Nacionalinės kredito unijos veikla apribota, indėliai kol kas negrąžinami

Dėl rizikingos veiklos ir įstatymų pažeidimų Lietuvos banko valdyba apribojo Nacionalinės kredito unijos veiklą. Iki kitų metų vasario kredito unija nebegalės grąžinti indėlių ir teikti kitų finansinių paslaugų. Paskirtas laikinasis administratorius iki gruodžio 28 dienos privalės pateikti išvadas dėl kredito unijos finansinės būklės. Tuomet bus sprendžiama, ar ši unija gali veikti toliau.

Nacionalinė kredito unija ketvirtadienį buvo uždaryta.<br>Matas Astrauskas
Nacionalinė kredito unija ketvirtadienį buvo uždaryta.<br>Matas Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 13, 2012, 6:54 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:51 PM

Tuoj pat po Lietuvos banko sprendimo, įtariant didelės vertės kredito unijos turto iššvaistymu, FNTT tarnybos pareigūnai sulaikė Nacionalinės kredito unijos valdybos pirmininką Arnoldą Žviką ir administracijos vadovą Artūrą Vasiliauską. Taip pat sulaikytas ir trečiasis unijos valdybos narys Žilvinas Putramentas.

Žala - per 60 mln. litų

Generalinė prokuratūra įtaria, jog organizuota grupė apgaulės būdu iš kelių kredito unijų galėjo gauti daugiau kaip 60 mln. litų nepagrįstų kreditų. Įtarimai jau pareikšti per 30 asmenų. 

„(Nusikalstama. - Red.) veikla apima apie dvejus metus, bendra dabar tiriama žala yra daugiau kaip 60 mln. litų.

Tai tikrai ne galutiniai skaičiai, ne laikinasis administratorius, ir jei tas procesas vyks toliau - ir bankroto administratorius paskui, turės nustatyt, kokios ten yra žalos, ir jos, manau, tikrai bus žymiai didesnės“, - BNS ketvirtadienį sakė tyrimui vadovaujantis  Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius. 

Jis sakė, kad atliekant tyrimą teismo sprendimu rudenį suimti 5 asmenys, šiuo metu 24 val. sulaikyti dar trys asmenys - Nacionalinės kredito unijos vadovai. 

„Jie visi įtariami gavę iš šios (Nacionalinės kredito unijos. - Red.) ir keleto kitų kredito unijų kreditus. Šiuo metu tikrinama, ar kreditų unijų vadovai yra susiję kaip bendrininkai, ar tai tiesiog kitos priežastys“, - sakė prokuroras S. Minkevičius.

Sulaikė Darbo partijos narį

Nacionalinė kredito unija yra susijusi su Darbo partija. Vienas iš trijų valdybos narių, Ž. Putramentas yra šios partijos narys, dalyvavo Seimo rinkimuose partijos sąraše, iš 130-os vietos pakilo į 27-ąją. Ž. Putramentas po rinkimų buvo konkuruojančių politikų įtartas balsų pirkimu, tačiau kaltinimai jam nebuvo pareikšti. Teigta, kad vienoje iš apylinkių daugelyje biuletenių buvo vienodai reitinguojamos Ž. Putramento ir dar keturių „darbiečių“ pavardės.

Unijos valdyboje yra ir A. Vasiliauskas. Žmogus su šia pavarde per rinkimus dirbo Darbo partijos stebėtoju.

Žiniasklaidoje skelbta, kad būtent iš šios kredito unijos Seimo rinkimų išvakarėse pradingo 17 mln. litų, o teisėsauga įtaria, kad jie galėjo patekti į vienos partijos kasą.

„Darbiečių“ vicepirmininkas Vytautas Gapšys yra Nacionalinės kredito unijos dalininkas, nurodoma jo interesų deklaracijoje. Trijų žmonių kredito unijos valdyba buvo galutinai suformuota šių metų gegužės pabaigoje, tą dieną į ją išrinktas A. Vasiliauskas.

Darbo partijos pirmininkas, Seimo narys Viktoras Uspaskichas BNS teigė, kad Nacionalinės kredito unijos byla nesusijusi su jo vadovaujama politine organizacija. 

