Atostogų kelionė: pats sau gidas

Keliauti kuo pigiau ir savarankiškai. Gidas nereikalingas, nes viską galima pačiam sužinoti iš knygų ir interneto. Kelionių pardavėjai sutinka: lietuviams išaugo sparnai keliauti be rūpestingų prižiūrėtojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 10, 2013, 4:32 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:50 AM

Vis daugiau lietuvių už aiškiai sudėliotą poilsio grafiką svarbiau galimybė jaustis savarankiškiems - patiems užsisakyti kad ir pigiausius nakvynės namus, skrydžius ir pykti ant savęs ar pasijuokti, kai supranti, kad prašovei nepaisydamas kitų patarimų. Juolab, tiesiogiai iš Lietuvos bus pasiekiami ne tik Rodas, Kosas, bet ir Sicilija, Sardinija ir Kreta.

Keliautojams turėtų patikti ir naujos „AirBaltic“ kryptys iš Rygos - Rijeka Kroatijoje, Hevizo oro uostas Vengrijoje, įsikūręs netoli Balatono ežero, taip pat Sardinija, Malta ir Kipras.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012 m. sausio – rugsėjo mėnesiais net 81,9 proc. (1,1 mln.) visų kelionių į užsienį sudarė asmeninės kelionės, trukusios ilgiau nei vieną naktį. Šis skaičius, lyginant su 2011 m. tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 11,7 proc.

Nuvertino gido darbą

„Tendencija viena – keliauti kuo pigiau. Savarankiškos kelionės ima viršų. Žmonės patys organizuojasi atostogas naršydami oro bendrovės „Ryanair“ ir viešbučių rezervavimo sistemos „booking.com“ interneto puslapiuose.

Gaila, kad šiais laikais nuvertinamas gido darbas“, - kalbėjo Kaune įsikūrusios agentūros „Mūsų odisėja“ vadovė Regina Navickienė.

Tačiau ji pasidžiaugė, kad pradeda didėti būrys vyresnių keliautojų – perkopusių 60 metų. Jie paprastai renkasi netolimas keliones su gidais, mat abejoja savimi, prasčiau moka užsienio kalbas.

„Tai gera rinka, tik reikia jai sukurti specialių pasiūlymų – pritaikytų prie vyresnių žmonių greičio ir galimų įveikti atstumų“, - sakė R. Navickienė.

Favoritės – žemų sąnaudų bendrovės

Jaunesniems daugiau galimybių tiesiogiai iš Lietuvos oro keliu pasiekti Europos, Afrikos ir Azijos valstybes atvėrė Vilniaus ir Kauno oro uostuose įsitvirtinusios žemų sąnaudų bendrovės - „Ryanair“ ir Wizzair“.

Tiesa, kol kas savarankiškas keliones sudėtingiau organizuotis į lietuvių pamėgtus Turkijos ir Egipto kurortus. Vasarą iš Vilniaus pradės skraidyti „Turkish Airlines“, tačiau į Stambulą, nuo kurio kurortus skiria ne vienos valandos kelionė.

Vis populiarėjantis Marokas bus pasiekiamas dar lengviau. Iki šiol lietuviai su airių oro bendrove „Ryanair“ į Maroko miestus Marakešą ar Fezą dažniausiai skrisdavo su persėdimu Londone, Frankfurte ar Briuselyje.

Šiemet „Ryanair“ Marakeše ir Feze steigia savo bazes ir skelbia naujus maršrutus iš Esaveros ir sostinės Rabato.

Nuo gegužės airiai skraidys į Esaveros kurortą iš Briuselio ir Marselio Prancūzijoje. Rabatas bus pasiekiamas iš Briuselio, Marselio ir Paryžiaus.

Išgelbėjo dalį agentūrų

Žemų sąnaudų bendrovių paslaugomis jau porą metų naudojasi ir kai kurios kelionių agentūros – jos siūlo bilietus ir užsakyti viešbutį, už papildomą mokestį – ir pervežimą.

623 litai už 7 nakvynių poilsį Koso saloje, kad ir be pusryčių, ar 843 litai už 9 paras Portugalijos kurorte su įskaičiuotais skrydžiais. Tokių pasiūlymų galima aptikti pigių kelionių medžiotojams.

Tradiciniai kelionių rengėjai pyksta, kad tokios agentūros nukniaukia kąsnį iš jų, pateikiančių visą paketą – pervežimus, gido paslaugas, ekskursijas. Kelionių agentūros, siūlančios tik bilietus ir viešbučio rezervaciją, neprisiima atsakomybės spręsti problemas, kurios galėtų kilti atostogaujant.

„Jei dar prieš porą metų nemažai kelionių agentūrų buvo ties išnykimo riba, pigių avialinijų atsiradimas ir padidėjusi kelionių bendra paklausa suteikė galimybių kelionių agentūroms siūlyti bei pardavinėti ne tik kelionių organizatorių paslaugas, bet ir atskiras paslaugas, kaip viešbučiai, pervežimo paslaugos, automobilio nuoma ir panašiai“, – aiškino kelionių pardavimo internetu portalo Judek.lt vadovas Arūnas Navickas.

Poilsis Turkijoje brango

Anot A. Navicko, 2012 metai išsiskyrė poilsinių kelionių pasiūlos sparčiu augimu, o išvykstamasis turizmas poilsio ir atostogų tikslu išaugo iki 15 proc.

Deja, per paskutinius praėjusių metų du mėnesius, lapkritį ir gruodį, poilsinių kelionių rinka su kelionių organizatoriais krito dviženkliu skaičiumi. Pirmuoju smuiku, kaip ir visą pastarąjį dešimtmetį, griežė Turkija.

