Lietuviškų kredito unijų pelnas - kuklus

Krizės Graikijoje šešėlis tebepersekioja Lietuvos investuotojus. Kredito unijų pelnas buvo varganas ir dėl investicijų į Pietų šalies vertybinius popierius, kurie tapo kone beverčiai.

Finansų analitikai spėja, kad daugiau mitinguojančioje, o ne dirbančioje Graikijoje galėjo pradingti ne vienas Lietuvos investuotojų milijonas.<br>„Reuters”
Finansų analitikai spėja, kad daugiau mitinguojančioje, o ne dirbančioje Graikijoje galėjo pradingti ne vienas Lietuvos investuotojų milijonas.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 8, 2013, 11:33 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:51 AM

Lietuvos centrinei kredito unijai priklausančios 63 unijos pernai kartu uždirbo vos 2 mln. litų pelno.

Finansų analitikai mano, kad tokį kuklų rezultatą galėjo lemti nesėkmingos investicijos į Graikijos vertybinius popierius.

Uždarbis itin kuklus

„Teoriškai siekti pelno unijoms ne itin svarbu. Tačiau žinant jų skaičių dviejų milijonų litų uždarbis labai kuklus”, – sakė Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidentas Marius Dubnikovas.

Dalis unijų buvo įsigijusios Graikijos vertybinių popierių.

Krizės kamuojamai šaliai devalvavus obligacijas, jų pirkėjai patyrė nuostolių.

Anksčiau skelbta, kad lietuviai investuotojai Graikijoje prarado mažiausiai 20 milijonų litų.

2011 metais šios kredito unijos buvo patyrusios 3 mln. litų nuostolių.

„Tuomet joms teko patirti „Snoro” nacionalizavimo smūgį”, – paaiškino M. Dubnikovas.

Paskolų išdavė daugiau

Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU) skelbia, kad pelno pavyko gauti daugiau skolinant gyventojams ir bendrovėms.

„Veiklos rezultatams daugiausia įtakos turėjo padidėjusi kreditavimo apimtis”, – sakė LCKU Rizikos valdymo grupės vadovas ir finansų analitikas Aurelijus Cvilikas.

Pasak jo, pagausėjo paskolų smulkiajam ir vidutiniam verslui, veiklą pradedančioms įmonėms, aktyviai buvo kredituojamas žemės ūkio sektorius.

LCKU priklausančių unijų valdomas turtas pernai padidėjo 15 proc. – iki gruodžio pabaigos siekė 1,65 mlrd. litų. Kredito unijų paskolų portfelis pernai augo 14 proc. – iki 971 mln. litų, indėlių – 15 proc. – iki 1,4 mlrd. litų.

2011 metais paskolų ir indėlių augimas buvo spartesnis – atitinkamai 21 ir 23 proc.

Sunku pritraukti lėšų

M. Dubnikovas spėjo, kad antrojoje praėjusių metų pusėje unijoms jau sunkiau sekėsi pritraukti lėšų. Be to, kai kurios patyrė nemenkų finansinių sunkumų.

„Neatmestina, kad kai kurios unijos darė atidėjinius abejotinoms paskoloms”, – sakė M. Dubnikovas.

Lietuvoje veikia 75 licenciją turinčios kredito unijos.

Ne pelnas svarbiausia

Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) Rizikos valdymo grupės vadovas ir finansų analitikas Aurelijus Cvilikas: "Kredito unijose nuostoliai dėl Graikijos obligacijų buvo patirti 2011 metais. Iš viso tuo laiku investicijos į Graikijos vertybinius popierius sudarė vos 0,5 proc. visų aktyvų arba apie 1,5 proc. nuo visų investicijų.

Tuomet (2011 m.) pagal Lietuvos banko reikalavimus buvo suformuoti atidėjiniai, o 2012 m. tai sudarė tik nereikšmingus nuostolius dėl vertybinių popierių pirkimo-pardavimo operacijų.

Likusių investicijų dalis į Graikijos VVP yra ilgalaikės, tai išaugina galimybes gauti palankę grąžą ateityje. Jeigu valstybėje, kurios vertybiniai popieriai įsigyti šiai dienai yra sudėtingesnė ekonominė situacija, nereiškia, kad lygiai taip pat bus po 5 ar 10 metų.

Laikinus 2011 metų nuostolius sistema stabilizavo išnaudodama turimus rizikos valdymo instrumentus: likvidumo rezervą ir stabilizacijos fondą, kuriuose buvo mobilizuojamos kredito unijų sistemos lėšos sisteminės rizikos poveikiui mažinti.

Kredito unijos orientuojasi į naudą nariams, o ne pelno maksimizavimą. 2 mln. Lt sudaro 0,12 proc. nuo aktyvų ir esamomis sąlygomis tai yra geras rodiklis".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.