Be leidimų pastatytas Merkinės piramidės kupolas taps legalus

Prie Merkinės gyvenvietės stovinčią garsiąją piramidę kūnais grasinę ginti žmonės gali lengviau atsikvėpti – neva stebuklingų galių turintis statinys greičiausiai nebus griaunamas.

Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė

Dec 17, 2012, 2:17 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:13 PM

Tokia grėsmė buvo, kai Dzūkijos valdininkai apsižiūrėjo, kad vidury miškų iškilęs didžiulis stiklinis kupolas neturi jokių statyboms reikalingų dokumentų.

Česukų kaime stovinčios piramidės statytojams pavyko įrodyti, kad statinys kraštovaizdžiui nekenkia, yra saugus ir naudojamas visuomenės reikmėms.

Varėnos savivaldybė prieš kelias dienas išdavė statybos leidimą, netrukus magišku vadinamą kupolą turėtų apžiūrėti statybos priežiūros inspektoriai, tad iki metų pabaigos nelegali statyba turėtų būti įteisinta.

Apie Merkinės piramidėje vykstančius stebuklus gandas paplitęs po visą pasaulį. Skaičiuojama, kad per metus į piramidę atvažiuoja apie 50 tūkst. žmonių.

Povilas Žėkas, kuriam kupolą pastyti neva liepęs Dievas, pripažįsta, kad vienu metu jau buvo beprarandąs viltį išsaugoti magišku vadinamą statinį. Jis turėjo būti nugriautas kaip neteisėta statyba.

Su Aukščiausiuoju esą betarpiškai bendraujantis vyras sako, kad palaikymo sulaukė iš begalės žmonių. Surinkta per 30 000 parašų, kad piramidė nebūtų griaunama. Savo pasiekti pavyko – Varėnos savivaldybė išdavė leidimą statyboms.

„Aš iš tiesų džiaugiuosi tuo, kas įvyko. Ir žmonių palaikymas, išreiškiamas šia peticija su daugybe parašų, galų gale valdininkų pasikeitusi nuostata, net įstatymai pasikeitę lėmė, kad tai jau nėra savavališka statyba“, - džiaugėsi P. Žėkas.

Stiklinis kupolas iškilo prieš trejus metus. Maždaug po metų Dzūkijos valdininkai apsižiūrėjo, kad statinys vidury miškų atsirado be jokių statyboms reikalingų dokumentų, tad buvo įsakyta stiklinį burbulą nugriauti.

„Tuo metu, kai ši vieta buvo statoma ir kuriama, ji buvo 7 metus egzistuojanti, piramidė stovėjo ir kupolas buvo erdvės užbaigimas. Bent jau mano ir advokato požiūriu. Kadangi nekilo problemų dėl piramidės, nekils ir dėl kupolo“, - mano P. Žėkas.

Piramidės šeimininkui pavyko įtikinti valdininkus ir teismą, kad statinys nekenkia kraštovaizdžiui, yra saugus lankytojams ir naudojamas visuomenės reikmėms. Sutvarkius reikiamus dokumentus, Varėnos savivaldybės specialistai nutarė kupolą palikti ramybėje.

„Reikėjo rengti detalųjį planą. Kai buvo parengtas planas, buvo patvirtintas nustatyta tvarka ir išduotas statybos leidimas. Pagal nacionalinio parko schemą ten gali būti tokių statinių statyba“, - sakė P. Žėkas.

Stiklo kupolą dar turi apžiūrėti statybų priežiūros inspektoriai.

Dzūkijos valdininkai pripažįsta, kad stiklinis kupolas tapo bene gausiausiai turistų lankomas objektas regione. Neva stebuklingų gydomųjų galių turinčio statinio šeimininkai sako sulaukia turistų iš Amerikos ir Azijos žemynų.

Apsilankymas piramidėje yra nemokamas. Kupolo šeimininkai teigia nuolat sulaukiantys padėkų iš piramidėje apsilankiusių ir neva pagijusių žmonių. Teigiama, kad keletas porų į Česukus jau atvežė kūdikius, kurių susilaukė po meditacijos piramidėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.