JAV politikai susitarė dėl „fiskalinio skardžio“ krizės (papildyta)

Baltieji rūmai ir JAV

Viceprezidentas J. Bidenas rodo, kad pavyko susitarti.<br>AP
Viceprezidentas J. Bidenas rodo, kad pavyko susitarti.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 1, 2013, 10:15 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:02 AM

Po kelis mėnesius trukusio kankinimosi dėl šios krizės, savaites trukusių debatų dėl galimo sprendimo ir kelias dienas vykusių intensyvių derybų už uždarų durų 89 JAV Senato nariai antradienį balsavo už prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, kuriuo užkertamas kelias vadinamajam fiskaliniam skardžiui. Prieš projektą balsavo aštuoni senatoriai. 

Dabar projektas keliauja į Atstovų Rūmus, kur balsavimas gali įvykti vėliau antradienį. Prezidentas Barackas Obama savo pareiškime paragino Atstovų Rūmus šį projektą „priimti nedelsiant“. 

Jei priemonei pritars abeji Kongreso rūmai, tai bus pergalė B. Obamai, nes mokesčiai padidėtų tik turtingiesiems - tiems, kurie per metus uždirba daugiau kaip 450 tūkst. dolerių. Visiems kitiems mokesčiai nepasikeistų, nors nuo sausio 1 dienos taip pat turėjo didėti. 

„Nors nei demokratai, nei respublikonai negavo visko, ko norėjo, šis susitarimas yra teisingas dalykas ... mūsų šaliai, ir (Atstovų) Rūmai turėtų ji nedelsdami priimti“, - sakoma B. Obamos pareiškime. 

Pagal susitarimą taip pat būtų dviem mėnesiams atidėtas biudžeto mažinimas 109 mlrd. dolerių, tačiau vasario pabaigoje Vašingtone lauktų kitas B. Obamos demokratų ir respublikonų mūšis. 

„Reikia atlikti daugiau darbų mūsų deficitui sumažinti ir aš noriu tai padaryti“, - sakė B. Obama. 

Viceprezidentas Joe Bidenas, kuris dėl susitarimo derėjosi su Senato respublikonų lyderiu Mitchu McConnellu, Kongrese įtikinėjo ir demokratų senatorius, kurių kai kurie norėjo, kad didesni mokesčiai būtų taikomi nuo mažesnės metinių pajamų sumos. 

Ekspertai perspėjo, kad jeigu susitarimas nebūtų buvęs pasiektas, trapi JAV ekonomika galėjo vėl nusiristi į recesiją. 

Galiausiai susitarimas buvo pasiektas likus kelioms valandoms iki vidurnakčio termino. Senato balsavimas įvyko kelios minutės po 2 val. (9 val. Lietuvos laiku). 

Dabar Atstovų Rūmų pirmininkui respublikonui Johnui Boehneriui lieka sutelkti savo sunkiai suvaldomos konservatorių koalicijos paramą šiam paktui, kuriam tikriausiai prireiks ir kai kurių demokratų balsų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.