Sustabdyta dar vienos kredito unijos veikla, jai vadovauja „darbietis“ (papildyta)

Ketvirtadienį Lietuvos banko valdyba sustabdė kredito unijos „Švyturio“ taupomoji kasa veiklą. Jai bus inicijuojamas bankrotas. Tyrimas susijęs su likviduojama Nacionaline kredito unija.

"Švyturio taupomoji kasa" ketvirtadienį nedirbo, tačiau jokio pranešimo klientams apie įstaigos veiklos sustabdymą kol kas nėra.<br>E. Petkutė
"Švyturio taupomoji kasa" ketvirtadienį nedirbo, tačiau jokio pranešimo klientams apie įstaigos veiklos sustabdymą kol kas nėra.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Aurimas Abišala

Jan 24, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:01 AM

„Lietuvos banko valdyba, įvertinusi kredito unijos finansinę būklę, daugybinius jos veikloje užfiksuotus teisės aktų pažeidimus ir keliamą grėsmę indėlininkų pinigų saugumui, nutarė kredito uniją  „Švyturio“ taupomoji kasa pripažinti nemokia ir atšaukti jos veiklos licenciją“, - teigiama Lietuvos banko pranešime.

Šiai unijai vadovauja Darbo partijos atstovas Tomas Zajančkauskas.

Tai portalui lrytas.lt patvirtino Darbo partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Seimo narys Raimundas Paliukas.

„Galiu jį apibūdinti kaip aktyvų, darbštų jauną žmogų. Daugiau negaliu pasakyti“, - sakė Seimo narys.

T. Zajančkauskas į Darbo partiją atėjo iš Krikščionių partijos. Įdomu, kad iš Krikščionių partijos į Darbo partiją atėjo taip pat vienas iš likviduojamos Nacionalinės kredito unijos vadovų Žilvinas Putramentas.

Centrinis bankas artimiausiu metu kreipsis į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo „Švyturio“ unijai ir bankroto administratoriaus skyrimo. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka su kredito unijos veikla susijusį ikiteisminį tyrimą.

Be to, Lietuvos banko valdyba ketvirtadienį nemokia pripažino Nacionalinės kredito uniją ir atšaukė jos veiklos licenciją.

R. Kuodis: „Geriausias būdas apvogti finansų instituciją yra ją turėti“

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis pareiškė, kad abi unijos ne tik susijusios, bet ir finansavo tas pačias įmones, panašus ir jų valdymo braižas. 

„Bendras (abiejų sustabdytų unijų – Red.) bruožas yra toks, kad geriausias būdas apvogti finansų instituciją yra ja turėti. Panašu, kad šiuo atveju buvo sąmoningai veikiama išduodant paskolas nebesitikint, kad jos sugrįš“,- sakė R. Kuodis. 

Paskolos būdavo išduodamos už itin menkos vertės turtą, parodant, kad jis neva yra labai vertingas.  

Tokio specialiai atliekamo švaistymo pasekmė: per 24 mln. litų trūkumas Nacionalinės kredito unijos kasoje ir gerokai kuklesnis - 1,5 mln. litų nuostolis „Švyturio“ taupomosios kasos sąskaitoje. 

 „Yra bruožai nusikalstamos grupės, dažnai figūruoja tie patys vardai, tos pačios įmonės. Įmonės vienadienės, neturinčios jokios reputacijos, matyt specialiai nupirktos ar naujai įkurtos įmonės, kurios yra priedanga nusikalstamoms veikloms“,- sakė R. Kuodis. 

Anot Lietuvos banko atstovo, indėliai bus grąžinti per dvidešimt darbo dienų. 

Nacionalinėje kredito unijoje buvo apie 3,1 tūkst., o „Švyturio“ taupomojoje kasoje – šiek tiek daugiau, nei penki šimtai indėlininkų.  

Sustabdė dėl neatsakingos ir rizikingos veiklos

Įvertinusi kredito unijos „Švyturio taupomoji kasa“ inspektavimo metu surinktus duomenis apie šios kredito įstaigos vykdomą ypač rizikingą ir neatsakingą veiklą, papildomus nuostolius dėl blogų paskolų ir atsižvelgusi į pačios kredito unijos pateiktus duomenis apie savo finansinę būklę, Lietuvos banko valdyba nusprendė visam laikui atšaukti šios kredito įstaigos veiklos licenciją.

Vykdydama nuolatinę kredito įstaigų veiklos kontrolę ir užfiksavusi itin sparčią kredito unijos „Švyturio taupomoji kasa“ plėtrą, Lietuvos banko Priežiūros tarnyba 2012 m. lapkritį pradėjo tikslinį jos inspektavimą. Jo metu inspektoriai nustatė, kad kredito unija veikia itin rizikingai ir kelia grėsmę indėlininkų ir visuomenės interesams.

Pastaruoju metu itin sparčiai augęs šios kredito unijos turtas, 2012 m. spalio 31 d. siekė 20,1 mln. Lt, indėlių portfelis – 18,2 mln. Lt. Dalis pritrauktų kredito unijos narių lėšų buvo nukreipiamos asocijuotų narių (įmonių) kreditavimui. Per tikrinamąjį laikotarpį tokių paskolų portfelis išaugo 5 mln. Lt ir sudarė 82,7 proc. visų suteiktų paskolų.

Inspektoriai nustatė, kad, kredituodama asocijuotus narius (įmones), ši kredito unija neįsitikindavo, ar skolininkas sugebės paskolą grąžinti, neturėjo informacijos, reikalingos suteiktų paskolų rizikai įvertinti, nebuvo įdiegta skolininko pateiktų duomenų patikimumo tikrinimo sistema. Dažnais atvejais sprendimai dėl paskolų suteikimo buvo ekonomiškai nepagrįsti ir neskaidrūs, o pateikiami įmonių verslo planai – nerealistiški.

