Prabangos mokesčio mokėti neskubina net kapsintys delspinigiai

Iki gruodžio 17 dienos prabangaus (įvertinto daugiau nei 1 mln. litų) nekilnojamojo turto (NT) savininkai turėjo sumokėti mokesčius – 1 proc. nuo 1 mln. viršijusios turto dalies.

Didžiausia deklaruota mokesčio suma – 40 tūkst. litų, taigi kol kas brangiausias pastatas, už kurį buvo sumokėtas mokestis, yra įvertintas 5 mln. litų.<br>Asociatyvi nuotrauka
Didžiausia deklaruota mokesčio suma – 40 tūkst. litų, taigi kol kas brangiausias pastatas, už kurį buvo sumokėtas mokestis, yra įvertintas 5 mln. litų.<br>Asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2012-12-27 21:06, atnaujinta 2018-03-14 09:38

Pasibaigus mokesčių registravimo laikui, paaiškėjo, kad kol kas deklaracijas pateikė tik apie 1,2 tūkst. objektų savininkų iš beveik 2,8 tūkst., kuriems Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) išsiuntė tai padaryti raginančius priminimus.

Ketvirtadienį šio mokesčio buvo sumokėta per 3 mln. litų. Jei likusioji mokėtojų dalis pernelyg nesiskirs nuo pirmosios, tuomet turtuoliai valstybei dar turės sumokėti 4 mln. litų.

Laiku nesumokėjusiems NT mokesčio teks mokėti delspinigius – už kiekvieną dieną po 0,03 proc. nuo pradelstos sumos.

1 proc. mokestį reikia mokėti tik nuo 1 milijoną litų viršijančios vertės. Taigi, jeigu šeimai priklausančio NT vertė yra 1,5 mln., tai mokėti 1 proc. mokestį reikia nuo 500 tūkst. litų. Tai būtų 5 tūkst. litų.

Didžiausia deklaruota mokesčio suma – 40 tūkst. litų, taigi kol kas brangiausias pastatas, už kurį buvo sumokėtas mokestis, yra įvertintas 5 mln. litų. VMI duomenimis, daugiausia prabangaus NT yra Vilniuje – čia bendra NT suma siekia beveik 1,5 mlrd. litų (1 mlrd. 492 mln.), po to seka Klaipėda (467 mln.) ir Kaunas (199 mln.). Iš mažesnių miestų išsiskiria Utena, kurioje prabangaus NT yra už 23,8 mln. litų.

Į apmokestinamų objektų sąrašą patenka fizinių asmenų valdomi gyvenamieji namai, sodai, poilsiavietės, garažai, fermos, ūkinės patalpos, šiltnamiai, taip pat ir mokslo bei religinės paskirties objektai, inžineriniai statiniai.

Neapmokestinami tie fiziniams asmenims priklausantys statiniai, kurie naudojami švietimui, socialinei globai ir rūpybai, teikiant laidojimo paslaugas. Nuo mokestinės prievolės taip pat atleidžiami ir menininkai, jiems nereikia mokėti už savo kūrybines dirbtuves ir studijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.