Šiauliečių šeima dizainerės ieškojo prabangių interjero žurnalų puslapiuose (papildyta)

Namą nusprendę statyti šiauliečiai Asunta ir Andrius Kozlovai iškart žinojo, kad jį įrengs ne patys, darbą patikės profesionalui. Pora jau turėjo bendravimo su interjero dizaineriu patirties, nes jį į talką kvietėsi rekonstruodami ankstesnį būstą.

Dviejų aukštų, 320 kv. metrų namą šiauliečiai įsirengė prieš metus.<br>G. Šiuparys
Dviejų aukštų, 320 kv. metrų namą šiauliečiai įsirengė prieš metus.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys ("Vartai")

Dec 17, 2012, 11:45 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:24 PM

Interjero žurnaluose vilnietės architektės Jurgitos Paškevičiūtės darbus išvydusių šiauliečių neišgąsdino atstumas iki sostinės. Todėl dabar naujame name gyvenanti šeima negali atsidžiaugti savo sprendimu.

Šiuolaikiškas, funkcionalus, vientiso stiliaus, apgalvota kiekviena smulkmena. Į Kozlovų šeimos namą prestižiniame Dainų parko rajone įžengę svečiai negaili šiauliečiams komplimentų.

„Gyvenimas šiame name džiugina ir mus. Tik akis bado virtuvės baldų rankenėlės, kurių mielai atsisakyčiau. Jas išsirinkau pati, be namus įrengusios Jurgitos pagalbos”, – šypsojosi į svečius pasikvietusi A.Kozlovienė.

Darbus pamatė žurnale

Ieškoti specialisto, kuriam patikėtų įrengti namo interjerą, tris dukteris auginančių šiauliečių šeima pradėjo, kai dar nebuvo išlieti pamatai. Dar prieš statybas Kozlovai buvo apsisprendę, kad nebandys eksperimentuoti ir užsiimti saviveikla.

Kad verta šiuos darbus patikėti profesionalui, ekonomistė A.Kozlovienė įsitikino rekonstruojant nusipirktą butą Šiaulių centre. Tąkart dizainerį pasamdė verslininkas A.Kozlovas – pateikė žmonai staigmeną.

Šiaulietė netruko įsitikinti, kad šeima sutaupė ir laiko, ir energijos, ir pinigų: „Profesionalas puikiai žino, kur ir ko reikia ieškoti, kas dera tarpusavyje. Jis turi aiškią viziją, prie kurios pamažu eina.”

Kreiptis į žinomą architektę vilnietę J.Paškevičiūtę šiauliečiai apsisprendė, kai išvydo jos darbus viename interjero žurnale. Tą pačią dieną Kozlovai nuvažiavo susitikti su ja, vėliau su kitu garsiu šios srities meistru – kauniečiu architektu Algimantu Kanču.

„A.Kančo kūryba įspūdinga. Tačiau pasirinkome J.Paškevičiūtę, nes jau per pirmą susitikimą tarp mūsų užsimezgė šiltas vidinis ryšys”, – kas nulėmė pasirinkimą, atskleidė šiaulietė.

Patiko kiekviena smulkmena

Kozlovų pageidavimų sąrašas nebuvo ilgas: šeimininkas norėjo didelių erdvių, o šeimininkė – šiuolaikiško interjero.

„Jurgitos sukurti klasikiniai interjerai yra itin žavūs, bet norėjau būtent šiuolaikiško stiliaus namų”, – sakė A.Kozlovienė.

Vilnietė šiame name triūsė daugiau kaip metus, nes reikėjo suderinti kiekvieną smulkmeną. Tačiau šiauliečiai nebandė varžyti kūrėjos – visiškai pasitikėjo jos profesionalumu. Šeimai buvo iškilę keletas klausimų, bet architektė greitai įrodė, kad reikia daryti būtent tokius sprendimus.

„Jurgita įkalbėjo, kad kur kas patogiau naudotis nevisiškai į grindis įleista vonia, kad erdvės įspūdį ir ypatingą stilių sukurs aukštos durys, kad mūsų svetainei reikia labai didelio židinio”, – kalbėjo A.Kozlovienė.

