Kazachai veržiasi į Lietuvą, bet mes tam nepasirengę?

Skatino sutelkti pastangas

„Kazachstanas - pasiturinti rinka, o tie, kas turi pinigų, įnoringi klientai. Be to, retą traukia skrydis su vienu dviem persėdimais“, - kalbėjo Druskininkų turizmo informacijos centro direktorius R. Palionis.<br>V. Balkūnas
„Kazachstanas - pasiturinti rinka, o tie, kas turi pinigų, įnoringi klientai. Be to, retą traukia skrydis su vienu dviem persėdimais“, - kalbėjo Druskininkų turizmo informacijos centro direktorius R. Palionis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 4, 2013, 11:52 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:40 PM

„Lietuva taip ilgai ėjo į Kazachstano rinką. Jūsų šalis turi tai, kas traukia kazachus. Tai sveikatinimosi turizmas - Druskininkai, Birštonas, Palanga. Taip pat galite pasiūlyti neblogų ekskursijų. Jūsų medicinos turizmo paslaugos - aukšto lygio.

Su visu šituo turtu Lietuva pas mus atėjo vos prieš porą metų“, - apie mūsų šalį, lyg pati čia gyventų, per tarptautinę verslo kontaktų mugę „Buy Lithuania“ kalbėjo Kazachstano turizmo asociacijos prezidentė Rašida Šaikenova.

Praėjusios savaitės pabaigoje Vilniuje ši mugė surengta dešimtą kartą. Šiemet ji vyko kartu su turizmo paroda „Adventur“. „Buy Lithuania“ dalyvavo 50 išvykstamojo turizmo atstovų iš 20 šalių.

Skatino sutelkti pastangas

Kazachė R. Šaikenova tikino, kad pastaraisiais metais jaučia Lietuvos norą pritraukti į savo šalį kazachus, ypač daug pastangų deda Lietuvos atstovybės Kazachstano sostinėje Astanoje ir Almatoje, taip pat Lietuvos kurortai.

Didžiausią susidomėjimą parodė Druskininkai ir šio kurorto sanatorijos, taip pat azerbaidžaniečiai ne kartą sulaukė Lietuvos turizmo asociacijų, medicinos klinikų ir kelionių agentūrų atstovų.

„Kodėl šios upės srovė vis dar tokia silpna? Reikia, kad valstybė glaudžiau susitelktų su privačiu sektoriumi ir drauge kovotų dėl turistų“, - įsitikinusi R. Šaikenova.

Lėtai, bet įsibėgėjantį traukinį pristabdė Ukrainos oro bendrovės „Aerosvit“ paskelbtas bankrotas ir atšaukti skrydžiai į Vilnių iš Kijevo, mat tai buvo patogi jungtis su Lietuva kazachams.

„Kazachams visur toli skristi - prireikia penkių šešių valandų. Anksčiau skrisdavome per Kijevą, dabar, „Aerosvit“ nutraukus skrydžius, Lietuva mums pasiekiama per Maskvą“, - kad atstumas negąsdina, tikino R. Šaikenova.

Finansinių problemų prispaustos ukrainiečių oro bendrovės bankrotas atsirūgo ne vienai Kazachstano turizmo įmonei, taip pat savarankiškai skrydžių bilietus įsigijusiems kazachams.

Dvejoja, kad upė srovens

„Praėjusio dešimtmečio pradžioje daug kazachų važiuodavo į Lietuvą pirkti automobilių. Dabar į jūsų šalį mūsiškiai dažniausiai skrenda verslo reikalais. Taip pat į Lietuvą kazachai vyksta gydytis, tačiau tokių kol kas mažai.

Neseniai tyrėme kazachų turizmo įpročius ir paaiškėjo, kad daug jų nuo paplūdimio turizmo pereina prie sveikatinimosi. Tad Lietuva turi gerų galimybių prisistatyti Kazachstano rinkai“, - svarstė R. Šaikenova.

Tradiciškai kazachai skrenda atostogų į Turkiją, Egiptą, Tailandą, Malaiziją, Kiniją.

„Naujų krypčių šiame žemėlapyje neatsiranda, tačiau mes jų ieškome. Kodėl ja negalėtų būti pamiršta, tačiau visų gerai žinoma Lietuva?“ - svarstė R. Šaikenova.

Tuo tarpu Lietuvos turizmo atstovai tikri, kad mūsų šaliai pravarčiau dirbti su jau užkariautomis rinkomis - Rusija, Baltarusija, Lenkija, Vokietija ar Izraeliu.

Kazachstanas - pasiturinti rinka, o tie, kas turi pinigų, įnoringi klientai. Tad jiems reikia siūlyti ypatingą paslaugų paketą. Be to, retą traukia skrydis su vienu dviem persėdimais“, - tokiomis galimybėmis abejojo Druskininkų turizmo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis.

Lietuvos trauka dar nestipri

Kelintus metus į „Buy Lithuania“ atvyksta ir Azerbaidžano atstovai.

Prancūzija, Ispanija, Čekija su Karlovy Varų kurortu, Slovėnija - šias populiarias tarp azerbaidžaniečių poilsiauti šalis vardijo Azerbaidžano turizmo ir konferencijų centro „Millennium“ viena iš vadovių Gunel Mamadchanova. Sąrašas dar ilgesnis, tačiau jame Lietuvos vardo nėra.

Azerbaidžanietė turizmo specialistė viliasi, kad taip bus neilgai: „Lietuva mums dar vis nauja kryptis. Kaip ir mūsų šalis - lietuviams. Tačiau po „Eurovizijos“ konkurso, kuris vyko sostinėje Baku, turistų srautas auga, tikimės, kad ir iš Lietuvos“.

Prieš metus „Buy Lithuania“ dalyvavę Ažerbadžano atstovai abejojo, ar lietuviai taip šiltai sutiktų turistus iš jų šalies, kaip kad sutinka, tarkim, turkai. Tam pritarė ir G.Mamadchanova.

Nuo britų - iki kazachų

Tarptautinė „Buy Lithuania 2013“ kontaktų mugėje šiemet dalyvavo išvykstamojo turizmo organizatoriai iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Belgijos, Nyder landų, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Izraelio, Kazachstano ir Azerbaidžano.

Čia prisistatė Lietuvos atvykstamojo turizmo organizatoriai, SPA ir sveikatingumo paslaugų tiekėjai, apgyvendinimo paslaugų tiekėjai, konferencijų ir renginių organizatoriai, Lietuvos turizmo informacijos centrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.