Briuselis negaili pinigų nei tuštiems uostams, nei slidėms

Vieša paslaptis, kad Europos Sąjungos paramos sulaukia ir įvairūs aferistai, tiesiog pasisavinantys pinigus ir nieko už juos nenuveikiantys. Taip lenkai „augino“ riešutmedžius, graikai veisė neegzistuojančias alyvų giraites ir panašiai.

Bornholmo slidinėjimo trasa jau vadinama brangiausia pasaulyje.
Bornholmo slidinėjimo trasa jau vadinama brangiausia pasaulyje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2013, 8:23 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:44 PM

Tačiau Briuselis negaili europiečių suneštų pinigų ir kitokiems projektams: įgyvendinamiems, tačiau keliantiems tik juoką ar gailestį. Vokietijos leidinys „Welt am Sonntag“ surinko kelis tokios paramos „įsisavinimo“ pavyzdžius.

Viešbutis alpinistams

Meklenburgo-Pomeranijos žemė Vokietijoje turtinga gražių pilių ir ežerų. Štai tik kalnų joje rasti tikrai neįmanoma: aukščiausia vieta – vos 180 metrų virš jūros lygio.

Nepaisant to, čia traukia kalnų turizmo gerbėjai ir net alpinistai. Traukos centras – keturių žvaigždučių viešbutis „Bornmühle“, turintis sveikatingumo kompleksą. Kompleksas kaip kompleksas – bėgimo takeliai, treniruokliai. Žodžiu, nieko įspūdingo.

Visa jo paslaptis – dujos. Klientams užsimanius sporto centre didinamas azoto ir mažinamas deguonies kiekis: sukuriama aukštikalnių atmosfera. Galima pasijusti lyg būtum 2500-4500 metrų virš jūros lygio.

Briuselis tokiam išradimui nepagailėjo 700 tūkst. eurų. Juk neveltui viena iš ES paramos krypčių – vienodų gyvenimo sąlygų kūrimas. Tad ir lygumų gyventojai gali pasijusti lyg kalnuose.

Uostas be laivų

Augustos sala Sicilijos pašonėje – tikras gamtos perlas. Tačiau vien gražiais vaizdais sotus nebūsi, reikia ir darbo. Jūra – čia pat, todėl reikalingas uostas. Juolab kad ES dosniai finansuoja infrastruktūros projektus.

Už visų Europos mokesčių mokėtojų pinigus uostas buvo suręstas. Vienintelė bėda, kad į jį neplaukia jokie laivai. Tiesiog nepatogi vieta... Užtat parama puikiausiai „įsisavinta“.

Slidinėjimo pamokos Baltijos jūroje

Danijai priklausanti Bornholmo sala kol kas neįtraukta į jokių slidinėjimo varžybų kalendorių. O be reikalo. Juk čia įrengta puikiausia trasa: ilgis – 240 metrų, nuolydis – 30 metrų. Sniegas, žinoma, čia – retenybė. Todėl teko įsigyti ir dirbtinio sniego patranką, ir net keltuvą planuojama įrengti: juk toks aukštis!

Briuselio duoklė Danijos slidininkams – 55 tūkstančiai eurų. Ir ne į balą išmesti šie pinigai: sako, šįmet čia pramogavo jau daugiau nei šimtas žmonių.

Be gėlių – ne Kalėdos

Puansetija, Kalėdų gėlė, Kalėdų žvaigždė. Šį augalą turbūt žino kiekvienas. Augintojai iš jo uždirba nemenkai: sako, kad kasmet šių gėlių Europoje parduodama apie 120 milijonų.

Kaip padidinti pelną? Labai paprastai. Reikia parengti programą „Stars for Europe“, įtikinti Briuselį, kad Europa be Kalėdų žvaigždžių – ne Europa, gauti paramą ir sukurti svetainę, kurioje mokoma, kaip šiomis gėlėmis puošti namus. Maža? Tuomet reikia pasikviesti krūvą žurnalistų, nuskraidinti juos į Londono šiuolaikinio meno centrą ir parodyti, kokių grožybių galima sukurti iš puansetijų. Žinoma, visa tai – už ES lėšas.

O jų nestinga: Briuselis trejiems metams šiai programai atseikėjo net 1,03 milijono eurų.

Vietoj vaisių – žmonės

Italijos Lombardijos regiono gyventojas sumanė dviaukščiame pastate įsteigti laboratoriją. Joje turi būti tiriamos „vaisių ir kitų žemės ūkio produktų perdirbimo galimybės“.

Skamba puikiai? Taip pamanė ir Briuselio biurokratai, nepagailėję italui 221 tūkstančio eurų. Tiesa, jam nepasisekė: kažkodėl inspektoriai nusprendė pasidomėti, kaip ši laboratorija veikia. Deja, vietoj jos rado puikiai įrengtą gyvenamąjį namą. Savaime suprantama, jokie vaisiai čia nebuvo nokinami, o graži terasa skirta tik šeimininkams kaitintis prieš saulę.

ES pareigūnai dar tebetiria šį incidentą ir netgi neatmeta galimybės, kad pinigus kada nors pavyks susigrąžinti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.