Po kredito unijos sustabdymo buvo atsiimta 11 mln. litų indėlių (atnaujinta)

Žodis „nacionalinė“ sustabdytos kredito unijos pavadinime pakenkė kitoms kredito unijoms, nes išgąsdino klientus. Mat buvo išsigandusių, kad problemų turi didžiausioji kredito unija, todėl kitoms bus sunku, ir atsiėmė indėlius.

Iš visų Lietuvos regionų ramiausiai reagavo Alytaus apskrities kredito unijų nariai.<br>M. Astrausko nuotrauka iš archyvo
Iš visų Lietuvos regionų ramiausiai reagavo Alytaus apskrities kredito unijų nariai.<br>M. Astrausko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 18, 2012, 2:37 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:38 PM

„Žmonėms labiausiai užkliuvo tas raktinis žodis „nacionalinė“, kuris visur skambėjo. Atrodė, kad kalbama visą Lietuvą apimančią, pagrindinę uniją. Žmonės domėjosi, ar ši unija ne tas pats, kas centrinė kredito unija“, - spaudos konferencijoje antradienį sakė asociacijos Lietuvos kredito unijos valdybos pirmininkas Ramūnas Stonkus.

„Taip vadintis turėjo būti neleista“, - sakė jis.

Problemos – ne finansinės, o reputacinės

NKU veiklos stabdymas kitoms unijoms finansinių problemų nekelia. Po šio stabdymo iš Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU)  sistemai priklausančių unijų buvo atsiimti 11 mln. litų indėlių.

Tai – mažiau procento šiose unijose laikomų indėlių. Toks mažėjimas nepavojingas, situacija unijose lieka stabili.

„Įtaką pajusime ne tiek pinigine, kiek reputacine prasme. Reikės įdėti daug darbo, kad pasakyti, jog kredito unija - tai tinkamas, gyvybingas modelis“, - sakė LCKU valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius.

Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU) vienija 63 ių 77 veikiančių kredito unijas. Ji prižiūri jų veiklą, padeda valdyti pinigines lėšas.

Unijos tampa būdu susirinkti draustus indėlius

R. Stonkus svarstė, kad jau metus daugėja kredito unijų, kuriamų tam, kad surinkti indėlininkų lėšas  ir jas skolinti susijusiems verslams. Tai, jo nuomone, rizikinga. Tokios veiklos pavyzdys – sustabdyta Nacionalinė kredito unija (NKU), išdalinusi 25 mln. litų blogų paskolų už 800 tūkst. litų vertės užstatą.

„Yra ir daugiau norinčių steigti naujas unijas. Įdomiausia, kad tai yra verslo grupuotės, buvę bankininkai, turtingi žmonės, kurie nieko bendro neturi su bendruomenėmis.

Matosi požymių, kad naujos unijos kuriamos tenkinti tų kelių žmonių, grupės interesus. Tai yra blogai.

Kuo mažiau į unijos veiklą įtraukiama žmonių, tuo didesnė rizika, kad ji užsidarys siauresniame rate, sprendimai bus priimi siauresniame rate, ir paskolos gal bus išduodamos siauriasniame rate. Kuo mažesnė bendruomenė, kuo tas ratas sukasi mažesnėje erdvėje, mažiau žmonių žino kas vyksta – tuo didesnė rizika“, - sakė R. Stonkus.

Kredito unijų veikla yra prižiūrima ne taip griežtai, kaip bankų. Unijos skirtos jų narių kooperacijai ir savitarpio pagalbai.

LCKU nepriklausančios unijos auga greitai, jos siūlo 2-3 proc. punktais didesnes palūkanas už indėlius. Šie indėliai laikomi saugiais, nes yra apdrausti. Valstybė yra įsipareigojusi kompensuoti indėlius kredito unijoje iki 345 tūkst. litų, jei unija bankrutuotų.

„Įkuriamos kredito unijos, kurių nariai nesidomi jų veikia. Unija atsiranda kelių žmonių įtakoje. O kas vėliau atsitinka, matome iš šių dienų įvykių“, - sakė F. Dirginčius.

Lietuvos bankas irgi susirūpino

Šią savaitę Lietuvos bankas žada uždėti papildomus apynasrius greitai indėlius pritraukiančioms unijoms. Jei unija augs greičiau, nei nustatyti limitai – tai ji turės didesnę jų dalį pasilikti kaip grynus pinigus ar investuoti į lengvai išgryninamas priemones.

„Pasiekus tam tikrą augimo tempą, unijai pačiai gali būti sunku su juo susitvarkyti. Nes sparčiai plaukiant pinigams žmogiški ištekliai neauga taip pat greitai.

Kad būtų tinkamai valdomos rizikos, bus keičiamos kai kurios žaidimo taisyklės. Jei unijos augimas siekia dešimtis procentų, tai  ji turi turėti daugiau likvidžių lėšų.

Tai padės unijoms augti tvariai, subalansuos augimą su tinkamu rizikos valdymu“, - lrytas.lt aiškino Lietuvos banko atstovas Giedrius Simonavičius.

Pakeitimai yra suderinti su LCKU ir kitais unijų susivienijimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.