„Darbo partija griežtai nesusijusi“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Uspaskichas. 

Jis tvirtino nieko nežinąs apie atliekamą ikiteisminį tyrimą ir sulaikytą partijos narį Ž. Putramentą. 

„Nesidomiu, nieko bendro neturiu, daug yra sulaikytų ir konservatorių, socdemų, kitų partijų dėl savo veiklų, veiksmų, gyvenimų“, - teigė V. Uspaskichas. 

Jis tvirtino nepamenąs ir tokio partijos nario. 

„Man reikia pažiūrėti į nuotrauką, gal pasakysiu, kad pažįstu, yra 17 tūkst. žmonių, visų negaliu atsiminti“, - tvirtino jis. 

Tiria įtartinus sandorius 

Nacionalinės kredito unijos Inspektavimo komisijos vertinimai rodo, kad, įvertinus papildomus apskaičiuotus specialiuosius atidėjinius, jos grynasis turtas būtų mažesnis už įsipareigojimus.

Inspektavimo ataskaitos duomenimis, ši unija vykdė rizikingų ir neskaidrių projektų kreditavimą, nesilaikė saugios ir patikimos kredito įstaigų veiklos principų. Suteiktų paskolų kokybė buvo bloga, o jos finansinėse ataskaitose nebuvo pateikta reali finansinė būklė.

Generalinė prokuratūra su Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėto didelės vertės paskolų gavimo iš keturių Lietuvoje veikiančių kredito unijų, taip pat galimo šių kredito unijų turto iššvaistymo, disponavimo tokiu būdu nusikalstamai įgytu turtu, kai kurių įmonių neteisėtos veiklos ir dokumentų klastojimo. 

Tiriant Lietuvos kredito unijų veiklą gauta duomenų, kad grupė asmenų, atitinkanti organizuotos grupės požymius, iš Nacionalinės kredito unijos galėjo apgaule gauti kreditų už beveik 25 mln. litų, nors turto, kuriam įsigyti buvo išduoti kreditai ir kuris buvo įkeistas paskoloms užtikrinti, vertė nesiekia 800 tūkst. litų.

Sustabdžius Vilniuje veikusios Nacionalinės kredito unijos veiklą, joje indėlių turėję klientai lėšas galės atgauti per kelius mėnesius, sakė Lietuvos banko valdybos narys Vaidievutis Geralavičius. 

„Šiuo metu jie to daryti negali, bet viską spręs administratorius. Manau, kad tai bus padaryta pakankamai greitai ir čia problemų nebus, nes indėlius garantuoja valstybė.

Manau, kad indėlininkai savo lėšomis galės disponuoti po kelių mėnesių, greičiau gal net“, - ketvirtadienį LRT radijui sakė Lietuvos banko valdybos narys Vaidievutis Geralavičius, praneša BNS.

V. Geralavičius nenorėjo įvardyti, kiek lėšų „įšaldyta“ Nacionalinėje kredito unijoje. 

Veikė itin rizikingai

Lietuvos banko valdyba laikinuoju administratoriumi paskyrė bendrovės „Verslo konsultantai“ vadovą Alvydą Mogenį.

Itin sparčiai augant paskolų portfeliui, NKU didelę dalį paskolų suteikė iš esmės nevertindama prisiimamos rizikos: nebuvo analizuojamas kredituojamų įmonių verslo planų realumas, jų įgyvendinimo perspektyvos, netikrinta, ar būsimi skolininkai pateikė teisingus duomenis, būtinus jų rizikai įvertinti, o už paskolas įkeičiamas turtas neužtikrino įsipareigojimų įvykdymo.

Priimti sprendimai dėl paskolų suteikimo dažnai buvo ekonomiškai nepagrįsti ir neskaidrūs.

Kredito unijoje trūkumai ir padaryti teisės aktų pažeidimai nustatomi ne pirmą kartą, jai dėl to anksčiau jau buvo duoti raštiški nurodymai, buvo nustatyti papildomi reikalavimai dėl veiklos rizikos ribojimo ir taikytos poveikio priemonės.

