„Botanica“ džiugina autorių ir naujakurius

Vienoje gražiausių Kauno vietų suprojektuoti kotedžai tapo šiųmečiu atradimu. Ir – intriga: nors nekilnojamojo turtą rinką tebekausto stingulys, nauji būstai beveik išparduoti. Kodėl?

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stankevičiūtė

Dec 29, 2012, 9:02 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:07 AM

Kiek daugiau nei per metus šalia Botanikos sodo pastatytas gyvenamųjų kotedžų kvartalasBotanica“ jau beveik apgyventas. Gyventojų bruzdesio negirdėti vos viename kitame iš 23 kotedžų.

Po ilgokos sunkmečio nulemtos pauzės Kaune išdygęs naujas įdomios architektūros gyvenamasis kvartalas – it pirmoji kregždė, juolab kad jau žadama ir antroji. Kvartalo plėtotoja, nekilnojamojo turto bendrovė „Devega“, kitąmet netoliese pradės naują projektą.

„Botanicos“ naujakuriai džiaugiasi architektų biuro „Gintautas Natkevičius ir partneriai“ suplanuotais namais ir laukia vasaros, kai iš maumedžio terasų žvalgysis į Botanikos sodo žalumą.

Pavykusiu kvartalu patenkintas ir projekto autorius G. Natkevičius. Jo vertinimu, kvartalo plėtotojai taip aukštai iškėlė kokybės kartelę, kad ir ateityje Kaune kitiems projektams su „Botanica“ konkuruoti bus sunku.

Nedidelėje erdvėje jauku

„Botanica“ iškilo pavydėtinai vaizdingoje, tačiau palyginti nedidelėje erdvėje.

„Botanicą“ planavęs architektas pasakojo, kad pirmiausia ieškota būdo, kaip padaryti, kad čia įsikursiantys žmonės jaustųsi jaukiai, turėtų savo intymų lauką. Todėl pastatai ne išrikiuoti viena linija vienas prieš kitą, o išdėstyti įžambiai, laiptų principu.

Tokia pastatų forma kiekvienam kiemui sukuria uždaros erdvės įspūdį. Kaimynai vieni kitiems neįkyri: žemės sklypus prie naujųjų būstų skiria suaugusių kadagių gyvatvorės.

Architektas namais patenkintas

Toks apgalvotas kvartalo planavimas, uždaros terasos patraukė architekto Evaldo Žurkaus dėmesį. Kaunietis nusprendė „Botanicoje“ įsikurti su šeima, mat gimus vaikams kaip tik žvalgėsi nedidelio kotedžo su žemės sklypu ir trupučiu privačios erdvės.

„Taip pat patiko vidaus planai. Architektui rinktis būstą paprasčiau, nes iš planų matyti užprogramuotos klaidos, būsimos problemos“, – sakė specialistas.

Prieš įsikeldamas su šeima į naujuosius namus architektas perplanavo ir padidino virtuvės zoną ir vaikų kambarį antrame aukšte. Jis dažnai užsukdavo pažiūrėti, kaip statomas jo būstas, ir su pasitenkinimu stebėjo statytojų montuojamas kokybiškas apdailos ir šiltinimo medžiagas.

„Gyvename dar tik mėnesį. Nustebino, kad įsikūrus būstas pasirodė erdvesnis, nei tikėjausi“, – pasakojo architektas. Taip pat E.Žurkui patinka kvartalo statytojų atidumas detalėms.

Mokslininkė laukia vasaros

Kauno technologijos universiteto docentę Vaidą apsispręsti įsigyti namus naujajame kvartale paskatino puiki vieta.

„Tai ramus ir labai žalias rajonas. Tokio ir ieškojome norėdami pabėgti nuo miesto triukšmo, tačiau labai nenutolti nuo paties miesto. Patogu susisiekti su Kauno centru, šalia parduotuvės, vaikų darželis, mokykla“, – kvartalo privalumus vardijo su šeima „Botanicoje“ jau gyvenanti kaunietė.

Ji džiaugiasi, kad namuose vaikai turi po atskirą kambarį, atsirado vietos ir jos darbo kambariui, nes mokslininkė daug dirba namuose.

„Gyvename dar labai trumpai, bet kvartalas visiškai tenkina mūsų lūkesčius. Pro visus langus matysis raminama parko žaluma. Labai laukiame vasaros, kad galėtume pasidžiaugti terasos privalumais, daugiau laiko praleisti čia pat už tvoros plytinčiame parke“, – kalbėjo mokslininkė.

Svarbi kiekviena smulkmena

Architekto G. Natkevičiaus vertinimu, kvartalas „Botanica“ išėjo jaukus, geras gyventi, apgalvotai suplanuotas ir apželdintas, su vidinėmis gatvelėmis ir kiemeliais, su privačiomis erdvėmis.

„Tai – nemenkas projekto plėtotojų nuopelnas. Pagalvota apie tokius subtilius dalykus, kaip itin aukštos kokybės medžiagos, ypač atsparūs langų apvadai, gera tvora, dailūs vartai ar erdvių apželdinimas jau suaugusiais medžiais.

Dėl tokio įsiklausymo į visus kliento poreikius rezultatas išėjo geras, ir tai matyti. Jaukumą, patogumą čia sudaro daugybės apgalvotų smulkmenų visuma. Pašalink iš jos nors vieną dėmenį, tarkime, gerą fasadų kokybę – ir ypatinga vietos bei kokybiškos architektūros dermė pradings“, – pastebėjo kūrėjas.

