Dėl kaimynų karo - butas be vandentiekio vamzdžio

Polocko gatvėje gyvenančiai jaunai Juralovičių šeimai prieš kelias dienas buvo sužibusi viltis, kad šaltas vanduo į jų butą antrajame aukšte bus tiekiamas civilizuotai, kaip ir kituose namuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė”)

Feb 2, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:17 PM

Tačiau jų viltis pirmajame aukšte gyvenantis kaimynas Sergejus Padalkinas iš karto sudaužė. Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį, kurioje jis skubiai įpareigojamas netrukdyti įmonės „Senamiesčio ūkis” darbuotojams atlikti vamzdynų remonto, vilnietis iš karto apskundė.

Teismas S. Padalkiną jau nekart buvo įpareigojęs netrukdyti atlikti vandentiekio vamzdyno remonto, bet jis sprendimus arba apskųsdavo, arba darbininkų paprasčiausiai neįsileisdavo.

O vamzdžius į Juralovičių butą reikia tiesti per S. Padalkino būstą. Kito kelio nėra.

Priteisė tūkstantį litų

Susituokę 32 metų Marijana ir Jaroslavas Juralovičiai nusprendė, kad būstui verkiant reikia remonto.

Apačioje gyvenančio S. Padalkino jie iš anksto atsiprašė dėl būsimų nepatogumų, triukšmo.

Pradėjus remontą sutuoktinius ėmė lankyti ne tik policininkai, bet ir statybų inspektoriai. Netrukus Juralovičiai sulaukė šaukimo į teismą. Kaimynas S. Padalkinas skundėsi, kad remontuojant sutrūkinėjo jo buto siena.

Juralovičiai pripažino, kad kaimynui pridarė nuostolių, kuriuos buvo pasirengę atlyginti. Bet ne už sienos įtrūkius, kurie galėjo atsirasti ir kitoje gatvės pusėje griaunant buvusios siuvimo įmonės pastatą.

Kartą Juralovičių bute iškrito skalbyklės vamzdis ir apačioje gyvenančio kaimyno būstą apliejo vanduo. Jaroslavas atsiprašė S. Padalkino, pažadėjo atlyginti nuostolius ir buvo pasirengęs sumokėti tūkstantį litų. Tačiau Jaroslavui pasirodė, kad kaimynas reikalauja per daug.

„Ieškinyje teismui kaimynas minėjo ne tik tą nelemtą užliejimą, bet ir visus namo trūkumus. Jis prašė priteisti įspūdingą sumą – daugiau kaip 22 tūkst litų”, – prisiminė J. Juralovičius.

Teismas S. Padalkinui priteisė tik sumą, kurią Jaroslavas ir buvo pasiryžęs sumokėti, – tūkstantį litų.

Nuo tada tarp kaimynų prasidėjo karas.

Savivaldybėje gavo baudą

Jau remontuojant kaimynų butą S. Padalkinas gąsdino, kad nupjaus vamzdį, kuriuo vanduo tiekiamas į Juralovičių butą. 2011 metų rugsėjo 10-ąją jis taip ir padarė. Negana to, kitą dieną S. Padalkinas nupjovė ir kanalizacijos vamzdį.

Kad nupjautų vamzdžius į Juralovičių butą, S. Padalkinui savo namuose teko net sieną išardyti.

Likę be vandens Juralovičiai iškvietė policiją, tačiau S. Padalkinas pareigūnų neįsileido. Šeimoje yra mažametė duktė Glorija, todėl sutuoktiniai ėmė šauktis „Senamiesčio ūkio” pagalbos.

Santechnikai nieko gudriau nesugalvojo, kaip tik vandentiekio vamzdį iš rūsio nutiesti per lauką, taip aplenkiant S. Padalkino butą. Manė, kad laikinai, kol kaimynai susitars. Kanalizacijos vamzdį šiaip taip pavyko suremontuoti. Jis liko S. Padalkino bute.

Langą, per kurį iš vonios į lauką buvo iškištas vandentiekio vamzdis, teko palikti pravirą. Kad nepūstų vėjai, skyles Juralovičiai kamšė skudurais, bet ir vonioje, ir virtuvėje vis tiek buvo vėsu.

Vilniaus savivaldybės tarybos administracinė komisija S. Padalkinui už nupjautus vamzdžius skyrė 200 litų baudą, nors jis mėgino aiškinti, kad kaimynai buvo neteisėtai prisijungę prie vandentiekio.

Dėl to teko kreiptis ir į įmonę „Vilniaus vandenys”. Vandens tiekėjai nurodė, kad viskas yra gerai: Juralovičiai atsiskaitydavo už vandenį pagal skaitiklį.

Pasipiktino kiti kaimynai

Nupjovęs vamzdžius S. Padalkinas „Senamiesčio ūkiui” įteikė skundą, kuriame rašė, kad jo butas nuolat užpilamas.

Netrukus Juralovičiai sulaukė dar vienos bėdos – 2012 metų vasarį paspaudus šalčiams vamzdis lauke užšalo.

Santechnikams vėl teko sukti galvą. Kad vamzdis daugiau neužšaltų, prie jo prijungė elektrinį šildytuvą.