Net ir po 2012 m. spalio 15-26 d. atlikto inspektavimo, nepaisydama nurodyto reikšmingo specialiųjų atidėjinių poreikio, NKU tęsė rizikingą kreditavimo veiklą: toliau skolino dideles sumas juridiniams asmenims, o probleminės paskolos buvo perleidžiamos trečiosioms šalims.

Todėl jau nuo lapkričio 16 d. Lietuvos banko Priežiūros tarnybos sprendimu apribota teisė teikti kai kurias paslaugas: uždrausta priimti naujus terminuotuosius indėlius iš neprofesionalių rinkos dalyvių, o naujų paskolų vienam klientui suma apribota iki 30 tūkst. Lt.

Sveikina banko sprendimą

Lietuvos banko sprendimas laikinai apriboti Nacionalinės kredito unijos veiklą – aiškus signalas visai rinkai, kad finansiniai pažeidimai ir rizikinga veikla nebus toleruojami. Taip teigia 63 kredito unijas vienijanti Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU).

Nacionalinė kredito unija ir dar 13 pavieniui veikiančių unijų nepriklauso LCKU sistemai.

„LCKU šiuo metu vienija 63 kredito unijas, kurios pagal turtą užima 80 proc. visos kredito unijų rinkos. Po Lietuvos banko sprendimo laikinai apriboti Nacionalinės kredito unijos veiklą LCKU tinklo užimama rinkos dalis dar labiau išaugs, o apsivalymas nuo prasižengusių žaidėjų bus naudingas pačiai rinkai. Tai – labai aiškus signalas kredito unijoms, jų nariams ir klientams, kad rizikos normatyvus pažeidžianti veikla nebus toleruojama“, – teigė Lietuvos centrinės kredito unijos valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius.

Lietuvos bankas dar lapkričio pradžioje pranešė apie inspektavimo metu paaiškėjusią informaciją, jog nepakankamai konservatyvus kreditų rizikos vertinimas ypač būdingas kelioms kredito unijoms, kurios nėra LCKU sistemos narės.

Pasak F. Dirginčiaus, pavieniai veikiančių kredito unijų agresyvus augimas jau buvo seniai pastebėtas ir akcentuojamas, šiuo tikslu Centrinė kredito unija primygtinai siūlo apriboti naujų kredito unijų steigimąsi ir sugriežtinti nepriklausančių vienai sistemai bei rizikingai augančių kredito unijų veiklą.

Šios sistemai nepriklausančios kredito unijos neturi sukaupusios stabilizacijos ir likvidumo fondų, jų neprižiūri Centrinė kredito unija.

„Apgailestaujame, kad pavienių unijų, nepriklausančių LCKU tinklui, neatsakinga veikla gali mesti šešėlį ant visos rinkos. Iš savo pusės, bendradarbiaudami su Lietuvos banku, jau kurį laiką nuosekliai įgyvendiname LCKU priklausančių unijų veiklos kontrolės stiprinimo ir rizikos mažinimo priemones.

Lapkričio mėnesį įkūrėme Rizikos valdymo grupę, kuri yra atsakinga už LCKU priklausančių unijų sistemos rizikos valdymo priemones“, – pabrėžė F. Dirginčius.

Stiprindama kredito unijų kontrolę, LCKU šį mėnesį įkūrė Rizikos valdymo grupę, kuri yra atsakinga už LCKU priklausančių unijų sistemos rizikos valdymo politikos formavimą ir priemonių rengimą, stambių paskolų teikimą ir vertinimą, rizikos lygio kontrolę ir jos valdymo rekomendavimą.

Kredito unijų veiklos kontrolę nuosekliai stiprina ir Lietuvos bankas, kurio sprendimu nuo lapkričio 1 d. įvestas privalomas kredito unijų vadovų egzaminavimas, o nuo 2013 m. pradžios unijos privalės laikytis padengimo likvidžiuoju turtu rodiklio. Aukštos kokybės likvidžiu turtu bus pripažįstama ir 50 proc. unijos lėšų, laikomų LCKU likvidumo palaikymo rezerve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.