Kauno verslininkai metus palydi optimistiškai nusiteikę

Nemažai kauniečių pajuto, kad jų verslas šiemet buvo pažymėtas sėkmės ženklu. Po sunkmečio lengviau atsikvėpti leido ir padidėję pardavimai, ir ekonomikos nuosmukio metu gautos pamokos. Ateinančius metus verslininkai pasitinka optimistiškai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Laikinoji sostinė“)

2012-12-29 09:01, atnaujinta 2018-03-14 09:07

Palydėdami 2012-uosius Kauno verslininkai drąsiai pakels putojančio vyno taurę: pagaliau atėjo metai, kai nebereikia nerimauti dėl rytojaus.

Visų ieškomos sėkmės formulės dar niekas neišrado, tačiau savo sritį išmanantys kauniečiai žino: svarbu profesionalus kolektyvas, investicijos į gamybą ir mokymus bei klientų iš lūpų į lūpas perduodama žinia.

Negandos verslą aplenkė

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis tikina, kad 2012 metai verslui buvo neblogi, gal tik pažymėti nerimo šešėliu dėl euro zonos krizės ir galimų padarinių Lietuvos ekonomikai.

„Atrodo, negandos mus aplenkė. Gal dėl to, kad mūsų pagrindinės eksporto rinkos nepriklauso euro zonai, o greičiausiai mūsų verslas užsiaugino raumenis ir išmoko sumaniai dirbti“, – svarstė B.Žemaitis.

Jis pasidžiaugė, kad Kauno verslininkai pagaliau rado kalbą su miesto savivaldybe, tačiau jiems nerimą kelia centrinės valdžios požiūris bei dirbti trukdantys įstatymai. Tikėtina, kad Kauno verslui nebus skausmingas ir planuojamas minimalios algos didinimas, ši problema aktualesnė mažesniems miestams.

Sėkmę neša investicijos

Odontologijos klinika „Neodenta“ džiaugiasi, kad šiais metais pavyko pasiekti puikių rezultatų, klinika stabiliai augo ir toliau sparčiai plečia savo veiklą. Sėkmę lemia ne tik profesionaliai dirbantys specialistai, ne mažiau svarbu, kad jie turėtų galimybę tobulintis.

Būtent į mokslą „Neodenta“ investuoja labai daug. O tai svarbu ir pačiam specialistui, ir pacientui.

„1998-aisiais formuodami komandą daugiausia dėmesio sutelkėme į estetiką, kuri apėmė protezavimą, plombavimą ir ortodontinį gydymą. Tačiau nuo to laiko daug kas pasikeitė, ir šiandien estetiką mes suvokiame plačiąja prasme – dantys turi būti ne tik gražūs, bet ir sveiki, ilgalaikiai, funkcionalūs“, – pastebi „Neodentos“ vadovė Eglė Kunčiuvienė.

Todėl po klinikos stogu suburti visų sričių specialistai, kad pacientas galėtų gauti visokeriopą pagalbą: čia dirba chirurgai, periodontologai, ortodontai, protezuotojai, funkcijos, estetikos specialistai, implantologai.

„Gyvename pasaulyje, kuris sparčiai kinta. Kiekvieni nauji metai atneša naujų idėjų, tikslų, išbandymų.

Per ateinančius kelerius metus planuojame pastatyti modernią operacinę, įrengti dantų technikų laboratoriją bei mokymo salę, kursime naujus filialus. Siekiame priimti kuo daugiau pacientų, pagerinti teikiamas paslaugas, sukurti naujų darbo vietų“, – ateities planus įvardija E. Kunčiuvienė.

„Neodentos“ komandos organizuojamos „Quintessence Baltic“ konferencijos, mokymai, parodos sulaukia ypatingo dėmesio.

Pasiklausyti visame pasaulyje žinomų lektorių į šiuos renginius atvažiuoja dalyviai ne tik iš Baltijos šalių, bet ir viso pasaulio.

„Tarptautinis žinomumas taip pat atneša sėkmę, o įmonės klientų būrys vis auga“, – priduria „Neodentos“ vadovė.

