Pigiausias butas Vilniuje - 12 tūkstančių litų

Gamtos prieglobstyje, Pavilnių parke, šalia Vilnios upės stūkso namas, kuriame būstą galima įsigyti vos už 12–14 tūkstančių litų. Tačiau daugiabutis su pigiais butais naujakurių taip ir nesulaukia. Kodėl?

Namas, kuriame yra pigiausi Vilniaus butai, akiai nėra labai patrauklus, todėl galimi pirkėjai į vidų net neužsuka.
Namas, kuriame yra pigiausi Vilniaus butai, akiai nėra labai patrauklus, todėl galimi pirkėjai į vidų net neužsuka.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

Jan 6, 2013, 4:50 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:01 AM

Nei skelbimai nekilnojamojo turto tinklalapiuose, nei varžytynės nepadeda parduoti butų S. Batoro gatvės 15A name.

Daugiabutis kaip užkeiktas, nors ekspertai skelbia, kad butai jame pigiausi Vilniuje. „Poeto svajonė”, – namui tiktų didžiojo kombinatoriaus Ostapo Benderio frazė.

Deja, nei poeto, nei verslininko koja nebuvo peržengusi nudrengto namo slenksčio. Nesilankė daugiabutyje ir paprastas mirtingasis, sumanęs nusipirkti butą. Tik senbuviai smalsiai sužiūra į kiekvieną kieme pasirodžiusį atvykėlį – o gal pirks?

Skaičiai. 20 kvadratinių metrų butas siūlomas už 14 tūkst. litų. Tik žemiau nurodyta, kad kambario plotas yra 13 kvadratinių metrų, kad butas yra bendrabučio tipo name.

Pasirodo, dar 7 kvadratiniai metrai – bendrojo naudojimo patalpos. Žemiau skaitome paaiškinimą: „Virtuvė, WC ir dušas koridoriaus gale (skirti naudotis kelioms šeimoms).”

Apskaičiavus aiškėja, kad kvadratinio metro kaina tesiekia 700 litų. Nedaug – juk šalia esančioje Naujojoje Vilnioje būsto kvadratinis metras vidutiniškai kainuoja 2,5 tūkst. litų.

Varžytynės. S.Batoro gatvės 15A name galima rasti ir dar pigesnį butą. Ir ne vieną. Vienintelė sąlyga jį nusipirkti – dalyvauti varžytynėse.

Nerimauti, kad varžytynėse buto kaina pakils, neverta. Dvejos šio namo butų varžytynės jau neįvyko.

Praėjusią savaitę varžytynėse nepavyko iškišti nė vieno verslininkui Sergejui Sobolevui priklausiusio buto. Septyni jų buvo parduodami po 12 tūkst., du – po 18 tūkst. litų. Pigesni kambariai – apie 13, brangesni – 23 kvadratinių metrų ploto.

Tad trečiosiose varžytynėse kambarių S.Batoro gatvėje kaina pasieks dar vieną rekordą.

Gamta. Išsukus iš S.Batoro gatvės ir kylant į kalną duobėtu keliu nepalieka mintis: „Tokiame šabakštyne daugiabučio neturėtų būti.” Atsiduriame ne tik išreklamuotame gamtos kampelyje, bet ir piktžolių apsuptyje.

Akivaizdu, kad pieva aplink namą vasarą ir rudenį nė karto nenupjauta.

Kažkas nukirto prie daugiabučio augusius medžius ir atvėrė visas pastato žaizdas – nubyrėjusį tinką, suskeldėjusias sienas, vėtrų nudraskytą šiferio stogą.

Medžiai nebeužstoja ir negrabiai medžio drožlių plokštėmis užkaltų langų. Kai kur skyles pavyko uždengti, kai kur jos taip ir liko. Pjovėjai medžių šakų nesivargino sutvarkyti, jas taip ir paliko sumestas prie pastato.

Taip, teka Vilnia, bet vandens čiurlenimo atidaręs langą neišgirsi. Mat upė – kitoje S.Batoro gatvės pusėje. Beje, pardavėjai užmiršo paminėti, kad namas – ne tik gamtos, bet ir geležinkelio prieglobstyje.

Vaizdas. „Sveiki atvykę!” – šviečia užrašas rusų kalba ant nešvaraus kadaise buvusio geltono audeklo. Toje vietoje turėtų būti durys, už kurių – 26 kvadratinių metrų butas. Jis yra didžiausias 1957 metais pastatytame name, taip pat parduodamas, bet kur ieškoti pardavėjo, niekas nežino.

Bet pradėti reikėtų ne nuo vaizdo, o nuo kvapo. Neabejotina, kad kartu su pigiausiu Vilniuje butu pirkėjas gaus ir kačių šlapimo dvoką. Jis smelkiasi pro kiekvieną plyšį.

O plyšių šiame name daug. Langai mediniai, menkai saugantys šilumą. Pro vienų durų plyšį matyti seni rykai, šiukšlės.

Butas, kuriame visa tai suversta, taip pat parduodamas.

Nors žvarbi diena, kai kam šiame name dar per karšta. Šildymas dar neįjungtas, bet antrajame aukšte langai atlapoti.

Koridoriuose linoleumo likę tik lopai, plytelės tose kelioms šeimoms naudotis skirtose patalpose mena 1957-uosius, kai namas buvo pastatytas. Sienos nudažytos neatskiriama tokių daugiabučių spalva – žalia.

