A. Butkevičius pažadėjo papildyti Vilniaus biudžetą

Naujoji socialdemokratų Vyriausybė, tarsi aitvaras, gali atnešti laimę ir turtus Vilniaus savivaldybei. Vilniaus meras Artūras Zuokas ne vienerius metus meldė sostinei skirti didesnę gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, kuri šiuo metu siekia 42 proc., tačiau atsimušdavo kaip į sieną. Vilniaus skola pasiekė beveik milijardą litų. Trečiadienį naujasis premjeras Audrius Butkevičius pripažino, kad Vilnius gauna per mažai pinigų, ir pavedė Finansų ministerijai „į šitą klausimą įsigilinti“.

A. Zuokas sulaukė naujojo premjero pažado, kad sostinė gaus didesnę dalį GPM.<br>J. Stacevičius
A. Zuokas sulaukė naujojo premjero pažado, kad sostinė gaus didesnę dalį GPM.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2013, 5:05 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:59 AM

„Reikia pripažinti, kad asignavimai Vilniaus miesto savivaldybei buvo suplanuoti per maži“, - trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, Finansų ministerijai yra duotas pavedimas „į šitą klausimą įsigilinti“ ir kitais metais Vilnius gali tikėtis didesnės GPM dalies.

„Ankstesnioji Vyriausybė vis dėlto politikavo planuodama asignavimus savivaldybėmis“, - sakė premjeras.

A. Butkevičius kalbėjo, kad reikia vadovautis „aišku teisingumo principu“ ir atsižvelgti į gyventojų, moksleivių ir studentų skaičių, įvertinti ir tai, kad Vilnius yra sostinė ir čia suvažiuoja studentai iš kitų savivaldybių.

Šiais metais Vilniaus miestui tenkanti pajamų mokesčio dalis padidinta nuo 40 iki 42 procentų. Miestas skaičiuoja, kad jam lieka tik apie 366 mln. litų GPM, nors mieste planuojama surinkti 40 proc. visoje šalyje sumokamo gyventojų pajamų mokesčio – apie 1,52 mlrd. litų.

Vilniaus meras Artūras Zuokas sako, kad miesto finansines problemas pradėtų spręsti jam tenkančios GPM dalies padidinimas nuo 40 iki 60 proc.

Vilniaus valdžia paprašė Konstitucinio Teismo pateikti išvadą, ar Konstitucijai neprieštarauja valdžios sprendimas, kad Vilniaus miestui būtų pervedama tik 40 proc. jame surenkamo GPM.

Anot A. Zuoko, sostinė į valstybės iždą sumoka per 505 mln. litų, kai Kauno indėlis į valstybės iždą yra apie 20 mln. litų, Klaipėdos - 23,1 mln. litų.

Sostinės savivaldybė 2012 metais viršijo gyventojų pajamų mokesčio surinkimo planą 11 mln. litų, bet, formuojant naują biudžetą, bendros pajamos suplanuotos mažesnės.

Vilnius ir toliau Vyriausybės ir Seimo sprendimais paliktas miestu-donoru.

Vien tik Vilniuje planuojama surinkti 40 proc. visoje šalyje mokamo gyventojų pajamų mokesčio - apie 1,52 mlrd. litų. Pagal Seimo priimtus įstatymus, miesto biudžete iš šios sumos turėtų likti apie 0,366 mlrd. litų - likusi dalis bus perskirstyta kitoms savivaldybėms ir valstybės biudžetui. Lietuvoje planuojama surinkti 3,78 mlrd. litų GPM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.