K. Šerpytis: „Lietuvos draudimas” – pragaras tik neveikliems darbuotojams”

Geriausias darbdavys ne tas, kuriam tokį titulą suteikė kokia nors komisija. Geriausias – tik tas, kurį tokiu išrenka patys darbuotojai.

„Lietuvos draudimo” generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis teigia, kad jam svarbiausia - pačių darbuotojų įvertinimas.<br>D. Umbrasas
„Lietuvos draudimo” generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis teigia, kad jam svarbiausia - pačių darbuotojų įvertinimas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Egidijus Saladžius ("Lietuvos rytas")

Dec 22, 2012, 11:11 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:31 AM

Tuo įsitikinęs „Lietuvos draudimo” generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis.

Tarptautinė žmogiškųjų išteklių valdymo, konsultavimo ir sprendimų kompanija „Aon Hewitt” kasmet išrenka geriausius Vidurio ir Rytų Europos darbdavius.

Geriausi nustatomi atliekant tyrimą, kuriame vertinama darbuotojų nuomonė ir žmogiškųjų išteklių specialistų pateikti duomenys apie darbo sąlygas.

Didelių įmonių, kuriose dirba per tūkstantį žmonių, kategorijoje į dešimtuką šįmet pateko vienintelė mūsų šalies bendrovė „Lietuvos draudimas”, kuri vienintelė ir Lietuvoje didelių įmonių kategorijoje pelnė Geriausio darbdavio apdovanojimą.

Didžiuojasi įvertinimu

Panašaus pripažinimo ši įmonė buvo sulaukusi ir anksčiau: už pastangas sukurti geriausias sąlygas savo darbuotojams draudimo bendrovė yra pripažinta Metų darboviete Nacionalinio atsakingo verslo rinkimuose, pelniusi Ūkio ministerijos apdovanojimą „Už nuopelnus verslui” kategorijoje „Įmonė, kurioje gera dirbti”, kasmet patenka į geriausiųjų dešimtukus, yra jaunimo pripažinta patraukliausia vieta dirbti.

„Lietuvos draudimo” vadovas K. Šerpytis pripažino, jog pastarasis įvertinimas jam – vienas svarbiausių.

„Man jis yra labai brangus, brangesnis už kelis milijonus litų įmokų. Svarbiausia, kad šiuo atveju lemiamas balsas atiteko ne ekspertams ar komisijoms, bet patiems mūsų žmonėms.

Juk būtent jie geriausiai žino, kas vyksta įmonėje, jaučia jos pulsą. Mus lydi sėkmė, nes esame geidžiamas darbdavys, tad galime pasirinkti žmones, kurie čia dirbdami gerai jaučiasi, yra vertinami”, – sakė didžiausios Baltijos šalyse draudimo įmonės vadovas.

Tyrimo metu buvo atliekamos anoniminės apklausos pačios įmonės viduje. Į tyrimo rengėjų klausimus atsakinėjo tiek aukščiausios grandies vadovai, tiek eiliniai darbuotojai.

Personalo specialistai turėjo pateikti įmonėje taikomos personalo valdymo praktikos duomenis.

Tokia metodika, kuri padeda išsiaiškinti, kaip darbuotojai jaučiasi įmonėse, jau keletą dešimtmečių naudojama užsienio šalyse. Lietuvos bendrovės tyrime dalyvavo pirmą kartą.

Įtraukia savo darbuotojus

„Lietuvos draudimas” seniai iškėlė tikslą būti įmone, kurią klientai renkasi pirmiausia. Tas pat galioja ir dėl darbuotojų.

Bendrovėje sukurta ugdymo, skatinimo ir motyvavimo sistema, veikianti nuo naujų žmonių įtraukimo į kompaniją iki ryšių su pensinio amžiaus sulaukusiais darbuotojais palaikymo.

„Lietuvos draudimo” vadovas pabrėžia, jog visi darbuotojai yra bendrovės ambasadoriai, perteikiantys jos vertybes net ir uždarius darbo kabineto duris. Visi žino ir bendrovės tikslą.

„Kiekvienus metus pradedu važinėdamas po skyrius, bendraudamas su mūsų žmonėmis ir aiškindamas, kokia yra įmonės kryptis bei strategija.

Tai reikalinga tam, kad pats žmogus imtųsi iniciatyvos. Mūsų įmonėje suteikta laisvė kuo daugiau spręsti patiems, nesikreipiant į vadovus dėl kiekvienos smulkmenos”, – pasakojo K. Šerpytis.

