų pradžioje buvo numatyta skirti 40 tūkst. Lt, administracijos direktorius nebuvo pasiruošęs atsakyti. Todėl teko skambinti Ūkio skyriaus vyriausiajam specialistui - gamtosaugininkui Remigijui Rimkui.

Pastarasis tvirtino, kad Šilutės miesto miško parkai – miškeliai prie senojo ąžuolo ir saloje, supamoje Šyšos upės vagos bei senvagės, taip pat miškas prie miesto stadiono ir kt., iš viso apie 39 ha – dar nėra perduoti savivaldybės nuosavybėn, todėl ir jų sutvarkymo projekto savivaldybė kol kas negalinti užsakyti. Vadinasi, ir pinigų tam kol kas nereikia.

„Miesto miško parkų geodeziniai matavimai atlikti Aplinkos ministerijos užsakymu. Tačiau dar nėra Vyriausybės nutarimo dėl jų neperdavimo Savivaldybei,“ – patikslino telefonu R. Rimkus.

Skolos likutį įskaičiuos į rinkliavą?

Likusią skolos dalį už Šilutėje įrengtus pusiau požeminius konteinerius – per 400 tūkst. litų savivaldybės administracija ketina įtraukti į vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą tarifą. Už požeminių konteinerių įrengimą mieste turės sumokėti viso rajono gyventojai, įskaitant ir tuos, kurie naudojasi individualiais konteineriais.

Anot R. Ambrozaičio, šiuo metu tikslinamos viešojo pirkimo komunalinių atliekų surinkimui Šilutės rajono teritorijoje ir jų išvežimui sąlygos.

Būtent dėl reikalavimo pusiau požeminių konteinerių įrengimo išlaidas įtraukti į šiukšlių surinkimo ir išvežimo kainą savivaldybė vieną kartą jau buvo priversta nutraukti konkursą šiai paslaugai teikti. Viešųjų pirkimų tarnyba nusprendė, kad jis pažeidžia viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintą proporcingumo principą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.