Lenkijoje - kosmetikos padirbinėjimo fabrikas

Kvepalai ir kosmetika – vienos populiariausių dovanų. Tačiau atrodo, kad net firminėse Lenkijos kosmetikos parduotuvėse tokias dovanas pirkę žmonės negali būti užtikrinti, jog įsigijo originalų gaminį.

Lenkijos ir Europolo pareigūnai konfiskavo tūkstančius indelių ir buteliukų, kuriuose – kosmetikos gaminių klastotės.<br>Redakcijos archyvas
Lenkijos ir Europolo pareigūnai konfiskavo tūkstančius indelių ir buteliukų, kuriuose – kosmetikos gaminių klastotės.<br>Redakcijos archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas”)

Jan 4, 2013, 7:54 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:55 AM

Lenkijos policijos Ekonominių nusikaltimų padalinio darbuotojai, padedami iš Nyderlandų atvykusių Europolo pareigūnų, įvykdė sėkmingą klastotojų demaskavimo ir arešto operaciją.

Jos metu penkiuose Lenkijos regionuose sutartinai veikdami policininkai suėmė padirbinėtojų gaujos vadus ir aptiko nelegalų kosmetikos fabrikėlį bei didmeninių sandėlių.

Operaciją koordinavo Olštyno policijos komendantūra. Jos atstovė spaudai Ana Fic pareiškė, jog gauja savo produkciją platino ne tik Lenkijoje, bet ir kitose Europos Sąjungos šalyse.

Taip buvo padaryta milijoninių nuostolių garsioms kvepalų bei kosmetikos kompanijoms.

Siekė didesnio pelno

Olštyno policijos Ekonominių nusikaltimų skyriaus atstovė Mariola Plichta „Lietuvos rytui” pareiškė, jog jų sukaupta informacija neliudija, kad gauja klastotes eksportavo į Lietuvą.

Tiesa, pareigūnė negalėjo garantuoti, jog apsipirkti į pasienį atvykstantys lietuviai čionykštėse parfumerijos parduotuvėse įsigyja originalius gaminius.

Tardytojai nustatė, jog gauja falsifikatus eksportavo į prie didesnių kainų įpratusią Vakarų Europą. Taip nusikaltėliai siekė didesnio pelno.

Pavyzdžiui, padedant Europolui atskleista, kad aferistai vien Jungtinėje Karalystėje sugebėjo išplatinti mažiausiai 90 tūkstančių vieno populiaraus kremo indelių.

Keisčiausia, kad gaujai kažkaip pavyko falsifikatus įpiršti net didiesiems kosmetikos tinklams – neaiškios kokybės produkcija juose buvo parduodama kaip originalūs garsių firmų gaminiai.

Varšuvos dienraštis „Fakt” šią informaciją apibendrino sukrečiamu klausimu: „O Dieve, mokame brangiai, tačiau nežinome, kuo plauname galvą, kuo kvepinamės?!”

Maskavosi teisėta veikla

Gaujai vadovavo 44 metų verslininkas Miroslawas K., netoli Varšuvos įkūręs legalų kosmetikos gamybos cechą.

Spėjama, kad šis cechas iš tiesų buvo tik priedanga nelegaliai veiklai. Taip Miroslawas K. galėjo lengviau užmegzti oficialius ryšius su kitais kosmetikos gamintojais ir prekeiviais.

Į Miroslawo K. firmą policininkai įsiveržė tuo metu, kai čia buvo ką tik atgabenta pogrindinio fabriko produkcija – 7 tūkst. buteliukų kvepalų ir 11 tūkst. pakuočių šampūno.

Netrukus po to buvo suimtas pogrindiniam fabrikui vadovaujantis 56 metų Krzysztofas P. Šis vyriškis falsifikatų gamybą buvo ištobulinęs nuošalioje sodyboje Sorkvitų miške netoli Mrongovo.

Fabrikėlio įrenginių veiklą prižiūrėjo sutuoktiniai sodybos šeimininkai, kurie džiaugėsi susiradę gerai mokamą darbą.

Falsifikatų etiketes, buteliukus ir pakuotę gamindavo ar užsakydavo trečiasis gaujos narys, o pagamintos produkcijos platinimu Lenkijoje bei užsienyje rūpindavosi dar smulkesnės tinklo žuvys.

Vieno platintojo namuose policija aptiko 10 tonų falsifikuotų skalbimo miltelių, 15 tūkst. indelių kremo, 2 tūkst. buteliukų kvepalų ir 60 tūkst. kvepalų etikečių.

Planavo padirbinėti ir kavą

Kol kas nežinoma, ar gauja netarnavo kokiai nors mafijos grupuotei. Tačiau jau paaiškėjo, jog aferos strategą Miroslawą K. pažinojo tik Krzysztofas P.

Taip pat žinoma, kad Miroslawas K. prieš 10-metį jau buvo teisiamas už garsios kosmetikos firmos kremo padirbinėjimą.

Už šiuos nusikaltimus gaujos nariams, kurie, regis, ateityje ketino padirbinėti ir kavą, gresia penkeri metai kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.