Kovotojui prieš šilumos tiekėjus - skolų liūnas

Inžinerinė, teisinė ir protų sumaištis. Taip būtų galima pavadinti padėtį Kauno daugiabutyje, kurio bendrijai vadovauja bene garsiausias pastarojo meto kovotojas su šilumos tiekėjais, galutinai jiems pralaimėjęs bylą teisme dėl skolos.

Nepaisant pralaimėtų bylų, D.Gimžauskas įsitikinęs, kad iškovojo teisingesnį mokesčių skaičiavimo būdą. Tačiau kaip pasikeis sąskaitos, niekas dar nežino.<br>P. Mantautas
Nepaisant pralaimėtų bylų, D.Gimžauskas įsitikinęs, kad iškovojo teisingesnį mokesčių skaičiavimo būdą. Tačiau kaip pasikeis sąskaitos, niekas dar nežino.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė, „Lietuvos rytas“

2012-12-16 10:53, atnaujinta 2018-03-14 14:51

A. Juozapavičiaus prospekto 23-iajame ir 25-ajame namuose – nesibaigiančios intrigos. Šokdinami energetikai ir inspektoriai, matuojami plotai ir tūriai.

Iš principo 7 metus nemokėjęs už savo buto šildymą, taip siekdamas teisingų mokesčių visam namui, 47 metų Darius Gimžauskas patyrė vieną pralaimėjimą po kito.

Jis tikėjosi, kad, „Kauno energijai“ jį padavus į teismą dėl skolų, teismas imsis aiškintis šilumos mokesčių pagrįstumą, kviesis šios srities ekspertus. Tačiau teismas gilinosi tik į skolų pagrįstumą.

D. Gimžausko byla dėl skolos už šildymą – pralaimėta, priešieškiniai atmesti, Aukščiausiasis Teismas skundo net nepriėmė. D. Gimžauskui oficialiai priteista kone dešimttūkstantinė suma už buto šildymą.

Negana to, sukilo namo gyventojai.

Jaučiasi pasiekęs pergalę

Gyventojams žarstyti pažadai laimėjus bylą iš bendrovės „Kauno energija“ išpešti dešimtis tūkstančių litų daugiabučiui atnaujinti – nuplaukė.

Tačiau A. Juozapavičiaus pr. 23-iojo ir 25-ojo namų bendrijos pirmininkas vis dar mano, kad savo principines kovas laimėjo, o jam žeriamą kritiką vadina suinteresuotų asmenų bandymu susidoroti su juo ir sugriauti bendriją.

„Sakiau, kad mokėsiu už šildymą tada, kai bus teisingai skaičiuojami mokesčiai.

Pasiekiau, ko norėjau – jie jau skaičiuojami“, – prieš keletą savaičių patenkintas sakė D. Gimžauskas, pasiūlęs parašyti apie tai, kaip sėkmingai baigėsi jo kova dėl teisingų mokesčių už šildymą skaičiavimo visam namui.

Mat, atsižvelgusi į jo skundą, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) įpareigojo šilumos tiekėjus perskaičiuoti mokesčius A. Juozapavičiaus pr. 23-iajam ir 25-ajam namams už 5 pastaruosius metus.

Žadėjo, kad mokesčiai mažės

Šančiuose stovinčius daugiabučius šilumos specialistai ne veltui vadina probleminiais. Kadaise juos statė sovietų kariškiai, dokumentų, kaip suprojektuotos inžinerinės sistemos, nėra, skiriasi patalpų plotas ir aukštis.

D. Gimžauskas skunde VKEKK nurodė, kad „Kauno energija“, apskaičiuodama mokesčius namams, naudoja neteisingus duomenis apie patalpų plotą. Komisija pripažino, kad „Kauno energija“, skaičiuodama mokesčius už šildymą pagal netikslius duomenis, elgėsi neapdairiai.

Tačiau priminė, kad šilumos tiekėjams pateikti patikslintus patalpų duomenis – vartotojų pareiga. Prieš mėnesį paklaustas, kokią realią naudą iš to patirs namo gyventojai, D. Gimžauskas svarstė, kad jau už spalį, o galbūt ir už lapkritį bei gruodį namo gyventojų sąskaitose už šildymą turėtų šviesti nuliai. Taip neatsitiko.

Paaiškėjo, kad ir kauniečio laimėjimas dėl mokesčių perskaičiavimo – abejotinas.

