Kazokiškių sąvartyno biodujos šildo Vievį

Kazokiškių sąvartyne bendrovė „Autoidėja“ įrengė modernią dujų surinkimo įrangą, kuria išgaunamos dujos tiekiamos Vievio šilumos tinklams. Pradėjus tiekti biodujas, sumažėjo Vievio gyventojų šildymo išlaidos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-05 10:33, atnaujinta 2018-03-12 13:57

„Vievio šilumos tinklų“ teritorijoje buvo įrengta 800 kW galios šilumos ir elektros kogeneracinė jėgainė, kuriai tiekiamos sąvartyne išgaunamos dujos. Taip pat nutiestas 5,5 km ilgio vamzdynas, kuriuo dujos tiekiamos jėgainei.

Projektas pradėtas įgyvendinti 2011 metais. Kazokiškių sąvartyno valdytojo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro skelbtą konkursą laimėjo ir pirmą projekto etapą įgyvendino „Autoidėja“.

Pagal sutartį bendrovė Vievio šilumos tinklų operatoriui šilumą tiekia po 10 ct/ kWh. Tiekimas pradėtas sausio mėnesį, pabaigus sistemos bandymus. Nuo vasario Vievio gyventojams šiluma turėtų pigti apie 20 proc. „Biodujos turi didelį potencialą Lietuvoje, tačiau ne visais atvejais galima naudingai atiduoti šilumos energiją. Ūkiai ar kitos gamyklos, šalia kurių ateityje atsiras biodujų gamyklos, dažnai yra nutolusios nuo miestų ar miestelių, ir ne visada mažesni miesteliai turi centralizuotą šilumos tiekimą“, – sakė „Autoidėja“ direktorius Nikolajus Martyniukas.

Anot jo, paskutinius dvejus metus visi biodujų projektai Lietuvoje buvo pristabdyti dėl neaiškios situacijos ir atsinaujinančių išteklių vietos Lietuvos energetikos sektoriuje.

„Džiaugiamės, kad šis traukinys pagaliau pajudėjo. Vakar įvyko pirmas aukcionas, ir sistema pradėjo veikti“, – sako Atsinaujinančios energijos gamintojų asociacijos prezidentas Ruslanas Sklepovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.