Populiarėja sveiki produktai

Sausus pusryčius importuojančiai ir gaminančiai bendrovei „Kornita“ šie metai taip pat buvo sėkmingi. „Pagaliau lietuviai pastebi mūsų šalyje gaminamus produktus, pradeda juos vertinti“, – džiaugėsi bendrovės direktorius Algirdas Jankauskas.

Įmonėje gaminami sojų dribsniai „Bona Vita“ yra be genetiškai modifikuotų organizmų, o traškūs javainiai „Bona Vi“ ir „Korni“ sukurti avižinių dribsnių pagrindu.

Šie produktai natūralūs, gaminami tik iš lietuviškų žaliavų, be sintetinių sudedamųjų dalių. Nemaža šių produktų dalis eksportuojama į keturias užsienio valstybes.

Kitų metų įmonės gamybos planuose – nauji, dar Lietuvoje negaminami produktai iš šalyje išaugintų javų grūdų, taip pat ekologiški sausi pusryčiai.

Papildė šiltnamių asortimentą

Dabartinei visuomenei ypač aktuali ekologija, o besidominčiųjų sveika gyvensena ir ekologine daržininkyste vis daugėja. Savo darže užaugintos daržovės tikrai bus ekologiškos ir kur kas skanesnės nei pirktos ir chemiškai apdorotos.

Pasak įmonės „Meistro kodas“ vadovo Sigito Ragalskio, susidomėjimas polikarbonatiniais šiltnamiais vis didėja.

Šiuos šiltnamius vis dažniau įsigyja jaunos šeimos, kurios ant savo stalo nori patiekti pačių užaugintų daržovių.

Viena iš pirmaujančių šiltnamių gamybos ir prekybos įmonių „Meistro kodas“ šiemet papildė šiltnamių „Klasika“ asortimentą nauju gaminiu „Standart“.

Šis šiltnamis – modernus, kompaktiškas, patrauklaus dizaino. Šiltnamio konstrukcijai naudojamas omega profilis užtikrina jos tvirtumą, o dangai naudojamas kanalinis polikarbonatas – ilgaamžiškumą. Šiltnamio komplektą sudaro tvirtas pamatinis pagrindas, taip pat jau pritaikyti stoglangiai su atidarytuvais.

Džiugūs jubiliejiniai metai

Šiemet geresniais rezultatais gali pasigirti ir viena iš Lietuvos valgomųjų ledų be šaldytų produktų rinkos lyderių bendrovė „Premia KPC“, priklausanti tarptautiniam koncernui „Premia Foods“.

Pasak įmonės direktoriaus Alvydo Malakausko, nepaisydama įtemptos konkurencijos, bendrovė stengiasi išlikti tarp savo šakos lyderių. „Nors vasara nebuvo labai šilta, ledų pardavimas klostėsi sėkmingai. Šįmet gavome apdovanojimą – vanilinis plombyras „Klasika“ buvo išrinktas populiariausia praėjusių metų preke valgomųjų ledų kategorijoje konkurse „Populiariausia prekė“, kurį organizuoja Lietuvos prekybos įmonių asociacija“, – pasakojo įmonės vadovas.

Šių ledų buvo nupirkta daugiausia. Įmonė paskaičiavo, jog statistinis lietuvis pernai suvalgė bent vieną ledų desertą, pagamintą iš šio vanilinio plombyro – tokių desertų gautume net 4 milijonus!

„Klasikos“ prekės ženklo tradicinių skonių valgomieji ledai išlieka vieni populiariausių ir šiais metais.

Šiemet „Premia KPC“ pateikė rinkai ir naujovių – pristatė naujo prekės ženklo „Planeta“ ledus, kurių įdomūs skoniai bei išskirtinės žaismingos pakuotės labiausiai traukia vaikus ir jaunimą. Tuo tarpu tradicinio skonio riebūs ledai „Senoji legenda“ – šių metų naujovė. Ji puikiai atitinka šio prekės ženklo šūkį „Didingi ledai“, kurie skirti reikliam ir solidžiam vartotojui.

Šaldytų produktų kategoriją sėkmingai papildė nauji koldūnai su mėsos įdaru „Tautų receptai“. Šie gaminiai – puikaus skonio, gaminami be skonio ir aromato stipriklių, todėl lengvai randa kelią į vartotojų širdis. Populiarūs išliko ir „Viking“ prekės ženklo gaminiai – žuvų piršteliai, šaldytos bei atvėsintos žuvys, jūrų gėrybės.