Bendrovė lauks atsakymo

Gyventojų sąskaitose už spalį permainų nebuvo – ką jau kalbėti apie nulius. Gali būti, kad mokesčiai liks neperskaičiuoti ir lapkritį.

D.Gimžauskas gyventojams į pašto dėžutes išplatino paaiškinimą, esą „Kauno energija“ delsia perskaičiuoti mokesčius dėl priešiškos kai kurių gyventojų veiklos jo paties atžvilgiu.

Tačiau paaiškėjo, jog perskaičiavimas vėluos dėl paties D. Gimžausko, nes jis „Kauno energijai“ pateikė prašymą mokesčius skaičiuoti ne pagal plotą, kaip įpareigojo VKEKK, o pagal patalpų tūrį – esą toks skaičiavimas būtų teisingesnis.

„Kauno energijos“ atstovas Ūdrys Staselka teigia, jog VKEKK nurodymas buvo kitoks. Bendrovė kreipsis į komisiją ir lauks jos raštiško atsakymo.

Pats mušė, pats rėkė?

Šilumos tiekėjai sako, kad duomenis, dėl kurių teks perskaičiuoti mokesčius už šildymą, jiems turėjo pateikti pats D. Gimžauskas.

Netgi kauniečiui palankų sprendimą priėmusi VKEKK tvirtino, kad tokiam perskaičiavimui pasiekti visiškai nereikėjo kovoti nei bylinėtis: komisijos sprendimas buvo nemokamas, o D. Gimžauskas tiesiog nepasinaudojo neteisminio ginčų sprendimo galimybe.

„Tai buvo man labai brangi pamoka, kainavusi apie 5 tūkst. bylinėjimuisi išleistų litų. Tegul kiti žinos, kaip reikia ginti savo teises“, – pripažino pašnekovas.

D.Gimžausko gali laukti dar vienas pralaimėjimas: gali būti, kad šilumos tiekėjai perskaičiuos mokesčius kitiems gyventojams, išskyrus jį patį. Mat D. Gimžauskas teismą pralaimėjo, skola priteista, o teismo sprendimas – neginčijamas.

„Būtų užtekę laiku susitvarkyti ir pateikti visus reikiamus dokumentus (net ir vykstant bylinėjimuisi), tačiau D. Gimžauskas, kaip namo bendrijos pirmininkas, to nepadarė.

Perskaičiavimas norom nenorom palies visus to namo gyventojus: juk šiluma buvo suvartota – tai parodė įvadinis skaitiklis, ir už ją turi būti sumokėta. Vienų namo gyventojų mokesčiai padidės, kitų – sumažės“, – sakė „Kauno energijos“ atstovas.

Gyventojai išliejo nuoskaudas

Kaip D. Gimžausko kovą su šilumininkais vertina patys gyventojai?

Kalbinti žmonės teigė, kad pokyčių sąskaitose dar nepastebėjo. Gyventojai minėjo jiems svarbius skaudulius: name tvyrančią įtampą, konfliktus, skundėsi dėl netolygiai ir nekvalifikuotai reguliuojamos šilumos. Kiti šaipėsi, kad už šildymą pats skolingas pirmininkas žada paduoti į teismą tuos, kurių įsiskolinimas bendrijai viršija 500 litų.

„Rekonstravus butą 6 aukšte, kur gyvena D. Gimžauskas, buvo sugadinta lietaus nuvedimo sistema. Mes tiesiogine to žodžio prasme mirkome vandenyje. Kiek kartų kreipiausi, prašiau tvarkyti – pirmininkas tiesiog bėgdavo nuo manęs“, – išliejo nuoskaudą viena gyventojų. Dabar sistema aptvarkyta, bet butas iki šiol skęsta pelėsyje.

Namas – lyg fotosalonas

Per mėnesį, praleistą renkant medžiagą apie padėtį šiame name, susidarė įspūdis, jog atmosfera bendrijoje iš šalies žiūrint – netgi absurdiška.

Šio namo gyventojas be jo sutikimo gali būti net fotografuojamas mobiliuoju telefonu, o jo nuotrauka išplatinta kaimynams į pašto dėžutes. Drauge su išsamiu paaiškinimu.

Taip buvo išplatintos bendrijos revizorės Liudmilos D. nuotraukos. Apkaltinta nebūtais dalykais, moteris iki šiol negali atsitokėti.