Namą įrengė per metus

Moteris prisimena džiaugsmą, kai atkeliavo dizainerės rekomenduoti itališki šviestuvai, kai meistrai atvežė baldus.

Architektė statomam būstui išrinko ir sienų apmušalus, ir užuolaidas, ir maišytuvus, ir plyteles, ir puošybos elementus. J.Paškevičiūtė savo klientams rekomendavo salone patiesti kilimą, jų į šiauliečių namus buvo atvežusi net kelis, kol suderino.

„Visiems apsilankiusiems pas mus svečiams į akis pirmiausia krinta tobulas namų vientisumas. Patys tikrai nebūtume pasiekę to, ką dabar matome”, – gerų žodžių architektei negailėjo šiaulietė.

A.Kozlovienė neslėpė, kad ne patys surado ir dailininkę Dovilę Norkutę, kurios darbais papuoštas jų namas. „Jurgita pasakė, kad mūsų skonį atitiks būtent šios menininkės darbai, ir ji buvo teisi”, – pasakojo tris paveikslus ir tris monotipijas namams pirkusi šiaulietė.

Kai miegamajame buvo pakabintos ant grindų gulančios užuolaidos, moteris suprato, kad būtent apie tokias ji ir svajojo.

Vadina geriausia investicija

Savo akimis mačiusi, kaip specialistai įrengė dvejus jų šeimos namus, A.Kozlovienė patikino, kad atsiperka kiekvienas įdėtas litas.

„Dizaineris dirba nuo pirmos dienos ir pasirūpina viskuo – apšvietimu, šildymo sistema, baldais, santechnika, rekomenduoja išbandytus ir gerą vardą turinčius gamintojus bei jų partnerius”, – kalbėjo moteris.

Dvejojantiems, ar verta investuoti į būsto interjero specialisto paslaugas, A.Kozlovienė patarė prisėsti ir apskaičiuoti, kiek kainuos medžiagų, įrangos paieška, kiek teks išleisti pinigų klaidoms taisyti, kiek vertas jų pačių triūsas: „Tai nėra papildomos išlaidos, tai atlygis už profesionalų darbą. Vieni pažįstami namus įsirengė patys, bet jie paaukojo visą laisvalaikį ir pomėgius.”

Šiaulietė įsitikinusi, kad iki 10 procentų būsto vertės siekiančios išlaidos interjerą kuriančiam specialistui atsiperka su kaupu. Pirmiausia – dėl įgyvendintos svajonės gyventi gražiai.

Imasi ne visų projektų

Jurgita Paškevičiūtė, architektė

„Klientų turiu visur – ir Vilniuje, ir Kaune, ir Klaipėdoje. Sprendimas, ar imsiuosi atlikti siūlomą projektą, priklauso nuo bendro mūsų studijos ir kliento supratimo, vizijos, kaip atrodys būstas.

Bendravimas su klientu trunka ilgai – kartais iki trejų metų, todėl būtina sąlyga – turi sutapti požiūriai. Interjero dizainas yra ne tik baldų pastumdymas ar užuolaidų pakabinimas, kaip klaidingai manoma. Būtina ne tik suprojektuoti ir įrengti vidaus inžineriją, bet ir padaryti, kad būtų patogi ir funkcionali kiekviena smulkmena. Ir tik tada prasideda dizaino darbai.

Geriausias rezultatas pasiekiamas tada, kai dirbama lygiagrečiai su statybininkais. Tada galima aptarti kiekvieną dalyką. Nėra konkretaus įkainio, kiek verta specialisto darbo valanda ar namo kvadratinio metro įrengimas. Kita vertus, ne kaina yra esminis veiksnys.

Aišku, per 18 metų buvo įvairių klientų, bet tai nereiškia, kad sutikau sienas išpuošti aukso plytomis. Kita vertus, į mane tokie žmonės ir nesikreipia, nes žino mano kūrybos stilių.

Dirbu ir Lietuvoje, ir užsienyje, tad niekas nebestebina – esu pripratusi prie keistenybių. Vis dėlto ne viską lemia pinigai, tad galiu sau leisti prabangą nedaryti to, ko nenoriu. Savęs neprievartauju – jei nesutampa požiūriai, projekto atsisakau.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.