Kalėdų Seneliams tenka mokytis derybų meno

Kalėdų Seneliai nejaučia konkurencijos. Dalis jų šiame versle sukasi jau nemažai metų ir žinios apie juos sklinda iš lūpų į lūpas. Užtat naujokų gretos neauga.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 27, 2012, 6:50 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:07 AM

Užsiimti Kalėdų Senelio veikla gyventojai gali dviem būdais: įsigiję verslo liudijimą arba įregistravę individualią veiklą. Paprastai Kalėdų Seneliai įsigyja leidimą užsiimti muzikanto ar diskotekų vedėjo veikla.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, šįmet tokių liudijimų įsigyta 829, pernai – 1061.

Anksčiau kaina nerūpėjo

Vilnietis aktorius Vaidas Kalėdų Seneliu dirba jau penkiolika metų. Gruodį, likus dviem savaitėms iki Kūčių, geriau jo nė netrukdyti, nes darbais aktorius būna apsikrovęs iki kaklo.

Tiesa, jau keletą metų vilnietis sulaukia vis mažiau užsakymų. Mat klientai aršiau derasi dėl užmokesčio.

„Buvo laikai, kai išvis nereikėjo derėtis. Kartais pasakydavau didesnę kainą, kad galėčiau sumažinti, jei žmogus įnirtingai lygtųsi. Tačiau tas nė žodžio nepasakęs sumokėdavo”, – apie 2006–2007 metus pasakojo Vaidas.

Pats atsisako kvietimų

Vaidas anksčiau dirbo su verslo liudijimu, tačiau prieš kelerius metus ir kitokius renginius vedantis vyras įsteigė įmonę.

„Kasmet pasiūlymų sulaukiu mažiau, tačiau pats atsisakau kur nors toliau važiuoti.

Per pūgas vykti į Biržus, Radviliškį ar net Kauną nelengva, daug laiko sugaišti. Net Šalčininkų atsisakiau.

Per tiek metų supratau: geriau jau pora užsakymų Vilniuje vietoj kelių tolesniuose miestuose. Atskaičiavęs kelionės išlaidas, uždirbsi tuos pačius 200 litų”, – kalbėjo patyręs Kalėdų Senelis.

Jo uždarbio rekordas – 600 litų už valandą trukusią programą. Tiek sumokėjo vienos trijų vaikų šeimos galva.

Tačiau paprastai toks vizitas atsieina 2–3 kartus pigiau. Įdomiausia, kad derėtis labiau linkusios įmonės, o ne pavieniai žmonės.

„Būna, kad ginčijamės ir dėl 50 litų”, – užsiminė Vaidas.

Labiausiai laukia darželiai

Kai kurių bendrovių, teikiančių Kalėdų Senelių paslaugas, įkainiai aukštesni – valanda atsieina iki 380 litų. Bet, anot vadybininkės Viktorijos Veršininos, dažnai tiek laiko neprireikia, užtenka ir pusvalandžio už perpus mažesnę sumą.

Šios įmonės gretose – iki aštuonių Kalėdų Senelių. Sulig kiekvienais metais jie sulaukia 20 proc. daugiau užsakymų. Anot V. Veršininos, prieš penkerius metus įsteigtos įmonės nepaveikė krizė.

Itin paklausios tokios paslaugos vaikų darželiuose. „Žinoma, žmonės derasi. Tokie laikai – visi nori sutaupyti”, – sakė V. Veršinina.

Pavienius aktorius nurungė bendrovės

Kad šįmet Kalėdų Seneliai įsigijo mažiau verslo liudijimų nei prieš metus, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) aiškina išaugusia tokias paslaugas teikiančių įmonių konkurencija.

„Greičiausiai pavienius senelius nukonkuravo įmonės, juk visur apstu visokių renginių organizatorių.

Be to, Kalėdų Seneliai, kurie yra renginių vedėjai ir dirba ne tik gruodį, o visus metus, turi individualios veiklos pažymas”, – aiškino VMI atstovas Darius Būta.

VMI apie nelegaliai dirbančius Kalėdų Senelius šiemet pranešimų dar nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.