Kaimynai. Pardavėjai skelbia, kad jie ramūs ir tvarkingi.

Namo kieme pasitinka Genovaitė, daugiabutyje gyvenanti jau kelis dešimtmečius.

Pensininkė skundžiasi, kad niekas niekuo nesirūpina, bet gyventi iš tiesų ramu, kaimynų girtuokliais nepavadinsi.

Pro aprasojusį langą, esantį pirmajame aukšte, į atvykėlius smalsiai žvelgia dviejų vaikų akys. Genovaitė skundžiasi, kaip sunku pragyventi iš 600 litų pensijos, kiek pinigų reikia vaistams.

Taip, čia nesunku sužinoti, kuo gyvena žemesnė nei vidurinė klasė. Daugiabučio senbuviai – atviri žmonės, kiekvienam sutiktajam pasakojantys bėdas ir laukiantys, kada pagaliau atsikraustys bent vienas turtingesnis naujakurys, kuris pasirūpins namu.

Netuščiažodžiaudamas Viktoras čiumpa raktą ir atrakina 14 tūkst. litų kainuojančio kambario duris. Sušvinta šiame daugiabutyje skaisčiausios spalvos. Sienos – ryškesnės nei citrinų spalvos, grindys blizga, nes ką tik nudažytos Rygos emaliu.

Viktorui buto raktą paliko šeimininkė, kad jis kiekvienam pirkėjui parodytų, kaip atrodo patalpa. Bet vyras pripažįsta, kad iki šiol niekas nesilankė. Pamato namo sienas ir suka iš kiemo.

Šildymas. Nereikia baimintis, šildymas šiame name veikia. Namo kieme įrengta dujų katilinė. Ji skirta tik šiam pastatui.

Tik nereikia tikėti pardavėjų žodžiais, kad už kišeninio kambario šildymą per mėnesį tereikės mokėti 80 litų. Viktoras pakloja 200 litų, Genovaitė – mažiau, nes jai priklauso kompensacija.

Anksčiau namas buvo šildomas krosnimis, kurios sumūrytos rūsyje. Tik Genovaitė nežino, kaip jos atrodo, nes į rūsį nenusileidžia ir išreklamuotu sandėliuku nesinaudoja. Bet Genovaitė turi daržą, augina salotas, svogūnus ir burokėlius. Ir jai nereikia važiuoti į turgų. Tiesa, žemė ne jos.

Pensininkė pripažįsta, kad jei savininkas pareikalaus, ji daržą atiduos.

Planai. Anot Viktoro, butus prieš keletą metų supirkęs S.Sobolevas ketino tapti viso namo šeimininku. Tačiau verslininkui neišdegė, o dabar įsigytą turtą – šešis kambarius antstolis parduoda iš varžytynių. Per pirmąsias varžytynes kambariai buvo parduodami už 16 tūkst. litų, bet niekas jų nepirko.

Pigiausia įsikurti Naujojoje Vilnioje

Nekilnojamojo turto tinklalapis Domoplius.lt, paskelbęs butą S.Batoro gatvėje pigiausiu Vilniuje, į trejetuką įtraukė 20 tūkst. litų kainuojantį būstą Naujininkuose ir 27 tūkst. litų vertės butą Naujamiestyje. Beje, pastarasis su šarvuotomis durimis, tačiau be atskiro tualeto ir vonios.

Anot Domoplius.lt projekto vadovo Evaldo Narbuntovičiaus, labai pigiai įsigyti butą sostinėje įmanoma.

„Pigių butų skelbimai portale užsibūna ilgai – kartais net ir po pusmetį ar metus. Dažniausiai jie parduodami bendrabučio tipo namuose, o tokios sąlygos tik kai kuriems pirkėjams yra priimtinos. Pasitaiko netgi tokių atvejų, kai labai nedaug kainuojantys butai atiduodami nemokamai. Kad tik šeimininkams nereikėtų mokėti už jų išlaikymą”, – pasakojo E.Narbuntovičius.

Domoplius.lt duomenimis, vien tik Vilniuje butų, kurių vertė iki 50 tūkst. litų, parduodama apie 200.

Domoplius.lt išskyrė ir pigiausią Vilniaus rajoną. Sostinėje mažiausiai kainuojantys butai parduodami Naujojoje Vilnioje. Ten vidutinė kvadratinio metro kaina yra mažesnė nei 2,5 tūkst. litų.

Brangiausi butai – ant Tauro kalno

Brangiausia Vilniuje ir Lietuvoje yra V.Mykolaičio-Putino gatvė. Joje vidutinė buto kaina siekia 726 tūkst. litų.

Šiame kvartale yra ir vienas brangiausių butų visoje Lietuvoje. Į 3,9 mln. litų įvertintą butą patenkama liftu, o vitrininiai langai atveria įspūdingą Vilniaus panoramą. Kiekvienas dizainerių išpuošto buto kvadratinis metras pirkėjui atsieitų net 20 tūkst. litų.

V.Mykolaičio-Putino gatvėje parduodamų butų vidutinė kvadratinio metro kaina siekia daugiau negu 13 tūkstančių litų.

Už vidutinę vieno kvadratinio metro kainą šioje gatvėje galima nusipirkti 20 kvadratinių metrų dydžio bendrabučio tipo butą S.Batoro gatvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.