Alkoholio gamintojai prieš Naujuosius metus ėmėsi suktybių

Nuo sausio 1-osios alaus, sidro, alaus mišinių ir alkoholinių kokteilių nebus galima pardavinėti didesniais nei vieno litro buteliais. Bet spragą įstatyme aptikę gėrimų gamintojai sugalvojo, kaip išsisukti.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė ("Lietuvos rytas")

Dec 22, 2012, 5:33 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:20 AM

Ta pati panelė, tik kita suknelė. Greičiausiai tokiu principu remiasi tie alkoholinių gėrimų gamintojai, kurie neketina paklusti prieš metus priimtoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms ir pilstyti gėrimus į mažesnius butelius.

Didesniais nei litro buteliais nuo sausio nebebus galima pardavinėti alaus, sidro, alaus mišinių su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinių kokteilių. Tačiau nėra įrašo, kad draudžiama pardavinėti dviejų alkoholių mišinį – tarkime, sidro ir vaisių vyno.

Aptikusi tokią spragą bendrovė „Selita” prekybos centrams išsiuntė raštą, kad jų gėrimai kitais metais bus vadinami kitaip – pavyzdžiui, gazuotu kriaušių skonio sidro ir vaisių mišiniu, o jei Alkoholio kontrolės įstatymas ateityje būtų keičiamas, vėl būtų grįžta prie ankstesnio pavadinimo.

Vadina purvinais žaidimais

Lietuvos aludarių gildijos prezidentui Sauliui Galadauskui tokie alkoholio rinkos dalyvių mėginimai interpretuoti įstatymą nėra paslaptis.

„Aludarių gildija laikosi aukščiausios etikos standartų ir neketina dalyvauti purvinuose žaidimuose. Mes suprantame šios kategorijos gėrimų dideliuose buteliuose keliamą riziką vartotojams, ypač jauniems”, – kalbėjo S. Galadauskas.

Aludarių gildija kreipėsi į gamintojus ragindama juos nevengti įstatymo nuostatų.

„Tikimės ir kad kontroliuojančios institucijos dės visas pastangas užkirsti kelią tokiems žaidimams”, – sakė S. Galadauskas.

Ketina bausti nusižengėlius

Apie „Selitos” bandymus ignoruoti įstatymą jau žino ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) vadovai.

„Reaguojame į tai kaip į norą apeiti teisėtus draudimus. Jei tas pats gėrimas iki sausio vadinamas vienaip, o vėliau bus vadinamas kitaip, tai rodys, kad verslininkai elgiasi neatsakingai.

Laboratorijoje galima nustatyti, ar tai tas pats gėrimas. Juk negalima ant degtinės butelio klijuoti etiketės „alus”, – aiškino NTAKD direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Jos manymu, metų nuo įstatymo priėmimo iki įsigaliojimo pakanka gamintojams prisitaikyti prie permainų.

G. Belian patikino, kad NTAKD baus įstatymo nesilaikančius gamintojus. Už ženklinimo pažeidimus bauda svyruoja nuo 1000 iki 50 tūkst. litų. Reklamos nusižengimai užtraukia baudą nuo 10 tūkst. iki 50 tūkst. litų.

NTAKD kreipėsi į „Selitą” prašydamas pasiaiškinti, tačiau kol kas atsakymo nesulaukė.

Tikisi nukelti draudimą?

„Selitos” direktorė Rasa Girkontienė raštu „Lietuvos rytui” paaiškino, kad šiuo metu Seimui pateiktas Alkoholio kontrolės įstatymo kelių straipsnių pakeitimo įstatymas, kuriame siūloma draudimą prekiauti alumi, sidru, alaus mišiniu didesniais nei 1 litro buteliais vykdyti nuo kitų metų liepos 1 dienos.

„Visos diskusijos šiuo klausimu, manau, betikslės.

Įsigaliojus draudimui prekiauti sidru ir alkoholiniais kokteiliais, išpilstytais į tarą, ne didesnę nei 1 litras, mes taip ir planuojame elgtis”, – atsakė R. Girkontienė.

„Tikiuosi, kad Seimas įstatymo nekeis”, – stebėjosi jo projektą prieš metus teikęs Seimo narys Antanas Matulas. Jam taip pat teko girdėti apie gamintojus, ketinančius išvengti draudimų.

„Būna tokių, kurie bando apeiti įstatymus. Uždraudėme naktinę prekybą alkoholiu, įsteigė barus, vietoj kioskų – paviljonus. Esame ne visai civilizuota valstybė”, – kalbėjo Seimo narys.

Sveikatos reikalų komitetas, kuriame jis dirba, Alkoholio įstatymo iš naujo svarstyti neketina.

„Seimas artimiausiu metu rinksis svarstyti valstybinės svarbos klausimų.

Būtų absurdiška, jei bambalis taptų tokiu reikalu”, – baisėjosi Lietuvos aludarių gildijos prezidentas S. Galadauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.