Pirmadienis Los Andžele – oficiali diena be mėsos

Antsvoriui vis dar išliekant viena opiausių problemų Jungtinėse Amerikos Valstijose, kovoje su ja tenka pasitelkti pačias įvairiausias priemones. Vieną tokių neseniai pasiūlė Los Andželo miesto taryba, paskelbusi pirmadienį oficialia diena be mėsos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2012, 8:33 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:39 AM

Už šią iniciatyvą balsavo visi 14 tarybos narių, pasak kurių, tai bus puiki proga tiek Los Andželo gyventojams, tiek ir miesto svečiams bent vienai dienai atsisakyti mėsos.

Viena lėkštė, vienas patiekalas, viena diena – visa tai neabejotinai daro poveikį aplinkai. Pradėję vos nuo vienos dienos per savaitę vėliau galbūt galėsime pakeisti ir visą savo gyvenimą“, - teigia tarybos narys Janas Perry.

Tačiau atsisakyti mėsos kiekvieną pirmadienį vis dėlto nėra privaloma. „Pirmadienis be mėsos“ – tai ne įstatymas, už kurio pažeidimą galima būtų sulaukti baudos.

Tai – veikiau graži iniciatyva, kurios pagalba siekiama atkreipti kiekvieno visuomenės nario dėmesį į per didelio mėsos vartojimo keliamas problemas, tuo pačiu paskatinant jį bent kartą per savaitę sultingą kepsnį iškeisti į lėkštę vaisių ir daržovių.

JAV pagal mėsos kiekį, tenkantį vienam gyventojui, rikiuojasi antroje pasaulinio sąrašo vietoje, ir tai tikrai nepagyvina jos ekonomikos. Besaikis mėsos gaminių vartojimas veda prie nutukimo, o pastarasis ilgainiui ir prie vienų iš brangiausiai kainuojančių lėtinių ligų: infarkto, širdies ir kraujotakos sutrikimų, aukšto kraujo spaudimo, diabeto, krūties, žarnyno, prostatos ir inkstų vėžio. Kasmet šioms ligoms gydyti šalis skiria apie 190 milijardų JAV dolerių, ir tai sudaro 21 proc. visų šalies išlaidų sveikatos apsaugai.

Pasak J.Perry, „nors „pirmadienis be mėsos“ tėra tik simbolinis gestas, jis skatina žmones dar kartą permastyti savo mitybos įpročius“. Anot šios idėjos iniciatorių, mėsos vartojimo sumažinimas gali padėti nugalėti vienas iš pagrindinių šalį kamuojančių ligų, kadangi bent retkarčiais atsisakius sočiųjų riebalų širdies ligų rizika sumažėtų net 19 proc.

Nepaisant to, jog dalyvavimas šioje iniciatyvoje yra savanoriškas, o net ir suvalgęs mėsainį pirmadienio pietums niekas dėl to tikrai nebus nubaustas, šis judėjimas kelia nerimą greitojo maisto pramonei.

Prasidėjusi dar Pirmojo Pasaulinio karo metu „pirmadienis be mėsos“ kampanija Jungtinėse Valstijose šiandien įgauna vis didesnį pagreitį. 2011 metais atliktoje apklausoje iš visų joje dalyvavusių amerikiečių daugiau nei pusė jų teigė puikiai žinantys apie šios kampanijos idėją ir tikslus. 27 proc. pripažino, jog ši iniciatyva paveikė ir jų pačių mitybos įpročius, paskatindama sumažinti suvartojamos mėsos kiekius.

Los Andželo restoranai taip pat akimirksniu sureagavo į šią Tarybos iniciatyvą, suskubdami koreguoti savo meniu. Kiekvieną pirmadieniais jie siūlo lengvus vegetariškus patiekalus iš vaisių ir daržovių, ir bent jau kol kas miesto gyventojai tam didelių priekaištų neturi.

Parengė Miglė Šeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.