Prekybos tinklas „Rimi“ žinojo apie žiurknuodžių grėsmę (papildyta)

Lenkiją ir jos kaimynes ant kojų sukėlęs skandalas dėl saldėsiuose galbūt buvusių žiurknuodžių dar nesibaigė. Pasirodo, mūsų prekybininkai apie galimą taršą žinojo anksčiau, tačiau tylėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas")

Jan 29, 2013, 7:07 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:53 AM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriams pastarosiomis dienomis buvo karšta.Ieškodami, ar lentynose neužsiliko lenkiškų „Magnolia” įmonės pagamintų nesaugių, graužikų nuodais užterštų saldumynų, jie išžvalgė ne tik prekybos tinklą „Rimi”, bet ir turgavietes bei kitas prekybos vietas.

„Mūsų inspektoriai neaptiko saldumynų, kuriuos nuo 2012-ųjų lapkričio 22-osios gamino „Magnolia”, – sakė VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

„Rimi” nuslėpė informaciją

Elektrėnų VMVT laikinai iš prekybos išėmė visus „Magnolia” produktus, kuriuos buvo įsivežęs „Rimi” prekybos tinklas: buvo likę apie 654 kilogramus „Poesia” vaflių su pieniniu kremu. Taip pat uždrausta platinti ir kitus minėto gamintojo saldumynus, kurie taip pat galbūt yra nesaugūs: „Poesia” vaflius su lazdynų riešutų kremu (616 kg) ir su kakavos kremu (655 kg).

Inspektoriai nustatė, kad „Rimi Lietuva” sausio 16 dieną jau buvo gavusi informaciją iš Latvijos tiekėjo, kad būtina pašalinti iš lentynų „Poesia” vaflius su pieniniu kremu.

„Tačiau bendrovė nepranešė apie nesaugų maisto produktą ir laiku nepateikė informacijos vartotojams, įsigijusiems nesaugių produktų”, – sakė A. Išarienė.

Laukia tyrimo išvadų

Nors Lenkijos sanitarijos inspekcija dar praėjusią savaitę nurodė išimti iš apyvartos kai kuriuos bendrovės „Magnolia” gaminius, vakar pirkėjai aptiko jų vienoje Tarnuvo miesto parduotuvėje.

Inspektorių nurodymu taip pat turėjo būti pašalinti ir kai kurie įmonių „Jawor” bei „Jago” produktai.Tokių veiksmų imtasi kilus įtarimams, kad jiems gaminti galėjo būti naudojami pieno milteliai su žiurkių nuodais.

Juos konditerijos gamyklos pirko iš to paties tiekėjo – Vloclaveko įmonės „Janex”, perparduodančios pieno ūkio „Rokitnianka” produkciją.

Daugiausia nerimo šie pranešimai sukėlė Čekijoje ir Lietuvoje. O lenkai mėgina malšinti kilusį triukšmą.

Pasak šios šalies sanitarijos inspekcijos atstovo Jano Bondaro, kol kas nepatvirtinta, kad pieno milteliai iš viso buvo užteršti žiurknuodžiais.

Savo ruožtu J.Bondaras gyrė „Magnolia” vadovus, kurie nieko neslėpė, nors žinojo, kad skandalas jiems pridarys didžiulių nuostolių.

Skandalą vadina išpūstu

J. Bondaras įsitikinęs, jog tarptautinis skandalas dėl „Magnolia” gaminių yra nepelnytai išpūstas, tai viso labos mėginimas apjuodinti lenkiškus produktus.Tačiau blogiausia, kad tokie atvejai kaimyninėje šalyje nuolat kartojasi. 

Pernai atskleista, kad daugybė maisto fabrikų naudojo techninę druską, o sanitarijos inspekcija į tai iš pradžių žiūrėjo pro pirštus.

Žmones tuomet labiausiai papiktino inspekcijos vadovybės sprendimas neviešinti užterštą druską naudojusių įmonių pavadinimų.

Tuomet buvo spėliojama, kad nurodymas slėpti informaciją galėjo būti gautas iš Žemės ūkio ministerijos.

Maža to, spėjama, kad būtent lenkai Airijos mėsainių gamintojams tiekė ne kiaulieną ar jautieną, bet arklieną. Tiesa, tai dar nėra patvirtinta.

Lenkų gaminius stebės atidžiau

Jonas Milius, VMVT direktorius:

„Europos Sąjungos šalys yra pasirašiusios laisvo prekių judėjimo sutartį. Negalime imti ir apriboti prekybos su kuria nors ES šalimi.

Tačiau gerai žinau, kad Lenkijoje netrūksta problemų, susijusių su maisto kokybe ir sauga. Juk maisto kontrolė joje sutelkta ne vienose rankose, kaip pas mus ar kitose ES šalyse.Joje yra nuo seno užsilikusios dvi kontrolės sistemos. Tačiau jos abi neveiksmingos.

Keturi pastarieji skandalai – techninė druska mėsos gaminiuose, supuvusių kiaušinių milteliai kepiniuose, mikotoksinai (nuodai, kurie atsiranda iš pelėsinių grybelių) riešutuose ir galimi žiurknuodžiai saldumynuose – rodo, kad savo maisto rinką kaimynai prižiūri prastai.

Maža to, net neinformuoja apie tai, kas nutinka. Pavyzdžiui, žinios apie riešutuose aptiktus mikotoksinus iš Lenkijos sulaukėme praėjus net aštuoniems mėnesiams po skandalo. Kur jie per tą laiką dingo? Kas juos suvalgė? Taip ir liko neaišku.

Pyks ar nepyks mūsų kolegos Lenkijoje, įvertinę padidėjusią riziką, tam tikras lenkiškas prekes stebėsime atidžiau.

Tačiau užterštų gaminių atkeliauja ir iš kitur. Iš Azijos šalių nesibodima atgabenti saldainių su draudžiamais naudoti maisto priedais. Ar verslininkams mūsų šalis lyg konteineris maisto atliekoms?

Neseniai sužinojome, kad vienas verslininkas bandė į Lietuvą įvežti du vilkikus šaldytų braškių, užkrėstų noro virusu. Jį braškėse aptiko mūsų tarnybos laboratorija. Pernai rudenį šis virusas Vokietijoje susargdino 10 tūkst. vaikų.”

xxx

„Rimi Lietuva“ atstovė, Raminta Stanaitytė-Česnulienė:

"Sausio 17 dieną gavome iš gamintojo Magnolija pranešimą sustabdyti prekybą viena rūšimi vaflių su pieniniu kremu Poesija dėl to, jog sudėtyje yra neatitikimai, rasta priemaišų. Kokių – detalizuota nebuvo. Iš karto blokavome šią prekę ir nuo tos dienos vafliai iš galimai įtartinos siuntos mūsų prekybos centruose buvo neparduodami. Sausio 23 d. iš žiniasklaidos išgirdę apie galimas pavojingas priemaišas, dar kartą papildomai patikrinome ir užtikriname, kad mūsų centruose jų įsigyti neįmanoma. Taip pat iš prekybos išėmėme ir dar dvi to paties gamintojo vaflių rūšis, nors jos ir nebuvo iš galimai pavojingos siuntos. 

Siekdami išvengti bent menkiausios rizikos, žinią apie galimai pavojingą prekę bei raginimą ją grąžinti išplatinome  žiniasklaidoje, visose parduotuvėse, internetiniame puslapyje iš karto, kai tik sužinojome. Norime pabrėžti, jog į šį įvykį žiūrime ypač atsakingai ir tariamės su Veterinarijos tarnyba, ką galėtume nuveikti kartu, spręsdami tokias problemas ateityje."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?