Šiais metais bendrovė minėjo 75 metų sukaktį (1937-aisiais Kaune buvo įkurta bendrovė „Kauno pieno centras“). Įmonės vadovas pasidžiaugė, jog jubiliejiniai metai buvo sėkmingi. Jis patikino, kad „Premia KPC“ ir toliau planuoja populiarinti savo prekių ženklus bei produktus ir didinti pardavimą.

Sunkmetis išmokė taupyti

15 metų sukaktį kitąmet minėsianti saugos tarnyba „Likurgas“ prisipažįsta, kad besibaigiantys metai buvo sunkūs, bet sėkmingi.

„Ypač didelė konkurencija saugos tarnybų rinkoje neleidžia atsipalaiduoti ir verčia ieškoti optimaliausių sprendimų. Žinome savo pranašumus, todėl klientai lieka patenkinti“, – pasakojo bendrovės direktorius Kęstutis Rudžionis.

Stipriosios šios saugos tarnybos pusės – tik Kaune ir Kauno rajone vykdoma veikla, todėl nereikia blaškytis tarp miestų ir geriausiai galima įsigilinti į šio regiono gyventojų poreikius. Įmonė specializuojasi tik apsaugos srityje, neužsiima kita papildoma veikla, todėl gali tobulėti savo srityje.

Direktorius pastebi, kad klientams reikia kokybiškos apsaugos už atitinkamą kainą. „Dauguma klientų supranta, kad pigiai užtikrinti kokybiškos apsaugos neįmanoma, todėl dažniausiai atsargiai žiūri į „mažiausios kainos pasiūlymą“, – įsitikinęs K. Rudžionis.

Šiemet daugelis verslo atstovų pagaliau lengviau atsikvėpė, tačiau ekonomikos sunkmečio pamokos buvo tikrai naudingos.

„Krizė mus išmokė, kad reikia taupyti. Taupyti ne tik pinigus, bet ir laiką. Išmokome užtrukti mažiau laiko neprarasdami darbo kokybės, išmokome, kaip su tiek pat, o kartais ir mažiau darbuotojų padaryti tiek pat arba dar daugiau darbų.

Norėčiau padėkoti visiems apsaugos darbuotojams, administracijai už nuveiktus darbus, jų atsakingą požiūrį, darbštumą ir padėties suvokimą. Padėkos raštas ar kiti įmonei skirti apdovanojimai asmeniškai įmonės direktoriui visada atspindi visų darbuotojų indėlį ir aš jį skiriu visiems „Likurgo“ darbuotojams“, – apibendrino K. Rudžionis.

Bendrovė surado savo pirkėją

Daržininkyste besidomintys kauniečiai žino: jei nori patarimo apie sėklas, daržoves ar gėles, reikia kreiptis į bendrovės „Sėkluva“ pardavėjas. 1998 metais veiklą pradėjusios bendrovės parduotuvėje nuo pirmųjų dienų dirba ir jai vadovauja Ramutė Zakarauskienė, 1999 metais į įmonę atėjo ir pardavėja Sigutė Juodienė.

Abi moterys mielai teikia pirkėjams informaciją, padeda išsirinkti tinkamiausių veislių sėklas, pataria, kaip auginti daržoves ir gėles, apsaugoti jas nuo ligų ir kenkėjų. Čia parduodamos importuojamos ir fasuojamos sėklos iš Olandijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Čekijos ir Lenkijos firmų. Be to, parduotuvė siūlo pirkėjams „Baltic Seeds“ fasuotas olandiškas daržovių sėklas, trąšas, augalų apsaugos priemones, daržo ir sodo įrankius.

Šių metų pradžioje „Sėkluva“ buvo įrašyta į metų „Gazelė 2011“ sąrašus už tai, kad krizės metais dirbo pelningai ir padidino pardavimo apimtis.