Ne veltui viena pagrindinių bendrovės užduočių – ugdyti į jos veiklą kuo labiau įsitraukusius darbuotojus.

Tik tokie žmonės būna patenkinti darbo vieta, užduotimis ir pareigomis, todėl gali tobulėti ir sulaukti pripažinimo.

Vos 4 proc. padidinus darbuotojų įsitraukimo lygį, įmonė gauna milžinišką grąžą: 15 proc. išauga pelningumas, 11 proc. – produktyvumas. O darbuotojų kaita sumažėja net 15 proc.

Darbuotojų įsitraukimo indeksą „Lietuvos draudime” kasmet matuoja pasaulinė tyrimų bendrovė „Gallup”. Pagal šių metų rezultatus (4,62 balo iš 5 galimų) Lietuvos įmonė yra ne tik viena pirmaujančių RSA grupėje, bet ir visame pasaulyje, kur matuojamas toks indeksas.

„Būti geriausiu darbdaviu ir sulaukti įvertinimo nėra pagrindinis mūsų siekis. Svarbiau, ką tai reiškia pačiai bendrovei.

Atsižvelgiame į žmonių poreikius, nes suvokiame, kad savo darbo vieta patenkintas darbuotojas pasiekia kur kas geresnių rezultatų. Dėl to padidėja įmonės produktyvumas, vadinasi, einame teisingu keliu”, – įsitikinęs K. Šerpytis.

Skatina vidaus karjerą

„Lietuvos draudimo” vadovas juokauja, kad kiekvieną žmogų pasitinka žodžiais „Sveiki atvykę į pragarą!”. Tačiau tuoj pat paaiškina, jog ši įmonė tėra pragaras tiems, kurie stokoja iniciatyvos, yra neveiklūs, nedega noru pasiekti kuo daugiau.

Darbuotojams, kurie atitinka šiuos kriterijus, atviri visi keliai. „Lietuvos draudimo” žmonės žino, kad jie skatinami pačioje įmonėje ir joje gali kilti karjeros laiptais.

Pavyzdžių nestinga: kasmet praktiką atlieka per pusšimtį jaunų žmonių, penktadalis jų po praktikos įsidarbina „Lietuvos draudime”.

Du trečdaliai aukščiausiųjų vadovų yra vidinę karjerą padarę darbuotojai. Panašūs skaičiai ir tarp vidutinio lygio vadovų – daugelis jų dirbti „Lietuvos draudime” pradėjo toli gražu ne vadovaujamose pozicijose.

„Visi mūsų žmonės, įskaitant ir mane patį, yra vertinami pagal du kriterijus: kaip atlieka darbus ir kokia jų motyvacija kilti karjeros laiptais. Jei pastarajam atvejui pasirengęs žmogus puikiai dirba, mes per dvejus metus privalome surasti jam aukštesnę poziciją.

Žinoma, nebūtina siekti karjeros. Ne mažiau vertinami tie, kurie išreiškia save dabartinėje pozicijoje”, – bendrovės nuostatas aiškino K. Šerpytis.

Nuolat dairosi jaunų talentų

„Lietuvos draudimo” paslaugomis mūsų šalyje kasmet naudojasi apie pusę milijono draudėjų. Bendrovė užima daugiau nei trečdalį Lietuvos ne gyvybės draudimo rinkos, o per metus jos išmokama žalų suma siekia penktadalį milijardo litų.

Šiuo metu „Lietuvos draudime” dirba 1144 žmonės. Siekdamas ugdyti vadovų pamainą, „Lietuvos draudimas” vykdo specialią lyderystės programą „LD Talentai”.

Talentingiausiems darbuotojams suteikiama galimybė įrodyti gebėjimus, plėsti kompetenciją dalyvaujant strateginiuose projektuose.

Bendrovė nuolat dalyvauja Karjeros dienose, kurių metu studentai supažindinami su darbo galimybėmis.

Praktikai „Lietuvos draudimą” kasmet pasirenka po 60 jaunuolių, 21 proc. jų įsidarbina bendrovėje.

Daug „Lietuvos draudimo” specialistų skaito paskaitas studentams, o jau keletą metų gyvuojančių Moksliukų dienų metu įmonės darbuotojai savo kolegas supažindina su tais dalykais, kuriuos geriausiai išmano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.