Polocko gatvės daugiabutyje jau anksčiau buvo įrengtas skaitiklis, kuris skaičiavo, kiek bendroms reikmėms suvartojama elektros energijos.

Prie šio apskaitos prietaiso „Senamiesčio ūkio” darbuotojai prijungė ir elektrinį šildytuvą.

J. Juralovičiaus nuomone, specialistai pasielgė teisingai, nes jam buvo būtina žinoti, kiek elektros sunaudoja vamzdžiui užšalti neleidžiantis šildytuvas. Mat išlaidas jis ketino prisiteisti iš S. Padalkino.

Skaitiklis bendroms namo reikmėms kiekvieną mėnesį rodydavo beveik tokį pat suvartotos elektros kiekį, o Juralovičių bute – skirtingą. Jei šildytuvas būtų buvęs prijungtas prie sutuoktinių buto apskaitos prietaiso, ieškinio S. Padalkinui būtų buvę neįmanoma pateikti.

Bet čia Juralovičiai užsitraukė kitų kaimynų nemalonę, kurie juos pradėjo kaltinti elektros vagyste.

Apskaitininkai daug nesivargino ir tą elektros kiekį, kurį suvartojo vamzdžio šildytuvas, sąskaitose išdalijo visiems daugiabučio gyventojams.

Netrukus skaitiklį, skirtą bendroms namo reikmėms, kažkas nuplėšė nuo sienos.

J. Juralovičiui neliko nieko kito, kaip šildytuvą prisijungti prie savo apskaitos prietaiso. Pradėjus kariauti ir kitiems kaimynams, daugiabutyje dabar tamsu nors į akį durk.

Sienos išardyti neleis

Tuo metu J. Juralovičius kreipėsi į teismą prašydamas įpareigoti S. Padalkiną įleisti „Senamiesčio ūkio” darbuotojus suremontuoti vamzdžio, kad vandens tiekimas būtų toks pat, koks buvo prieš įsiplieskiant nesantaikai.

Kol vyko teismo posėdžiai, S. Padalkinas užmūrijo sieną, kurioje turėjo būti vamzdis.

Be to, jis nurodė, kad nagrinėjant bylą kaip trečiasis asmuo turi būti kviečiama ir jo žmona Jelena, kuri yra buto bendraturtė.

Padalkinai jau dviese ėmė tvirtinti, kad jų bute dažnai įvyksta vandentiekio avarijos, kad Juralovičių vamzdis buvo nelegalus. Pagaliau S.Padalkinas išrėžė, kad sieną jau užmūrijo ir jos neleis ardyti. O jeigu ir leistų ardyti, Juralovičiai už tai turėtų sumokėti.

„Bandysime kaip nors pakliūti pas kaimyną”, – skėstelėjo rankomis J.Juralovičius, kuriam niekuo nepadėjo net antstoliai. Nepalankų sprendimą Padalkinai apskundė ir paliaubų Polocko gatvėje niekas neketina skelbti.

Kaimynai iš Polocko gatvės kalbasi tiktai teisme, kur daugiau nei metus bylinėjasi dėl vandentiekio ir kanalizacijos. Tokio karo rezultatai: vamzdį teko perkelti į lauką, o kad jis neužšaltų, šildyti elektra.

Siūlo investuoti į ramią ir saugią ateitį

Daugiabučius namus prižiūrintys bendrovės „Mano būstas” specialistai skambina pavojaus varpais – senuose namuose šalto vandens vamzdynų būklė yra itin prasta ir kasmet vis blogėja. Dėl susidėvėjusių vamzdžių gyventojai nuolat patiria nepatogumų ir finansinių nuostolių, o įmonės avarinė tarnyba per mėnesį fiksuoja beveik po tūkstantį pranešimų.

Pernai avarinė tarnyba registravo beveik 11 tūkst. vilniečių pranešimų, susijusių su vandentiekio vamzdynų gedimu. 2011 metais tokių pranešimų užregistruota trečdaliu mažiau – maždaug 8 tūkst.

2012-aisiais Naujamiestyje įvyko 2820 vandentiekio vamzdynų avarijų, užpernai – 2116, Žirmūnuose – atitinkamai 1987 ir 1702, Antakalnyje – 1376 ir 1039, Karoliniškėse – 1211 ir 863, Lazdynuose – 712 ir 614, Vilkpėdėje – 465 ir 346, Viršuliškėse – 373 ir 230.

Bendrovės „Naujamiesčio būstas” direktorė Aurelija Dapkūnienė patvirtino, kad sostinės centre esančiuose daugiabučiuose vandentiekio vamzdynų avarijos – dažnas reiškinys. Anot jos, neretai avarijos likvidavimo darbus apsunkina patys gyventojai.

„Dažnai tenka remontuoti bendro naudojimo vamzdynus, esančius butuose. Tačiau gyventojai atsisako įsileisti meistrus arba apskritai nepavyksta rasti šeimininkų. Žmonės savo buto duris atveria tik tada, kai kaimynai jau būna užlieti. Todėl norėtųsi, kad gyventojai atsižvelgtų į mūsų pastangas užbėgti nelaimei už akių ir pritartų siūlymui keisti susidėvėjusius vamzdžius, nes tai investicija į ramią ir saugią ateitį”, – pabrėžė A. Dapkūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.