Būstas – pagal poreikius

G. Natkevičius pasidžiaugė, kad su kartų kaita įvyko ir tam tikras psichologinis lūžis: daug dirbantys jaunesnio amžiaus žmonės, įsikėlę į naują būstą, nepuola visko perdaryti savaip, o daug drąsiau savo gyvenamąsias erdves patiki kurti ir formuoti profesionalams.

Vis dėlto „Botanicos“ naujakuriai turi galimybę būsto vidaus erdves perplanuoti kaip tinkami, atsižvelgdami į padidėjusios ar sumažėjusios šeimos poreikius.

„Tikėjomės, jog nedidelio ploto būstai sudomins žmones su skirtingais poreikiais, tad kotedžų planų struktūra išsyk buvo parengta tokia, kad tiktų bet kokiam atvejui.

Vienas 100 kvadratinių metrų ploto būste gal įsikurs 3 kambariuose, o kitas tokiame pačiame plote pageidaus vieno kambario. Sumanymas pasiteisino: kai kurie naujakuriai tokia galimybe pasinaudojo“, – pasakojo architektas.

Atgal į miestą?

Nekilnojamojo turto brokeris Mantas Jaruševičius pastebi, jog pastaruoju metu vėl stiprėja miesto trauka: ieškant būsto šeimai, dažniau pageidaujama kurtis nebe priemiesčiuose, kaip prieš keletą metų, o artimesniuose prie miesto rajonuose.

Kai labiausiai vertinamas laikas, išauga pačios būsto vietos reikšmė.

Pagyvenusios priemiesčių kvartaluose, šeimos mieliau žvalgosi į miestą dėl trumpesnės kelionės iki namų, lengviau pasiekiamų vaikų ugdymo įstaigų, greičiau ir paprasčiau tvarkomų kasdienių reikalų.

„Todėl visai arti miesto centro pastatytas kvartalas „Botanica“ pataikė į specifinę nišą – tai būstas užimtam, daug dirbančiam šių dienų žmogui, kuris neturi laiko ūkiui, tačiau vertina jaukią aplinką ir nenori atitrūkti nuo šeimos“, – pastebėjo nekilnojamojo turto specialistas.

Kita vertus, kotedžų kvartalus kaip antrąjį būstą renkasi pasiturintys žmonės, vertinantys būsto kokybę ir išliekamąją vertę. Optimalus plotas, viskas, ko reikia patogiai ir kokybiškai gyventi, sklypelis žemės su terasa ir poilsio zona – toks turtas bus bet kada likvidus parduoti.

Tai – brangesnio, bet vis dar kylančios vertės būsto kategorija.

„Kvartalo vieta – išskirtinė, vertinga architektūra, aukšta statybos kokybė, ekonomiškas šildymas, saugi teritorija. Viskas padaryta šiuolaikiniam žmogui: čia, dabar, kokybiškai, gerai. Kitų tokių projektų šiuo metu rinkoje nedaug, o Kaune – iš viso nėra“, – įvertino brokeris.

Vis dėlto, kalbėdamas apie „Botanicos“ projekto įgyvendinimą, G. Natkevičius stebėjosi Kauno valdininkų nerangumu, kliūtimis, kurias teko įveikti projektuojant ir derinant kvartalo projektą.

Šaukštas deguto – valdžiai

„Žmonės, kuriantys, plėtojantys tokius kvartalus, turėtų susilaukti daugiau pagarbos: jie juk sukuria ne tik naują tam tikros erdvės vertę, bet ir darbo vietų. „Botanica“ – geras, jaukus, pavykęs produktas, ir žmonės, pirkdami čia būstus, tai patvirtina.

Buvo keista ir nejauku iš valstybės institucijų – paveldosaugininkų, žemesniojo rango savivaldybės valdininkų – sulaukti ne pagalbos, o pasipriešinimo. Šis reiškinys Kaune jau ima bauginti: užuot padarius, kaip pridera, parodžius pavyzdį, ką galėtų sutelktos valdžios ir verslo pajėgos, susilaukėme kone buitinių, nykių trukdžių“, – stebėjosi vienas žinomiausių Lietuvos architektų.

Kitąmet netoliese, ne mažiau patrauklioje vietoje, bus pradėtas plėtoti naujas užmojis – „Botanicos terasos“. Šis projektas jau kitų metų antroje pusėje pasiūlys įvairesnio ploto būstų.

Kvartalas – išskirtinės kokybės

Kvartale „Botanica“ – 23 mūriniai kotedžai, kokybiški, šilti ir saugūs. Jie pastatyti iš kokybiškų medžiagų, panaudota šilumos izoliacinė medžiaga, kuri namo šilumos varžą pagerina iki 30 proc. Išorės fasadų apdaila – vokiškos klinkerio plytelės. Pastatuose sumontuoti mediniai langai su itin ilgalaikio garantinio laikotarpio apvadais, terasų durys su varstomomis sistemomis, pačios terasos – iš maumedžio medienos.

Būstai parduodami ir su įrengta šildymo sistema, ir su galimybe ją įsirengti patiems. Montuojama pažangiausia šildymo dujomis įranga. Kiekviename kambaryje yra galimybė reguliuoti temperatūrą.

Populiariausias kvartale – grindų šildymas. Kvartalas aptvertas, stebimas vaizdo kameromis, apsodintas suaugusiais klevais ir kadagiais.

Užs.Nr.12aka4-419

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.