„Iš bendrijos pirmininko pareikalavau finansinės ataskaitos. Juk toks buvo mano darbas – žmonės išrinko mane revizore. Vien už tai buvau apdrabstyta purvais“, – piktinosi moteris.

D. Gimžauskas pripažino nufotografavęs Liudmilą D. kabinete ir nuotrauką pateikęs gyventojams kaip įrodymą, kad moteris meluoja. Esą revizorė teigė neturėjusi galimybių susipažinti su bendrijos buhalteriniais dokumentais, o nuotraukoje ji užfiksuota bendraujanti su buhalteriu.

Sudarė neatliktų darbų sąrašą

Atkakli gyventoja įsitikinusi, kad bendrijai negali vadovauti žmogus, iki ausų įklimpęs į skolas už vieną didžiausių komunalinių mokesčių.

Lapkritį kaimynai pašto dėžutėse pradėjo aptikti ir jos rašytus raštus. Vienas jų – D. Gimžausko veiklos analizė: pažadų ir per 28 mėnesius neva neatliktų darbų sąrašas.

Pats D.Gimžauskas tvirtino, kad dauguma namo gyventojų pritaria jo, kaip bendrijos pirmininko, veiklai. „Vyksta kova prieš pačios bendrijos egzistavimą, verčiant visas nepagrįstas bėdas ant mano personalijos“, – aiškino jis.

Vis dėlto praėjusią savaitę, išklausę D. Gimžausko finansinės ataskaitos, bendrijos nariai jos nepatvirtino ir sudarė revizijos komisiją finansinei padėčiai bendrijoje ištirti.

Skundai nagrinėjami nemokamai

Loreta Kimutytė

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos ( VKEKK) Bendrųjų reikalų skyriaus

vedėja

„Komisija savo praktikoje susiduria su atvejais, kai vartotojai piktybiškai nemoka mokesčių, tikėdamiesi, kad, bylai atsidūrus teisme ir teismui nustačius bent vieną pažeidimą, jie bus atleisti nuo mokesčių mokėjimo.

Atkreipiame dėmesį, kad net ir tuo atveju, jei šilumos vartotojai mano, jog jiems suteikiamos paslaugos neatitinka jų lūkesčių, mokėti už šilumą yra privaloma. Kilus ginčui tarp šilumos vartotojo ir šilumos tiekėjo, šilumos vartotojai gali kreiptis dėl savo teisių gynimo į teismą ar neteisminio ginčų nagrinėjimo institucijas, tarp jų – ir komisiją.

Neteisminis ginčų nagrinėjimas yra veiksmingesnė, greitesnė ir pigesnė vartotojų teisių apsaugos priemonė, palyginti su įprastu teismo procesu. Jam keliama mažiau formalių reikalavimų. Atkreipiame dėmesį, kad ginčų nagrinėjimas ne teisme yra nemokamas. Kilus ginčui tarp šilumos vartotojo ir energetikos įmonės, vartotojui pirmiausia patartina kreiptis į komisiją, o tik paskui – į teismą.“

Politiku netapo

D. Gimžauskas keletą metų visuomenės dėmesį bandė patraukti triukšmingomis akcijomis, nukreiptomis prieš šilumos tiekėjus, dviprasmišku rinkimų šūkiu „Man rūpi jūsų pinigai“, principine skola „Kauno energijai“.

Bandymai su kovotojo įvaizdžiu siekti politinės karjeros žlugo. Per pastaruosius dvejus metus visuose rinkimuose dalyvavęs D.Gimžauskas netapo nei savivaldybės tarybos, nei Seimo nariu, nei seniūnaičiu.

Pirmiau sumokėk, tada bylinėkis

Pernai Kauno apylinkės teismas nagrinėjo principinės skolos atvejį Kauno bendrijoje „Trikotažas“.

Viena iš gyventojų beveik 2 metus nemokėjo ūkinių išlaidų ir kaupiamųjų mokesčių bendrijai, siekdama susigrąžinti į vamzdyną investuotas savas lėšas.

Mat vieni gyventojai vamzdyną butuose susiremontavo savo lėšomis, o vėliau kitiems darbai apmokėti iš kaupiamojo fondo lėšų.

Teismas bendrijos ieškinį patenkino, pabrėžęs, kad atsakovė turėjo kitais būdais ginti savo pažeistas teises, o ne savavališkai atsisakyti mokėti mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.