Kaune esanti bendrovės parduotuvė kasmet didina pardavimo apimtis išlaikydama nuolatinius pirkėjus ir pritraukdama naujų. Tai daryti padeda nuolat atnaujinamas ir papildomas parduodamų sėklų sąrašas. „Sėkluva“ žada naujovių ir ateinančiais metais: pirkėjams bus pasiūlyta net 57 naujų veislių daržovių ir prieskoninių augalų, 17 veislių gėlių sėklų. Pomidorų sėklų sąrašas papildytas 18 veislių, paprikų – 8, agurkų – 7.

Apie savo prekę žino viską

Metų pabaigoje didžiausia Baltijos šalyse gėrimų platintoja „Mineraliniai vandenys“ (MV) atidarė šeštą specializuotą savo alkoholinių gėrimų parduotuvę.

Antra pagal dydį Lietuvoje 182 kv. metrų parduotuvė įsikūrė Kauno „Akropolyje“. Joje sausį bus įrengta ir degustacijų salė, kurią bendrovė ne tik naudos savo pristatymams, bet ir nuomos įvairiems renginiams.

„Mūsų parduotuvių išskirtinumas tas, kad siūlome gėrimų iš viso pasaulio, o asortimentą sudarome taip, kad tinkamą produktą galėtų rasti ir prabangių prekės ženklų vartotojai, ir ieškantieji geriausio kainos ir kokybės derinio. Be to, ypatingą dėmesį skiriame personalui mokyti. Norime, kad kiekvienas pardavėjas-konsultantas galėtų suteikti pirkėjui informaciją apie tai, kuo pasižymi ir iš kitų išsiskiria kiekvienas produktas“, – sako bendrovės rinkodaros direktorė Rūta Janušauskienė.

Ji prognozuoja, kad tokių parduotuvių dalis mažmeninėje alkoholio rinkoje kitais metais turėtų augti.

Kauno verslininkai buvo apdovanoti

Besibaigiantys metai buvo dosnūs apdovanojimų Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPA) bendruomenės žmonėms. Kraityje – net dvi aukso „Darbo žvaigždės“ (iki šiol ja buvo apdovanotas tik Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus), dvi sidabro ir viena bronzos „Darbo žvaigždės“, septyni „Padėkos ženklai“.

Du kauniečiai – bendrovės „Omniteksas“ generalinė direktorė Audronė Pocienė ir bendrovės „Skubios siuntos“ generalinis direktorius Vladas Lašas – pelnė išskirtinius apdovanojimus. A. Pocienė tapo Lietuvos metų verslininke, o V. Lašas pelnė aukščiausią tarptautinį verslo apdovanojimą – Verslo taikos premiją. Jis tapo pirmuoju lietuviu, kuriam suteiktas itin svarbus titulas už socialinės atsakomybės ir socialinio solidarumo principus versle.

Aukščiausiu rūmų sistemos apdovanojimu aukso (pirmojo laipsnio) „Darbo žvaigžde“ pagerbti rūmams ypač nusipelnę asmenys: 1996–2012 m. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Mečislovas Rondomanskas ir pirmasis Kauno rūmų prezidentas, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų garbės prezidentas Simas Ramutis Petrikis.

Už reikšmingą indėlį į šalies ekonomiką ir verslo bendruomenę sidabro (antrojo laipsnio) „Darbo žvaigžde“ apdovanoti bendrovės „Achema“ generalinis direktorius Jonas Sirvydis ir įmonės „Garlita“ generalinis direktorius Juozas Martikaitis.

Už nuopelnus Lietuvos ūkio gerovei bronzos „Darbo žvaigždė“ įteikta bendrovės „Lytagra“ generaliniam direktoriui Adomui Balsiui.

Rūmų „Padėkos ženklai“ šiemet įteikti ilgametei rūmų Marijampolės filialo darbuotojai Danai Liukinevičienei, bendrovės „Frondita“ direktoriui Gintarui Vanagui, bendrovės „Kauno Baltija“ generaliniam direktoriui Vidui Butkui, įmonės „Marijampolės pieno konservai“ generalinei direktorei Aldonai Kvedarienei, advokatų profesinės bendrijos „Nordia Baublys & Partners“ partneriui advokatui Evaldui Rapolui, „Romasta group“ prezidentui Romui Pavasariui, Kauno PPA rūmų generaliniam direktoriui Vytautui Šileikiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.