Dar iki galutinio inspektavimo rezultatų įvertinimo Lietuvos banko Priežiūros tarnyba kredito unijai „Švyturio taupomoji kasa“ apribojo naujų indėlių priėmimą ir paskolų teikimą.

Atlikus detalią kredito unijos paskolų peržiūrą, nustatyta, kad jos paskolų kokybė buvo bloga, o Lietuvos bankui anksčiau pateiktose finansinėse ataskaitose nebuvo atvaizduota reali kredito unijos finansinė būklė. Tinkamai įvertinus paskolų portfelį, nuostoliai dėl blogų paskolų papildomai sudaro ne mažiau kaip 3,3 mln. Lt.

Pažymėtina, kad jau po inspektavimo Lietuvos bankui pateiktose finansinėse ir priežiūrai skirtose ataskaitose pati kredito unija pripažino inspektavimo metu nustatytą papildomą specialiųjų atidėjinių poreikį dėl blogų paskolų.

Suformavus reikiamus specialiuosius atidėjinius, Lietuvos bankui pateiktų 2012 m. gruodžio 31 d. finansinių ataskaitų duomenimis, kredito unijos ,,Švyturio taupomoji kasa“ turtas sudarė 16,76 mln. Lt, įsipareigojimai – 18,31 mln. Lt, kapitalas – minus 1,55 mln. Lt, t. y. turto grynoji vertė 1,55 mln. Lt yra mažesnė už įsipareigojimus.

Kredito unija „Švyturio taupomoji kasa“ nevykdo visų su kapitalu susijusių riziką ribojančių normatyvų. Kad juos vykdytų, unija privalo pajinį kapitalą padidinti mažiausiai 3 mln. Lt, tačiau šios kredito unijos vadovybė Lietuvos bankui nepateikė realių planų, kaip gali būti atkurta stabili jos veikla.

Lietuvos banko valdyba, įvertinusi kredito unijos finansinę būklę, daugybinius jos veikloje užfiksuotus teisės aktų pažeidimus ir keliamą grėsmę indėlininkų pinigų saugumui, nutarė kredito uniją „Švyturio taupomoji kasa“ pripažinti nemokia ir atšaukti jos veiklos licenciją.

Artimiausiu metu bus kreipiamasi į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo šiai kredito įstaigai ir bankroto administratoriaus skyrimo. Atsižvelgdama į tai, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos atlieka su kredito unijos veikla susijusį ikiteisminį tyrimą ir įvertinusi pavojų, kad iki administratoriaus paskyrimo kredito unijos „Švyturio taupomoji kasa“ lėšos gali būti prarastos, Lietuvos banko valdyba laikinai apribojo kredito unijos galimybę disponuoti pinigais ir vertybiniais popieriais, esančiais jos sąskaitose bankuose.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą poveikio priemonės dėl nemokumo pritaikymas yra draudžiamasis įvykis, todėl šios kredito unijos indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos.

Teigia, kad unijų pasitraukimas nesukels esminių pokyčių rinkoje

Lietuvos banko sprendimas atšaukti dviejų iš 14 pavieniui veikiančių kredito unijų veiklos licencijas nesukels esminių pokyčių rinkoje. Toks sprendimas nebuvo netikėtas, teigia 63 kredito unijas vienijanti Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU). Nors griežčiausių Lietuvos banko sankcijų sulaukusios dvi unijos nepriklauso LCKU sistemai, savo ruožtu LCKU ir toliau stiprina vidinę unijų sistemos kontrolę.

„Jau gruodžio mėn. Lietuvos bankui apribojus Nacionalinės kredito unijos ir „Švyturio taupomosios kasos“ veiklą, rinkoje pasigirdo prognozių dėl galimo šių unijų pasitraukimo iš rinkos. Apie tai buvo diskutuojama ir viešojoje erdvėje.

Nepaisant to, rinka tąkart reagavo ramiai – gruodį, Lietuvos bankui apribojus Nacionalinės kredito unijos veiklą, per savaitę bendras LCKU sistemos indėlių portfelis sumažėjo mažiau nei 0,8 proc., o iki praėjusių metų pabaigos jis vėl sugrįžo į ankstesnį lygį. Atsižvelgiant į tai, manome, kad ir šiandieninis Lietuvos banko sprendimas atšaukti dviejų unijų licencijas neturės įtakos rinkos stabilumui“, – komentavo LCKU valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius.

Atsižvelgdama į šalies gyventojų pasitikėjimą ir aktyvų naudojimąsi unijų paslaugomis, LCKU savo ruožtu toliau nuosekliai stiprina vidinę unijų sistemos kontrolę. Šių metų kovo mėn. kredito unijos svarstys ir tvirtins papildomą rizikos valdymo instrumentą – visų unijų mokamų įmokų į stabilizacijos fondą dydžio priklausymą nuo konkrečios unijos rizikos lygio. Tai reiškia, kad unija, vykdanti rizikingesnę veiklą, mokėtų didesnes įmokas į bendrą LCKU sistemos stabilizacijos fondą.

„Manome, kad praėjusiais metais ir šių metų pradžioje Lietuvos banko bei LCKU sprendimais priimti papildomi saugikliai ne tik pagerins kredito unijų likvidumo bei rizikos valdymo rodiklius, bet ir padidins vartotojų pasitikėjimą kredito unijų rinka, kas taip pat leis pasiūlyti daugiau naujų kredito unijų paslaugų“, – teigė Asociacijos Lietuvos kredito unijos valdybos pirmininkas Ramūnas Stonkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024