Statytojų pažadas - vidutinė sąskaita už šildymą žiemą neviršys 50 litų

Ar sutiktumėte primokėti 5000 litų už butą, jeigu vidutinės sąskaitos už šildymą žiemą neviršys 50 Lt per mėnesį? Tokį sandėrį naujakuriams siūlo bendrovė "Hanner", pastačiusi pirmąjį Lietuvoje A klasės daugiabutį. Tikimasi, kad tokių taupių butų paklausa tik augs ir pirkėjai sutiks už komfortą mokėti daugiau. 

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 13, 2012, 8:01 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:19 PM

Nuo 2016 m. visi naujai statomi ar renovuojami pastatai turės atitikti A energinio efektyvumo klasės reikalavimus. 

Planuodami įsigyti būstą pirkėjai dažniausiai atkreipia dėmesį ne tik į pastato kokybę, vietą bei kainą, bet ir būsto išlaikymo sąnaudas.

"Hanner" daugiabučiui „Bajorų kalvų“ kvartale suteiktas A energinės klasės sertifikatas. Planuojama, kad vidutiniškai per mėnesį šildyti šį būstą kainuos 0,8 Lt/ kv. m. 

Skaičiuojama, kad tokiame name 60 kv. m. buto vidutinės šildymo išlaidos šaltuoju metų laiku turėtų siekti apie 50 Lt per mėnesį.

Statyti A klasės daugiabučius „Antakalnio terasų“ kvartale planuoja ir bendrovė „MG Valda“.

Vėdinimo sistema pigesnė

Pasak „Hanner“ valdybos pirmininko Arvydo Avulio, taupiajame name pasirinkti ne atsinaujinantys energijos šaltiniai, o rekuperacinė vėdinimo sistema, kuri leidžia išlaikyti šiltą orą namuose. 

„Geoterminis šildymas ar saulės jėgainės reikalauja didelių investicijų. Be to geoterminiam šildymui reikalinga elektros energija. O ji  brangsta“, - sakė A. Avulis. Vis dėlto, bendrovė šiame name ant stogo įrengs elektrą gaminančią saulės jėgainę.

Kaip portalui lrytas.lt sakė Pasyvių namų asociacijos direktorius Aidas Vaičiulis, sertifikatas suteikiamas suskaičiavus energijos sąnaudas. Jas sudaro šilumos nuostoliai per sienas, šilumos tiltelius, dėl lauko durų varstymo, vėdinimo ir viršnorminės oro infiltracijos.

Rekuperacinė vėdinimo sistema sutaupo iki 30 proc. šildymo išlaidų.

„Manoma, kad po 2-3 metų rekuperacinė vėdinimo sistema bus diegiama beveik visuose namuose“, - sakė A. Vaičiulis.

A klasės būstai - brangesni

Būsto išlaikymo kaštai yra vienas iš svarbiausių elementų renkantis būstą.

Naujos energinio efektyvumo normos verčia mąstyti ir kitas bendroves.

Bendrovės „MG Valda“ Turto vystymo ir priežiūros direktoriaus Kęstutis Taletas, nepastebėjo, kad būtų padidėjusi A klasės energinio efektyvumo būstų paklausa.

„Nėra aišku, ar būsimi pirkėjai norės investuoti į ženkliai brangesnį A energinės klasės nekilnojamąjį turtą“, - sakė K. Taletas.

Vis dėlto artimiausiu metu „MG Valda“ planuoja pradėti A energinės klasės būsto projektus šiuo metu plėtojamame „Antakalnio terasų“ kvartale. Juose numatyta diegti rekuperacines vėdinimo sistemas. Tokių būstų kaina bus penktadaliu didesnė nei B klasės.

Pasak „Hanner“ valdybos pirmininko Arvydo Avulio, A klasės energinio efektyvumo būsto paklausa ateityje tik didės.

„Manome, kad pasyvios energijos būsto poreikis augs greičiau už pasiūlą. Tai leis didinti būsto kainas“, - teigė Aidas Vaičiulis, Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius.  

Taupo rekuperacinė sistema

Rekuperacinėje sistemoje šiltas oras išmetamas į lauką sušildo iš lauko tiekiamą šaltą orą.

Dažnai po statybų namas būna drėgnas, rasoja langai, drėksta sienos, tačiau žmonės taupo šilumą, neatidaro langų. Dėl to sienos pelyja. Rekuperacinė sistema priverčia orą cirkuliuoti, todėl patalpose mikroklimatas būna sveikesnis. 

Statybos produkcijos sertifikavimo centro duomenimis, Vilniuje A klasės energinį efektyvumą atitinkančių daugiabučių yra 1, B klasės - 180, C klasės – 155.

A klasės daugiabutyje turi būti sunaudojama iki 120 kWh/ kv. m.  energijos per metus, iš jos šildymo energijos dalis nuo bendros apskaičiuotos sunaudojamos energijos turi neviršyti 25 kWh/ kv. m per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.