Išmaniuosiuose namuose pasirūpinama net nekviestais svečiais

Šiandien skamba juokingai, bet juk kadaise skalbimo mašina buvo tikras technikos stebuklas, o išmanieji telefonai dar prieš metus daugeliui atrodė painus reikalas. O ką pasakysite apie išmaniuosius namus? Tokiuose net augintiniu bus pasirūpinta, kol šeimininkų nėra namuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Barzdžiūnaitė

Feb 5, 2013, 5:28 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:01 PM

Smart House“ („protingas“ namas) – tai automatinė sistema, kuri sujungia ir suderina visas name veikiančias sistemas – šildymo, vėdinimo, apšvietimo ir saugumo. Tokių namų gyventojai ne tik jaučiasi juose patogiai, bet, pasirodo, ir gerokai sutaupo.

Šviečia pagal nuotaiką

Štai, pavyzdžiui, namų apšvietimas. Jį šeimininkas gali susikurti pagal savo nuotaiką. Jei susirinko draugai į vyno vakarėlį, tiks vienoks, jei namuose šurmuliuoja šventė – kitoks. O galima tiesiog įsijungti ekonominį apšvietimą, kai kaitriosios lempos prislopinamos, o labiau šviečia sumontuotos kambario kampuose. Specialistai suskaičiavo, kad tokiu būdu galima sutaupyti iki 60 proc. išlaidų apšvietimui.

„Norėdami sumontuoti patogią šviestuvų valdymo sistemą, pirmiausia įvertiname visą būsto planą, atskiras jo erdves. Dažnai prireikia tą patį šviestuvą įjungti ar išjungti iš kelių vietų – žmonėms neužtenka jungiklių, naudojamų tradiciniame būste“, – sako bendrovės „Penki kontinentai“ Intelektinių pastatų projektų skyriaus vadovas Kornelijus Šišla ir primena, kad išmaniąsias namų sistemas įmonė diegia jau šešerius metus.

„Protingi“ jungikliai leidžia laisvai pasirinkti, kuris jungiklis kuriuos šviestuvus valdo, o išvykstant prie durų esančiu jungikliu galima išjungti ne tik visas būsto šviesas, bet ir nuleisti žaliuzes, sumažinti patalpų temperatūrą, išjungti nenaudojamus buitinius prietaisus, garso ir vaizdo aparatūrą, atjungiamas vanduo ten, kur jo nereikia ir įjungiama saugos sistema. 

Sutaupomos šildymo išlaidos

Kaip išmaniajame name veikia šildymo sistema? Tokiame būste nėra vietų, kur būtų per šalta ar per karšta. To pasiekti paprasta – nustatomi keli šildymo režimai. Šildymo sistemos darbas kontroliuojamas termostatais, o prireikus temperatūrą galima reguliuoti mobiliuoju telefonu.

Tarkime, grįžtate po kelionės ir norite įžengti į šiltus namus (juk nepleškino juose šiluma, kol buvote išvykę) – tuomet šildymo sistemą galite valdyti internetu ir taip prišildyti namus iki grįžimo.

Kuo didesnis namas, tuo didesnės šildymo sąskaitos? Nebūtinai. Šildymo sistemą galima taip sureguliuoti, kad patalpose, kuriose nėra žmonių, laikytųsi kiek žemesnė temperatūra (o sumažinus temperatūrą 1 laipsniu, jau galima sutaupyti 6 proc. šildymo išlaidų). Naktimis temperatūrą protinga sumažinti 2 laipsniais, išvykus trumpam – 4 laipsniais, o iškeliavus atostogų – dar daugiau, iki 10 laipsnių.

Apie namo išlaidas galima sužinoti žvilgtelėjus į dujų, elektros ir šilumos skaitiklių rodmenis bei suvartojimo grafikus interneto puslapyje, jei jie prijungti prie „Smart House“ sistemos. O rodmenys šeimininkus dažniausiai nudžiugina, mat sutaupoma iki 50 procentų šildymo išlaidų.

Apie išmaniąsias technologijas būstuose bus diskutuojama vasario 7 dieną LNTPA rengiamoje nekilnojamojo turto konferencijoje: "NT rinka: mokesčių naujienos ir perspektyvos, energetika, finansavimo galimybės".

