Protu nesuvokiamas rusiškas dosnumas - 100 mln. dolerių išeitinė

Pasaulyje įprasta, kad su įmone atsisveikinantys vadovai gauna neblogų išmokų. Tačiau rusai nusprendė apstulbinti visus: postą paliekantis „Norilskij nikel” direktorius Vladimiras Stržalkovskis gaus net 100 milijonų dolerių (per 260 mln. litų).

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Dec 27, 2012, 6:57 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:07 AM

„Norilskij nikel” akcininkai – Vladimiro Potanino „Interros”, Olego Deripaskos „Rusal” ir Romano Abramovičiaus „Millhouse” – pasirašė susitarimą dėl įmonės vadovo pasitraukimo.

Pagal jį, 50 milijonų dolerių M. Stržalkovskiui bus išmokėta iškart, 25 mln. – po pusės metų, dar 25 mln. – praėjus metams po jo pasitraukimo iš bendrovės.

Bendrovėje V. Stržalkovskis išdirbo ketverius metus. Jo mėnesio alga siekė 400 tūkstančių dolerių. Dabar prie jos prisidės dar po 25 milijonus dolerių už kiekvienus vadovavimo metus.

Žinia apie tai labai nustebino vieną buvusių įmonės savininkų – kadaise jai vadovavusį milijardierių Michailą Prochorovą.

„Man suprantama, kai bendrovės daug investuoja į plėtrą ir moka didelius dividendus akcininkams. Bet tokios išeitinės išmokos protu nesuvokiamos.

Net Vakarų šalyse po krizės toks švaistymas smerkiamas”, – piktinosi M. Prochorovas.

„Norilskij nikel”, anksčiau vadinęsis tiesiog Norilsko kalnų metalurgijos kombinatu, dar SSRS laikais buvo šios šalies metalurgijos pramonės lyderis.

V. Stržalkovskis šiame sektoriuje tuomet nedirbo. Užtat 1980–1991 metais jis buvo Leningrado srities KGB valdybos darbuotojas, atsakingas už tarptautinį turizmą ir tuomečio Leningrado viešbučių verslą.

1991-aisiais jis įsteigė turizmo bendrovę „Neva”. Tais pačiais metais Sankt Peterburgo merijos Užsienio ryšių komiteto pirmininko postą užėmė kitas kadrinis KGB darbuotojas – Vladimiras Putinas.

„Neva” sparčiai plėtėsi, ypač sėkmingai siūlė rusams keliones į Suomiją.

Tačiau V. Stržalkovskis paliko šią įmonę gavęs pasiūlymą būti Rusijos fizinės kultūros, sporto ir turizmo ministro pavaduotoju, atsakingu už turizmo rinką.

Žiniasklaida V. Stržalkovskį vadino senu V.Putino bičiuliu.

Nieko nuostabaus, kad, 2008 metais kilus „Norilskij nikel” akcininkų V.Potanino ir O.Deripaskos (būtent pastarajam savo paketą perleido M.Prochorovas) konfliktui, šis veikėjas Kremliaus pastangomis atsisėdo į įmonės vadovo kėdę.

Tuomet savo postus palikusiems keturiems įmonės vadovams sumokėta 597 mln. rublių kompensacija – kone penkis kartus mažiau, nei gaus buvęs kadrinis KGB darbuotojas. Tad ne veltui Rusijoje sakoma, kad buvusių čekistų nebūna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.