Nemalonus kvapas žlugdo kiaulininkų planus išlikti

Lietuvos aukščiausiasis teismas nutarė, kad Danijos kapitalo bendrovė „Saerimner” privalo nutraukti veiklą Jusevičių kaime (Kalvarijos r.), kur stovi šios įmonės kiaulių fermos. Tačiau bendrovė tikisi gauti naują leidimą ir dirbti kaip dirbusi.

Danijos kapitalo bendrovė „Saerimner” Lietuvoje neketina plėsti savo kiaulidžių, kurių turi jau vienuolika, tinklo.<br>V. Ščiavinskas
Danijos kapitalo bendrovė „Saerimner” Lietuvoje neketina plėsti savo kiaulidžių, kurių turi jau vienuolika, tinklo.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas”)

2013-01-17 10:49, atnaujinta 2018-03-13 18:53

Aukščiausiasis teismas galutinai panaikino prieš aštuonerius metus Marijampolės aplinkosaugininkų neteisėtai išduotą integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą.

Taip pat „Saerimner” nurodyta per tris mėnesius nuo neskundžiamo sprendimo priėmimo nutraukti veiklą Jusevičių kiaulių fermoje.

Tikisi veikti toliau

„Ekonominiu požiūriu šitoks sprendimas yra nenaudingas”, – trumpai nuosprendį įvertino Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Tačiau danų valdoma įmonė tikisi gauti naują taršos leidimą. Anot jos vadovų, senojo panaikinimas tam įtakos neturės. Kiaulininkai įsitikinę, kad pasirūpinus leidimu vėl bus galima verstis dabartine veikla.

„Po ilgų diskusijų buvome įtikinti, kad jei norime veikti Jusevičiuose, šio komplekso standartai turi būti aukštesni nei kitų Lietuvoje veikiančių fermų. Netgi aukštesni, nei reikalauja šalies įstatymai.

Jei nekils kliūčių, per teismo numatytą trijų mėnesių laikotarpį mes galime gauti naują leidimą ir dirbti toliau”, – sakė „Saerimner” generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Viltis sieja su Rusija

Pasak jo, įmonė pasirengusi papildomai investuoti apie 2,5 mln. litų, kad aplinkiniams gyventojams sumažėtų iš kiaulių komplekso sklindantis bjaurus kvapas. Šią savaitę „Saerimner” paskelbė apie planus įrengti ne tik biologinius filtrus Jusevičių tvartuose, bet ir biodujų elektrines devyniose iš vienuolikos savo fermų.

Tačiau įmonė neketina plėsti verslo Lietuvoje.

„Naujų fermų nestatome, plėtra numatyta tiktai Rusijoje. Jei žmonės nenori, tai ir nereikia. Juk per prievartą mielas nebūsi”, – aiškino S. Leonavičius.

Pasiskundė šeši gyventojai

Ieškinį teismui pateikė 6 Jusevičių gyventojai, seniai besipiktinantys fermos skleidžiamais kvapais.

Kaimo bendruomenės pirmininko Alfonso Vasiliausko teigimu, nuo 1976 metų veikiantis kiaulių kompleksas kliūva tik keliems žmonėms.

„Mūsų kaime – 500 gyventojų, o ieškinį pateikė 6, net ne visi gyvenantys Jusevičiuose.

Šis kiaulių kompleksas yra didžiausias mūsų darbdavys”, – sakė A. Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?