Šiuolaikinė vergovė šparagų laukuose

Prabangiems Berlyno ar Amsterdamo restoranams patiekiant „baltuoju auksu“ vadinamus šparagus, dauguma jų lankytojų nė nenutuokia, kokia yra tikroji viso to kaina. Neretu atveju šios itin aukštai vertinamos daržovės svečių lėkštes pasiekia tik kruvinos šiuolaikinės vergovės dėka.

Remiantis policijos surinktais duomenimis, nuo 2007 iki 2008 metų Čekijos žemės ūkyje prievartinį darbą dirbo apie 300 darbininkų iš Rumunijos.<br>Sustabdytas kadras iš „Youtube“ vaizdo įrašo
Remiantis policijos surinktais duomenimis, nuo 2007 iki 2008 metų Čekijos žemės ūkyje prievartinį darbą dirbo apie 300 darbininkų iš Rumunijos.<br>Sustabdytas kadras iš „Youtube“ vaizdo įrašo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-23 16:20, atnaujinta 2018-03-14 11:04

Neseniai tris Ukrainos pilietybę turinčius asmenis nuteisus dėl nelegalios prekybos žmonėmis Čekijoje, kartu buvo atskleista ir šokiruojanti tiesa apie brutalų elgesį su šalies šparagų laukuose dirbančiais emigrantais.

Tyrimą atliko Nyderlandų televizijos kanalas „EO“, vėliau viešai išplatinęs trumpą dokumentinį filmą, kuriame pasakojama apie nežmoniškus emigrantų darbo užkulisius. Melagingais pažadais vedini ir savo šalį palikę darbininkai iš Rumunijos buvo verčiami kiaurą parą triūsti šparagų laukuose, nepaklūstančius tuo tarpu mušant ir grasinant jiems ginklais.

Buvo įkalinti

Remiantis policijos surinktais duomenimis, nuo 2007 iki 2008 metų Čekijos žemės ūkyje prievartinį darbą dirbo apie 300 darbininkų iš Rumunijos. Nei vienam jų nebuvo leidžiama laisvai palikti darbo vietos – jie buvo čia įkalinti.

„Vos tik mes atvažiavome, iš mūsų kaip mat atėmė asmens tapatybės dokumentus. Tuomet aš supratau, kad nebėra jokios vilties iš čia pasprukti. Tie, kurie pabandydavo tai padaryti, iškart būdavo sugrąžinami atgal ir žiauriai sumušami“, - teigia ten dirbusi rumunė Corina Rohaveanu.

Kai moteris pasiskundė netinkamomis darbo sąlygomis ir pareikalavo jau priklausančio darbo užmokesčio, prižiūrėtojai iš Ukrainos pagrasino parduosiantys ją į Prahos viešnamį.

Tuo tarpu kitas ten dirbęs asmuo, Georgeas Titu, su ašaromis akyse pasakoja apie visus tuos smūgius, kuriuos jam teko iškęsti vien tik dėl neteisingai išrūšiuotų daržovių ar netinkamai parinktos pakavimo dėžės.

Bėgo 6 valandas

Atlyginimai nei vienam iš šių jų taip niekada ir nebuvo sumokėti. Jiems nebuvo leidžiama susisiekti su artimaisiais, likusiais Rumunijoje, o kiekvienas bandymas paprašyti maisto būdavo palydimas naujų grasinimų ir smūgių banga.

„Jie mušdavo mus, norėdami, kad dirbtumėme sparčiau. Dėl žaizdų ir sumušimų mes vos galėdavome miegoti naktimis“, - prisimena 50 metų amžiaus rumunas Costica Chiriacas, drauge su dukra Čekijos šparagų laukuose dirbęs tris ilgus ir alinančius mėnesius.

Daugiau nebegalėdami pakęsti prievartos ir smurto galiausiai jie nutarė surizikuoti ir iš ten pabėgti. Nesustodami naktį jie bėgo 6 valandas, ir tik įveikę 45 kilometrus leido sau patikėti, kad jiems visgi pavyko ištrūkti iš prievartos gniaužtų.

„Baimė vertė mane bėgti toliau“, - prisimena vyras.

Tačiau ne visiems taip pasisekė. Kai kurie darbininkai išsigelbėjo tik po to, kai apie šį prievartinį darbą sužinojo Prahoje esantys Rumunijos diplomatai. „Vieną dieną ambasada sulaukė skambučio iš šparagų laukuose dirbančio vyro, papasakojusio apie pasibaisėtinas sąlygas, kuriomis jam tenka dirbti, tačiau niekaip negalėjusio nurodyti, kur tiksliai jis yra.

„Jis tegalėjo pasakyti, jog ta vieta yra netoli Prahos, prie nudažytos sienos“,- prisimena konsulato pareigūnas Iulianas Gheorghiu.

Praėjus keliems mėnesiams po šio skambučio, Čekijos policija surengė reidą į minėtus šparagų laukus ir išlaisvino visus ten prievarta laikytus darbininkus. Tarp pastarųjų buvo ne vien tik rumunai, bet ir Moldovos, Bulgarijos ir Ukrainos piliečiai.

Nyderlandų bendrovė liko nepaliesta

Su šia nelegalia veikla yra siejama ir viena Nyderlandų bendrovė, tiekianti šparagus į daugelio Europos šalių prekybos centrus. Būtent jai priklauso prievartinio darbo epicentru tapę Čekijos šparagų laukai. Visgi, nepaisant to, jog trys su ja bendradarbiavę, nelegaliai darbininkus išnaudoję ir organizuotų nusikaltimų tinklus valdę asmenys buvo nuteisti penkeriems metams kalėjimo, pati bendrovė taip ir liko nepaliesta.

Kaip teigia prieš vergovę kovojanti Klara Skrivankova: „Nors prekyba žmonėmis visoje Europoje sparčiai didėja, tačiau baudžiamoji atsakomybė už šią veiklą vis dar yra gana retas dalykas. Su tuo susiję asmenys dažniausiai gauna baudas už sveikatos ar saugumo reikalavimų, bet ne žmogaus teisių pažeidimus“.

Vis dėlto, pastarieji įvykiai Čekijoje suteikia vilties.

„Asmenų pripažinimas kaltais siunčia aiškią žinią, jog prievartinis darbas nebus toleruojamas“,- teigia moteris.

Parengė Miglė Šeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?