Patogu ir pikantiška

„Valdymo sistema gali reguliuoti ne tik bazinius dalykus – apšvietimą, šildymą. Įdiegti papildomas funkcijas nesudėtinga, ir tada jau galite turėti reguliuojamas ritinines užuolaidas, elektros lizdus, saugos funkcijas, lauke įrengtas vaizdo stebėjimo kameras“, – vardija K. Šišla.

Taigi, norint jaustis saugiai, nebūtina statyti aukštų tvorų – jas šiandien keičia elektroninės saugumo sistemos. Prie „Smart House“ sistemos galima prijungti ir užuolaidas ar vartus. Argi nenorėtumėte, kad ryte saulei atsisukus į langus užuolaidos pačios užsitrauktų, o grįžus iš darbo prie vartų netektų laukti, kol jie lėtai atsidarys – juk jie gali atsiverti likus kelioms minutėms iki jums privažiuojant, jei to pageidausite ir tai padarysite savo mobiliuoju telefonu.

Tačiau bene patogiausias dalykas – išeinat iš namų, tereikia paspausti jau minėtą vienintelį mygtuką ir užgęsta visos šviesos, sumažinama temperatūra, išjungiami nebenaudojami buitiniai prietaisai, garso ir vaizdo aparatūra, atjungiamas vanduo ten, kur jo nereikia, nuleidžiamos apsauginės žaliuzės ir įjungiama saugos sistema.

Tiesa, dar viena pikantiška funkcija smalsiesiems: apie visus – prašytus ir neprašytus svečius, kurie užsuko į jūsų namus, kol jūsų ten nebuvo, galite sužinoti. Kai tik suskambės telefonspynė, išmaniojo telefono ekrane matysite „tiesioginį vaizdą“ iš vietos.

Klientai – ne tik pasiturintys žmonės

Turbūt manote, kad tokiuose „protinguose“ namuose gyvena tik turtingi žmonės?

„Protingai“ valdomos šildymo ir apšvietimo sistemos žmonėms padeda sutaupyti. Taigi, to, kas padeda sutaupyti, nevadinčiau prabanga. Kitos, papildomos „protingo“ namo funkcijos – tai gyvenimo kokybę gerinantys dalykai, – sako K. Šišla. – Jas renkasi žmonės, vertinantys patogumą ir komfortą.“

Kaip valdomos „Smart House“ sistemos?

Įprastais jungikliais, kurie prijungti prie sistemos, todėl gali įjungti norimą režimą, pritemdyti ar paryškinti apšvietimą, užtraukti užuolaidas ir netgi įjungti televizorių.

„Protingi“ jungikliai rodo, ar valdomas įrenginys įjungtas ar išjungtas, taip pat turi galimybę įjungti norimą režimą, valdyti ne tik šviesas, bet ir žaliuzes bei visas kitas prie būsto prijungtas sistemas.

Nuotolinio valdymo pultas suteikia galimybę atsisakyti daugybės pultų skirtingiems įrenginiams, visus juos galima pakeisti vienu universaliu pultu. Jis suderinamas su sistema, todėl puikiai veikia visame name bei nedideliu atstumu nuo jo.

Jutikliniais ekranais galima sukurti bei pakeisti režimus, valdyti visas sistemas, keisti laiko nustatymus. Tokie ekranai labai patogūs, nes galima matyti patalpų schemas, grafiškai pavaizduotą kiekvienos sistemos būklę, pasirinkti muziką, naršyti internetą.

Jutikliai gali automatiškai įjungti šviesą įėjus į patalpą, kritulių davikliai gali užblokuoti laistymo sistemą, užklupus lietui, vėjo jutikliai apsaugo markizę nuo vėjo.

Valdydami internetu matysite, kas namuose įjungta ar išjungta, kokia temperatūra namuose. Internetinio valdymo puslapyje yra skaitiklių duomenys, sąnaudų statistika ir visa kita, kas gali būti reikalinga. Be to, internetu gaunama informacija apie visus namuose nutikusius gedimus.

Mobiliuoju telefonu paprasta perjungti šildymo režimą, išjungti šviesas ar pirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.