Vidutinė kelionė į Turkiją su programa „viskas įskaičiuota“ 4 -5 žvaigždučių viešbutyje vasaros metu kainavo 2560 litų asmeniui. 2011 m. analogiško pasiūlymo vidutinė kaina buvo apie 2200 Lt.

„Kadangi Turkija, kaip ir Egiptas ar Kreta, nebuvo tiesiogiai iš Lietuvos pasiekiami, kelionių organizatoriai galėjo išlaikyti aukštas kelionių kainas ir taip dar padengti kitų krypčių, kuriomis skraidė pigių avialinijų kompanijos, mažesnes pajamas.

Keliautojai yra taip pamėgę Turkiją, kad nepaiso aukštų kainų ir ne visada ieško alternatyvų. Turkija vilioja kokybiškais viešbučiais, geru aptarnavimu, puikia gamta ir klimatu. Be to, tokia kelionė yra patraukli dėl tiesioginių skrydžių ir gidų priežiūros“, – aiškino A. Navickas.

Anot jo, vidutinė atostogų kaina asmeniui su kelionių organizatoriais 2012 metais sudarė apie 2200 litų, tai apie 10 proc. daugiau nei 2011 metais.

„Pastebime, kad ketvirtus metus iš eilės auga vidutinė kelionių, užsakomų internetu, kaina. 2009 metais ji buvo apie 1400, 2010 metais – apie 1600, 2011 metais siekė beveik 1700 litų, o 2012 m. sulaukdavome nemažai užsakymų viršijančių net ir 10 tūkstančių litų“, – kalbėjo A. Navickas.

Pernai kelionių rengėjus ypač nustebino Bulgarija, 2012-aisiais kelionės į šią šalį išaugo dviženkliu skaičiumi, nes buvo pasiūlyta kur kas daugiau skrydžių, kurie pasižymėjo geru kainos ir kokybės santykiu.

Rezervacijos.lt duomenis, ypač sparčiai daugėjo žmonių, savarankiškai keliaujančių į Kanarų salas.

Augimas bus ribotas

Judek.lt vadovas A. Navickas mano, kad 2013-aisiais kelionių pasiūla išaugo, mat tikimasi, jog  išvykstamojo turizmo rinka augs.

Tarp naujų krypčių atsirado Prancūzijos Rivjeros Nica bei Italijos Riminio kurortas. Žemų sąnaudų avialinijos pasiūlė net tris naujienas – skristi tiesiogiai iš Lietuvos į Sicilijos, Sardinijos ir Kretos salas.

Anot A. Navicko, turizmo rinka šiemet augs vienaženkliu procentu, tačiau ne daugiau, nepaisant didelės pasiūlos.

„Nematome tvirtų argumentų, kad rinka smarkiai augtų, išskyrus lūkesčius, kad žmonės pradės išlaidauti labiau, nors bendras gyventojų skaičius Lietuvoje ir toliau mažės, o likusieji pirks bet ką už žemą kainą.

Kainų mažėjimą bei poilsinių kelionių augimą gali lemti tik žmonės, kurie keliaus po kelis kartus per metus, ir kaimyninių šalių, o ypač Baltarusijos, gyventojų aktyvumas renkantis mūsų šalies oro uostus“, – tikino A. Navickas.

Pigu, bet nepigu?

Savo vietos ieško ir rinkai tik šių metų sausį pristatyta kelionių vežėjo „Novaturas“ pigių kelionių paslauga „Eco Travel“. Per 4 savaites, pradėjus pardavinėti keliones kol kas viena – Turkijos – kryptimi, buvo parduota beveik 20 proc. viso sezono krėslų lėktuvuose.

„Daugelis klientų rinkosi 5 žvaigždučių viešbučius. Likęs trečdalis rinkosi 4 žvaigždutes ir „viskas įskaičiuota“, vos keli klientai – 3 žvaigždutes, niekas neužsisakė pigiausio varianto“, - kalbėjo „Eco Travel“ vadovas Rytis Šūmakaris.

Daugiausia „Eco Travel“ klientų – iš Vilniaus ir Kauno, taip pat Klaipėdos krašto. Pastarųjų neatbaidė kelionė iki Vilniaus oro uosto. Nė vienos kelionės kol kas neįsigijo panevėžiečiai.

R. Šūmakaris nesutinka su pasigirdusiais priekaištais, kad „Eco Travel“ siūlomos kelionės nėra jau tokios pigios. Juk į paslaugas neįskaičiuotas pervežimas iš ir į oro uostą, lėktuvas atskrenda naktį, tad tenka laukti ryto, kol klientai pateks į viešbučio kambarį, arba susimokėti už ankstyvąjį apgyvendinimą, tokių pat keblumų kyla ir paskutinę dieną. Be to, į kainą įskaičiuotas tik rankinis bagažas.

„Eco Travel“ vadovas pateikė pavyzdį savaitė liepos mėnesį viename Alanijos 5 žvaigždučių viešbutyje su skrydžiais dviem suaugusiems ir devynmečiam vaikui atsieina 3480 litų, o priskaičiavus pervežimą visai šeimai, du papildomus lagaminus, ankstyvą apsigyvenimą pirmąją dieną ir vėlyvą – paskutinę, kelionė pabrangsta visiems iki 4396 litų.

Kitas pavyzdys: 5 žvaigždučių savaitės poilsis balandžio viduryje trijų asmenų šeimai kainuoja 2793 litus, o su papildomomis paslaugomis 3523 litus. Tai, anot R. Šūmakario, pigiau nei siūlo kiti kelionių organizatoriai.

„Jei keliaujant man užtenka kuprinės, kodėl aš turiu mokėti už didelį lagaminą? Taigi siūlome viską, tačiau neverčiame klientu pirkti“, - sakė R. Šūmakaris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.